(16.40 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Stačí tady tato odpověď? Zdá se, že pan poslanec se tak zamyslel, že víc než stačí. Ano, dobře, takže končím tuto interpelaci.

Požádám dalšího, pana poslance Ludvíka Hovorku, který bude interpelovat Tomáše Julínka ve věci zajištění přípravy nových praktických lékařů. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji. Vážený pane ministře, na jednání s praktickými lékaři ve Zlínském kraji jsem byl informován o dlouhodobě neřešeném problému v přípravě praktických lékařů. Průměrný věk praktických lékařů v České republice činí 52,5 roku a jejich počet neustále klesá. V roce 2003 byl 5252, v roce 2007 klesne na 4338 a v roce 2015 na 3172. Z těchto čísel je evidentní zásadní pokles počtu praktických lékařů, a existuje tedy reálné možné ohrožení péče o pacienty v blízké budoucnosti, pokud nedojde k zásadnímu obratu v tomto sestupném trendu. Přitom počet připravovaných praktických lékařů je naprosto nedostatečný a není schopen nahradit přirozený úbytek. Specializační příprava těchto lékařů je velice časově náročná a samozřejmě i finančně náročná a je jedinečná tím, že probíhá v deseti různých oborech, většinou v několikaměsíční praxi, která nezakládá uzavření pracovního poměru. Původní vzdělávací program trval dva a půl roku, potom byl rozšířen na čtyři roky v souladu s praxí v Evropské unii a Ministerstvem zdravotnictví prodloužen v roce 2005 až na pět let.

Předatestační příprava je ve všech zemích EU financována státem. Bohužel v České republice dosud není vypracován sytém ekonomického zajištění specializačního vzdělávání praktických lékařů. Tuto situaci po zrušení OÚNZ řešil Institut postgraduálního vzdělávání lékařů, katedra všeobecného lékařství, a v roce 1996 získal finanční prostředky ve výši 27 mil. korun na projekt nové formy specializační formy pro získání atestace v oboru všeobecného lékařství. Program se udržel do června 2006, ale z ekonomických důvodů musel IPVZ zastavit přijímání nových lékařů k přípravě. Pro letošní rok IPVZ potřebuje na zajištění přípravy již zařazených lékařů 11 milionů korun. K přijetí je připraveno dalších 25 absolventů, ale potom pak chybí dalších 9 mil. korun.

Podle mně dostupných informací se v celém Zlínském kraji připravují na povolání pouze dva praktičtí lékaři, což je naprosto neúnosné.

Vážený pane ministře, dovoluji si vás požádat o jasné sdělení, jakým způsobem chce vaše ministerstvo zajistit přípravu nových praktických lékařů do budoucna a zda poskytne Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví potřebné požadované prostředky na vzdělávání absolventů v přípravě na profesi praktického lékaře v letošním roce a v příštích letech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Jenom výměna předsedajícího, pane poslanče, vás ochránila před varováním za překročený čas. Prosím, abyste se všichni snažili i se mnou tento čas hlídat.

Pane ministře, váš prostor pro odpověď.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Paní předsedající, děkuji. Paní poslankyně, páni poslanci. Pane poslanče, ujišťuji vás, že Ministerstvo zdravotnictví v tomto složení si je vědomo toho, o čem jste hovořil ve své interpelaci. Když jsme přišli na Ministerstvo zdravotnictví, tak tahle situace vůbec řešena nebyla.

Dovolím si vám vyjmenovat některá opatření, která jsme udělali a která plánujeme. Jednak už jsme provedli zkrácení výuky praktického lékaře na čtyři roky v podzákonném předpisu. Nyní se revidují předpisy na přeškolování jiných oborů na praktické lékaře. V euronovele, která byla připravena na Ministerstvu školství a kde se dokončovalo připomínkové řízení při mém příchodu na Ministerstvo zdravotnictví, jsme rychle udělali ještě změnu v akreditacích tak, aby mohly být prováděny tzv. částečné akreditace, které mohou částečně opět situaci praktiků řešit, co se týče jejich výchovy i postgraduálního vzdělávání. Ten zákon v podobě, tak jak byl přijat minulými vládami, v tomhle bodě tomuhle vzdělávání bránil.

Hned po mém nástupu jsme řešili problém IPVZ, protože bývalý ministr nechtěl dotovat vzdělávání praktických lékařů, a my jsme okamžitou injekcí 10 milionů vzdělávání, které bylo rozjeto u 75 praktiků, zachránili. To znamená počítáme se tím i v příštím roce.

Systémově ovšem chceme změnit financování vzdělávání, což nám bude trvat určitě dva roky, protože to vyžaduje zásadnější novelu zákona 95 a 96. V rámci eurofondu jsme po nástupu na Ministerstvo zdravotnictví rozšířili v rámci IOP a zásahem i do ostatních operačních programů zajistili finanční částky na vzdělávání, které budou použity i pro praktiky v rámci europeněz. Abychom mohli tu situaci řešit ad hoc, tak jsme ve spolupráci s krajem požádali o jejich pomoc, kde jim chybějí praktici, a už máme příznivé ohlasy z Ústeckého, Karlovarského a Středočeského kraje. U našich nemocnic jsme zajistili vzdělávání praktiků, a to v Nemocnici Plzeň, Thomayerově a Hradec Králové a FN Motol.

Na závěr vám chci ale sdělit ne úplně radostnou situaci na Ministerstvu zdravotnictví. Ministerstvo zdravotnictví si osobovalo vždycky, již od počátku, vzdělávání ve svém resortu a samo si ho hlídalo a i analýzu pracovního trhu si mělo dělat samo, nebo to aspoň deklarovalo. Tudíž když jsme se dotazovali na nějakou analýzu pracovního trhu ve zdravotnictví, na Ministerstvu práce a sociálních věcí jsme se dozvěděli, že takové analýzy neexistují. Existují jenom prosté statistiky, neexistuje analýza. Na Ministerstvu zdravotnictví neexistuje žádný útvar, který by se tím zabýval, a vůbec se nedává žádná zpětná vazba do vzdělávacího procesu, to znamená, že se dělají vzdělávací programy bez toho, jak vypadá pracovní trh. Takový stav jsem tam zdědil.

Samozřejmě, mohl bych tady povídat i jiné příběhy, ale na to jste se neptal.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Přeje si pan poslanec položit doplňující otázku? Ano, je tomu tak. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji za všechna ta opatření, která se činí.

Já si jenom tady dovolím seznámit pana ministra s částí dopisu, zkušeností jedné mladé absolventky v přípravě na povolání praktického lékaře: "Moje první kroky vedly do nemocnic v okolí mého bydliště, kde jsem se ucházela o místo na interním oddělení. Nikde jsem neuspěla, protože o lékaře, kteří chtějí být praktickými lékaři, není nikde zájem. Nemocnice nikoho nezaměstná na 15 měsíců na internu. Všude mi řekli, že mě vezmou na praxi, ale zadarmo. Byla jsem z toho nešťastná a probírala jsem tuto situaci s mými rodiči. Nakonec jsme rozhodli, že tuto situaci 15 měsíců zvládneme a poté že se stanu zaměstnancem IPVZ. Můj otec mě tedy zaměstnal. To byla podmínka, abych byla zaměstnancem někoho z praktických lékařů, aby mě vůbec vzali na praxi na internu. Nedovedu si představit, jak bych dopadla, kdyby můj otec nebyl praktický lékař. Žádný praktický lékař v republice si nezaměstná mladého lékaře po škole, aby mu dával plat, platil za něho sociální a zdravotní pojištění a poslal ho do nemocnice na praxi. Nastoupila jsem tedy na internu."

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Váš čas, pane poslanče. Je mi moc líto.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Dobře, tak já potom ten dopis předám panu ministrovi, protože je to opravdu alarmující dopis a myslím si, že se ta situace musí řešit systémově a komplexně. Děkuji.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Já myslím, že jsem naznačil, že takto chceme postupovat. Já o té situaci vím. To není žádné novum, takhle se to odehrává x let.

Chci ještě zdůraznit, že například je překážka i v zákoníku práce, který byl přijat, který jsme chtěli, aby byl odložen, protože nezná stáž. Také jsme udělali v rámci novely 95 ještě poznámku a změny, které jsme ještě stihli, aby bylo možné stážovat pro tyto absolventy. Na Ministerstvu školství je tato novela. Bylo by dobré, aby Ministerstvo školství už co nejrychleji tuto novelu vyexpedovalo a mohly se tím pádem zlepšit podmínky.

Chci upozornit, že prognózy pracovního trhu se mohou dělat na tři, čtyři, pět let a že my vlastně jsme ve startu, protože já v rámci odboru vzdělávání takové analýzy teprve zavádím a účinně to můžeme vlastně realizovat tak za tři, čtyři, pět let.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Dalším interpelujícím je pan poslanec David Rath, interpelovaným opět ministr zdravotnictví pan Tomáš Julínek. Předmětem interpelace vyhláška I. Máte slovo, pane poslanče.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP