(16.00 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Koncem března budeme mít první draft, který budeme, jak už jsem dnes jednou řekl, konzultovat nejdříve ve výboru pro zpravodajskou činnost, potom ve vládě a pak se pustíme do diskuse s vámi. Těším se na ni.

Reforma Policie ČR. To, co máte před sebou a co já tady mám také (ukazuje), je typický materiál na powerpointovou přednášku. To přece není a nemůže být detailní materiál, který řeší cíle, nástroje apod. Powerpointová přednáška má definovat základní parametry takové reformy a její ambicí nemůže být detailní informace. Pokud žádáte detailní informaci, obraťte se prosím v interpelaci na ministra vnitra Ivana Langera.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím pana poslance Bublana, aby se vyjádřil k této odpovědi.

 

Poslanec František Bublan: K té první otázce. Vědět, co dělají zpravodajské služby, jaké mají úkoly, to je především kompetence vlády. Není možné, aby bez patřičných podkladů a bez patřičných dotazů došlo k nějakému rozhodnutí. Já když jsem byl ministrem vnitra, věděl jsem, co služba, která je mně podřízena, dělá, na čem pracuje, a také jsem samozřejmě prostřednictvím vlády mohl zadávat úkoly této službě. Já mám pocit, že je to pouze výmluva, protože za takovou krátkou dobu, kdy byl ředitel Randák odvolán, nemohlo dojít k tomu, abyste se seznámil s prací této služby, abyste dobře zhodnotil, jestli skutečně ta služba je privatizována, anebo je schopna dělat pro tuto vládu.

Nejsem spokojen s touto odpovědí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já to řeknu velmi krátce. Myslím, že hlavním důvodem odvolání pana Randáka bylo to, že odmítl spolupracovat s novou vládou v tom smyslu, jak jste naznačil, a já pokládám vaše vyjádření za správné. Tak to má být!

Chtěl bych, protože uplynul čas, poděkovat za dnešní interpelace a těším se příště na více konkrétních dotazů, aby mohlo být více konkrétních odpovědí. Pěkné odpoledne přeji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Končím interpelace na premiéra, tu první část interpelací, a zahajuji interpelace na členy vlády. Máme také seznam poslanců, kteří se přihlásili, a tady jako první si vylosoval pořadí pan poslanec Karel Šplíchal. Pan ministr Tomáš Julínek - ten tady vlastně je - takže tato interpelace může proběhnout. Požádám tedy pana poslance Karla Šplíchala, pak se připraví pan poslanec Zdeněk Prosek.

A nyní má slovo Karel Šplíchal ve věci odvolání ředitele Fakultní Thomayerovy nemocnice. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Vážený pane ministře, 6. března jsem se dozvěděl od České tiskové kanceláře zprávu o odvolání ředitelů tří velkých nemocnic a byla citována vaše prohlášení. Cituji: "Důvodem je jejich špatné hospodaření." Ke zprávě na ČTK byla připojena tabulka shrnující hospodářské výsledky 11 velkých nemocnic za rok 2006, jejich hospodaření včetně ztráty či zisku z minulých let a výše oddlužení v roce 2006, neuvedená však u čtyř velkých nemocnic.

Jedním ze tří odvolaných ředitelů byl ředitel Fakultní Thomayerovy nemocnice, ačkoliv z tabulky ke zprávě připojené plyne, že tato nemocnice - za prvé - dosáhla v roce 2006 nejlepšího hospodářského výsledku ze všech jedenácti uvedených, a to dokonce řádově vyššího než kterákoliv z deseti ostatních; za druhé - její hospodaření včetně ztráty či zisku z minulých let je podstatně lepší než u pěti jiných velkých nemocnic, jejichž ředitelé odvoláni nebyli; za třetí - dotována byla méně než jiné dvě velké ztrátové nemocnice, jejichž ředitelé také zůstali ve svých funkcích.

A teď, co tam následovalo. Změny ve vedení Fakultní Thomayerovy nemocnice oznámil jejím přednostům a primářům Ing. Kabátek, vrchní ředitel odboru organizací přímo řízených Ministerstvem zdravotnictví, na mimořádné schůzi 7. března. Takže jelikož ve světle uvedených údajů oficiální zprávy ČTK nemohl obhájit vaše zdůvodnění změn špatným hospodařením, naznačil, že tu jsou i další důvody. (Předsedající: Čas!) Ale ani na opakované přímé dotazy je však přednostům a primářům nesdělil. Nesdělil to ani profesoru Koukolíkovi, který patří k předním patologům, a myslím si (Předsedající: Čas!), že na rozdíl od těch Kabátků ví, jak se ta medicína opravdu dělá!

Já bych vás prosil, abyste mi vysvětlil, proč došlo k tomu odvolání.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Žádám tedy pana ministra Julínka, my jsme vyslechli interpelaci, aby na ni reagoval. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Pane předsedající, paní poslankyně, poslanci, dovolte, abych k této interpelaci zdůraznil, že je plně v kompetenci ministra a v plné odpovědnosti ministra, jak fungují a pod kým fungují fakultní a jím přímo řízené organizace.

Ve zmíněné zprávě bylo také uvedeno, že kromě dlouhodobého zadlužování těchto nemocnic jsou jedním z těch důvodů i majetkové převody. Není standardním postupem, jestliže právě v Thomayerově nemocnici probíhá kontrola majetkových hospodaření, dalších transakcí, nákupů, aby s tím byli v průběhu této kontroly seznamováni primáři. To není standardní postup. Především je to záležitostí Ministerstva zdravotnictví. Až bude tato kontrola ukončena a následný forenzní audit proveden, bude to veřejnosti, aspoň rámcově v tom závěru, uvedeno ve známost.

Pan ředitel Malý nemohl pokračovat ve své funkci, protože předpokládáme zcela jiné řízení nemocnic. Chceme, aby už se nemocnice nezadlužovaly. Nalití 1,9 mld. do našich nemocnic už se prostě nesmí opakovat. Čtyři miliardy dluhů nám ještě v nemocnicích visí a my musíme udělat konečně pořádek. K tomu používá ministr nástrojů, které má k dispozici, a já budu dále kontrolovat a pokračovat v řízení a kontrole nemocnic tak, aby začaly fungovat jako prosperující podniky. To znamená, že můžou následovat i další personální opatření, ale především chceme jít cestou opatření systémových, která jsme nastolili na oné poradě, kterou jste zmínil.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Šplíchal se nespokojí úplně s touto odpovědí. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Pane ministře, vy jste to vysvětloval tady mně, ale ten pan Ing. Kabátek nevysvětlil těm lidem, kteří tam žijí a pracují léta, vůbec nic. A nejsem si jist, jestli tímto způsobem uřídíte zdravotnictví jako celek.

Já si myslím, že se s tím nemohu spokojit, ale zřejmě budu muset vyřídit to vaše vysvětlení právě v Thomayerově nemocnici. Ale jestli to zklidní tuto nemocnici, o tom pochybuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím pana ministra, jestli ještě odpoví.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Já také opravdu nevím, jestli vaše sdělení zklidní situaci v nemocnici Thomayerově. To nemůžu předjímat. Snaha je tam tu situaci samozřejmě stabilizovat, ale také nastolit transformační a účelné efektivizační změny, a to nejen v Thomayerově nemocnici, ale i v jiných nemocnicích. To může být provázeno i nespokojeností primářů a eventuálně pánů profesorů. Ale já tady zdůrazňuji: Máme tam 4 mld. dluhů a 1,9 mld. peněz daňových poplatníků tam bylo nalito. Je zadlužený státní rozpočet, je zadlužené zdravotnictví a je potřeba s tím něco dělat. Tak pojďte tomu, opozice, napomoct!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je konec této interpelace a já požádám pana poslance Zdeňka Proska. Zdeněk Prosek. Ano, pan poslanec Zdeněk Prosek má v úmyslu interpelovat Martina Římana ve věci poruch v Temelíně. Prosím, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP