(15.00 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já bych mohl samozřejmě pokračovat a klást podobné otázky, co je nezvyklé a co je neetické ve smyslu: Je nezvyklé, nebo je obvyklé a etické obviňovat svého hlavního politického soupeře z věcí, a když se prokáže, že nejsou pravdivé, tak se neomluvit? Je obvyklé a etické shromažďovat na něho diskreditační materiály, které nejsou pravé? A mohl bych pokračovat dvě hodiny. Myslím si, že to nevede k cíli tahle diskuse.

Já jsem si nevšiml, že by místopředsedové Bursík a Nečas řekli něco, co by mohlo ovlivňovat vyšetřování místopředsedy Čunka. Já čtu všechny výroky v médiích s velkým nadhledem, i vlastní. Nestačím se divit, co všechno tam tisknou, takže já na mediální výroky nereaguji.

Ta druhá odrážka, kterou jsem si poznamenal, se týkala zcela evidentně pana Formánka a musím ubezpečit předsedu České strany sociálně demokratické a pana poslance Paroubka, že pan Formánek nemá s Ministerstvem kultury v současné době nic společného. Takže jeho obava byla zbytečná.

Narážky na pana Šnajdra na Ministerstvu zdravotnictví. Při zpětném pohledu na ministerstva, vlády a náměstky ministrů vaše a vašich ministrů je směšná. Marek Šnajdr je odborník a myslím si, že každý člověk, který pracoval ve zdravotnictví, se nějakým způsobem zapojil do byznysu, protože každá ta oblast zdravotnictví je svým způsobem obchod, ať už jste pacient nebo jste poskytovatel zdravotní péče nebo děláte v lékové politice. Důležité je, jestli s tou činností skončil a jestli existuje čínská zeď mezi jeho činností exekutivní a jeho činností předchozí.

Na Ministerstvu obrany odvolán člověk netuším který. Mám pocit, že všechny kauzy souvisejí s vyzbrojováním. Ať jsou to gripeny, ať jsou to transportéry, ať jsou to tatry, ať jsou to další potenciální zakázky, jsou šetřeny nadále v tom režimu a nikdo do nich nezasahuje. Já vás ubezpečuji, že nezasahuje.

Kubiceho zpráva je věc, která je tady trvale démonizována. Jsem asi jediný, kdo ji nečetl. Musím říci, že mě ty věci, které se týkají vás osobně a jsou pejorativní, nezajímají. Mě zajímá, aby byla řádně vyšetřena, aby byly verifikovány ty věci, které jsou tam pravdivé, aby byly řádně došetřeny, a v tomto smyslu nemíním do vyšetřování zasahovat. Ani mi to nenáleží a nedělám to.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Paroubka. Má ještě další prostor pro doplnění.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Já jenom konstatuji v úvodu, že zřejmě nedokážete věcně odpovědět. Nechci polemizovat s celou škálou toho, co jste zde říkal. Jenom bych snad pro pořádek chtěl připomenout, že v tom question time v těch interpelacích má klást otázky jedna strana a ta druhá odpovídat, a nemělo by to být to opačné.

Jestli jste hovořil o shromažďování diskreditačních materiálů, to je politika, pane premiére, vašeho domu, nikoliv sociální demokracie.

Možná jenom k panu Šnajdrovi. To je odborník na prodej léků. Možná že byste si mohl uvědomit, že je poněkud ve střetu zájmů.

A je škoda, že vás Kubiceho zpráva nezajímá. A my skutečně vám ji budeme připomínat, až si ji třeba přečtete. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére, další dvě minuty.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Nevím, jak více bych mohl být věcný, když na pět jasných otázek je pět jasných odpovědí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Můžeme dál. Pan poslanec Miroslav Váňa je dalším interpelujícím, pak se připraví Antonín Seďa. Teď poprosím pana poslance Váňu, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený pane premiére, ještě dříve, než jste nastoupil do úřadu předsedy vlády České republiky, tak jste se nechal slyšet s výrokem o noci dlouhých nožů. Pane premiére, musím vám sdělit, že realita všedních dnů předčila veškerá naše očekávání, veškeré naše obavy. Musím říci, že noc dlouhých nožů byla vámi a vaší stranou vykonávána se vší precizností, se vší důsledností. Personální smršť, pane premiére, postihla všechny úřady státní správy, všechna ministerstva. Z těchto úřadů byli vyhnání skuteční odborníci a nezávislí experti. Pane premiére, v mnohých případech byli tito odborníci nahrazeni rádoby odborníky. Jako doklad svého tvrzení, pane premiére, vám mohu uvést změny, které se odehrály kupříkladu na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

A tak v souvislosti s tímto stylem vaší vládní politiky, pane premiére, mi dovolte, abych vám položil zcela konkrétní dvě otázky. Pane premiére, prosím, sdělte nám, kdy přestane už konečně platit doba, ve které platí, že hlavním kvalifikačním předpokladem pro výkon vysokých státních funkcí je servilní politická loajalita, bezbřehá míra poslušnosti a oddanosti. A druhá otázka na vás mnou položená, pane premiére, je, co konkrétně vy jako předseda vlády České republiky jste připraven udělat pro zkvalitnění personálního aparátu ve státní správě.

Děkuji předem, pane premiére, za vaše dvě odpovědi.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, dvě odpovědi na dvě otázky. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji za otázku. Já se přiznám, že nevím a nepochopil jsem přesně z toho vystoupení a z těch otázek, jestli to, co se stalo, je dobrá, nebo špatná zpráva. Já si myslím, že to je dobrá zpráva. To je za prvé.

Já vůbec nechci polemizovat o termínu noc dlouhých nožů. Řekl jsem to v jiné souvislosti, že to bylo mediálně zneužito a opozice to samozřejmě využívá dál, je jiný problém, ale já jsem nikdy neřekl nic jiného než to, že lidé, jejichž jedinou kvalifikací je legitimace a nic jiného neumějí, musí z těch úřadů jít pryč. Proto také odešla celá řada lidí s legitimací a přišla celá řada lidí bez legitimace. Výjimky potvrzují pravidlo. Zkuste mi jmenovat dva odborníky a experty, kteří byli natolik dobří a byli odejiti jenom proto, že byli sociální demokraté. Já znám naopak opačný případ, kdy celá řada sociálních demokratů v úřadech zůstala, protože jsou dobrými odborníky, přestože tuto legitimaci vlastní. Na tu první otázku jsem tím pádem odpověděl - jestli s legitimací, nebo bez. Pro mě je klíčové, aby to byli lidé, kteří jsou dobrými odborníky, a ten proces bude trvat dlouho. To není otázka jedné výměny. Budeme hledat, stejně jako vy jste osm let hledali, a ten výsledek byl tristní.

Ministerstvo průmyslu a obchodu. Tam samozřejmě došlo k celé řadě změn, ale já bych řekl správným směrem. Já si nemyslím, že pan Hüner je horší energetický odborník, než byli ti předešlí. Hluboce pochybuji o tom, že ti před ním byli lepší odborně.

Co se týká toho, jakým způsobem zkvalitnit státní správu, tak si myslím, že ten proces odchodů bude pokračovat. Ty odchody budou přirozené, protože státní správa je přebujelá. Já připomenu, že tato koalice má závazek o 3 % snížení státní správy ročně. Signalizuji, že na některých resortech to půjde rychleji. To neznamená, že bychom se zbavovali kvalitních lidí. Naopak část těch peněz musí zůstat na těch ministerstvech, aby se mohla zkvalitnit práce, protože například celník v Českém Těšíně za 15 tisíc jasně vyjadřuje kvalitu člověka, který za 15 tisíc je ochoten to dělat. To znamená je nutné zvednout příjmy některých lidí. Je nutné zkvalitnit státní správu, je nutné předělat celé agendy, které souvisejí s čerpáním strukturálních fondů, monitoringem, kontrolingem, opuštění některých jiných agend, a ty lidi je třeba výrazně přeskupit. Jsme na to připraveni.

V té souvislosti mi samozřejmě dovolte připomenout náš projekt Efektivní stát, který má celou řadu prvků. Ale odpověď přesahuje čas daný touto interpelací a já vás ubezpečuji, že vás s příslušnými normami, které souvisejí se zkvalitněním výkonu státní správy, budeme v Poslanecké sněmovně postupně seznamovat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Váňu, aby ještě doplnil, zda mu toto stačí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP