(14.40 hodin)

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji. Já se domnívám, že pan poslanec David Rath už jenom za to, co řekl teď, v těch několika minutách, by se měl omluvit. Nicméně to není jeho zvykem. Jak může člověk, který sám byl podezřelý z toho, že ovlivňoval lékovou politiku tohoto státu, vznášet taková poměrně ostrá podezření? Nešpital si náhodou policejní prezident Husák s Miroslavem Šloufem ve věci Davida Ratha právě o tom, aby pohled při vyšetřování některých kauz Davida Ratha byl jiný než standardní? Většina vašich kauz, prostřednictvím pana předsedajícího, milý pane poslanče, zatím končí vaší prohrou.

A v souvislosti s tou předchozí otázkou. Já jsem na vás ani jednou nepodal žalobu ve zcela flagrantních případech porušování celé řady zákonů a neudělám to. Tu radost totiž vám neudělám.

V té věci, o které mluvíte, ve věci Tomáše Julínka a jím zřízeného sdružení, mohu říci, že každý z nás, kdo se dostal do exekutivní funkce, řeší úplně stejný problém a řeší ho v čase. Stejně tak já jsem na prvním zasedání Becaria opustil místo předsedy představenstva tohoto sdružení, protože už nebylo vhodné a neslučovalo se s tím, co dělám dnes. Stejně tak si myslím, že Tomáš Julínek omezí své aktivity po dobu výkonu funkce ve sdružení, které velmi zásadním a pozitivním způsobem přispělo k přípravě zdravotních reforem v České republice. Nevidím na tom nic nestandardního, nevidím na tom nic chybného, když sám jste se choval podobně.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď požádám pana poslance Ratha, aby využil své minuty.

 

Poslanec David Rath: Pane předsedo vlády, co si kdo s kým špital, to je váš asi problém, já v tomto problém nemám.

Vy asi nevíte, že sdružení Tomáše Julínka ty peníze dostává letos, že tam jeho náměstek, poradce a jiní lidé prakticky nefigurují. Vy byste se měl omluvit, ne já. Vy byste se měl omluvit lidem za tuto smlouvu, ve které máte napsáno: Smlouva s voliči, čemu zabráníme, konec vlády korupce. Vy se musíte omluvit a říci: To byla chyba. Začátek vlády superkorupce, Topolánkovy vlády. Pak tam máte větu: Vůči korupci ve vlastních řadách povedeme nulovou toleranci a budeme ji řešit nekompromisně. Měl byste se omluvit a tu větu předělat na větu: Vadí nám možná korupce, ale jenom u našich potenciálních politických soupeřů. V našich řadách ji podporujeme, máme ji rádi, a čím víc úplatků, tím lépe, to je krédo Topolánkovy vlády. (Smích z pravé části Sněmovny.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Čas interpelace pana Ratha skončil, teď je čas na odpověď pana premiéra. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Je zajímavé, že ve stejné věci, jako jste dnes interpeloval mě, ve věci Tomáše Julínka, už jste mimochodem byl odsouzen k omluvě a pokutě dvacet tisíc. Takže já si myslím, že to stačí jako reakce na vaši interpelaci.

Uvedu dva příklady z poslední doby, které velmi výrazným způsobem nabourávají tu vaši teorii o tom, jak ODS a tato vláda je zkorumpovaná. Uvedu případ Vladimíra Doležala, který opustil politickou stranu, opustil Sněmovnu, znovu nekandidoval, podrobil se vyšetřování, podrobil se rozhodnutí soudu. Ano, já vím, že státní zástupce se odvolal. A to byl standardní postup. Nedávno zatkli starostu za ODS, mám pocit, že z Nového Boru. Nemám pocit, že bychom se chovali tak, že bychom ovlivňovali nějaké řízení, že bychom tolerovali případy korupce, ať už ve vládě nebo kohokoliv jiného v ODS.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je vše zřejmě k této interpelaci pana poslance Ratha. Další je pan poslanec Ivan Ohlídal ve věci kauzy Čunek a jejích mezinárodních důsledků. Máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážené kolegyně, vážení kolegové, při svých velmi častých odborných kontaktech v poslední době jsem narazil na jednu nepříjemnou věc. Moji kolegové z některých zahraničních univerzit se mě mimo jiného ptali na to, co se děje v České republice, když je možné, že stále ve vládě existuje vicepremiér, který je obviněn a vyšetřován z trestného činu. Tuto informaci, jak jsem se dozvěděl já, oni zjistili z jejich sdělovacích prostředků, ze sdělovacích prostředků té dané země. Čili je vidět z tohoto, že kauza pana vicepremiéra Čunka i vlastně pan vicepremiér poškozují dobré jméno nejen české vlády, ale samozřejmě i vaše dobré jméno, pane premiére. To by nebylo to nejhorší, ale nejhorší je to, že tato kauza i pan Čunek poškozují dobré jméno České republiky. Česká republika si nemůže dovolit nadále takového vicepremiéra. Pan vicepremiér Čunek není schopen osobně tuto situaci řešit, není schopen se k ní postavit jako chlap, jak se říká lidově.

Proto se vás, pane premiére, chci zeptat, jestli vy se zachováte jako chlap a v nejbližší době požádáte pana prezidenta Klause o to, aby pana vicepremiéra Čunka z vlády odvolal.

Děkuji za pozornost. (Slabý potlesk.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére, mohl byste reagovat na tuto interpelaci.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já jsem dojat vaší upřímnou lítostí nad složením této vlády a celkem mě nepřekvapuje, že se vám to složení nelíbí. Nesedíte tam.

Ale ve věci Jiřího Čunka souhlasím s tím, že je to velmi nepříjemná záležitost. Nikdy jsem to tady netajil a jsem v té věci interpelován poněkolikáté. Vzpomínám si na některé výroky Miloše Zemana v zahraničí, které způsobily velký rozruch. Sám jsem se o jeden takový podobný postaral, už dnes citovaný Jiřím Paroubkem. Myslím si, že my máme právo na to, abychom říkali některé věci v zahraničí, mohou být vnímány kontroverzně, k některým jsem tolerantní, k některým ne.

Já vnímám tu pozici v zahraničí jinak. Já ji vnímám jako dotazy celé řady relevantních politiků anebo představitelů univerzit, jak vy říkáte, opinion makerů, kteří se ptají, co se u vás v těch posledních letech děje. Jak to, že nejste schopni normálně vládnout, dělat normální politiku? Já říkám: To se uklidní, to se usadí, oni ti sociální demokraté se naučí být opoziční stranou, naučí se řádným způsobem kontrolovat vládu a ono to půjde. Počkám na jejich sjezd, počkejte také.

Kauza Jiřího Čunka je nepříjemná v tom, že ona je kauzou trochu vyvolanou. Každý, kdo zná trochu "střeva" té kauzy, tak vidí tu časovou souslednost. A my jsme cítili povinnost dát mu čas věci vysvětlit. Dnes je ve standardním režimu, dneska Jiří Čunek nebude na interpelaci ministrů také mimo jiné proto, že dojde zřejmě k odloženému výslechu. Nevím, jestli nemá ministr stejné právo jako každý občan, aby byl řádně vyslechnut, aby mu tam necvrkaly kamery, nebyly tam mikrofony, aby mohl řádným způsobem svoji věc vysvětlovat. Dáváme Jiřímu Čunkovi, a cítíte i naši nervozitu, šanci, aby ta věc se posunula. Je to nakonec jeho rozhodnutí a rozhodnutí jeho strany.

Já vás zklamu: na Jiřím Čunkovi koalice nepadne.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Stačilo panu poslanci toto ujištění o pevnosti koalice, nebo chce ještě něco k tomu dodat?

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Samozřejmě chci dodat. Pane premiére, kauza Jiří Čunek nemá se sociální demokracií nic společného. To je kauza vaše, vaší vlády, a já bych jenom chtěl říci, že nás nezajímá, že pan Čunek je vyšetřován. Pan Čunek má sedět tady, na interpelacích, případně na úřadě. To, že tam není, už to je špatné, už to je projevem slabosti této vlády.

A ještě bych jenom dodal, že jsem neslyšel jednoznačnou vaši odpověď, jestli pana premiéra Čunka v nejbližší době necháte odvolat. (Ojedinělý potlesk.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP