(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, kolegyně a kolegové, je 14.30 hodin a to je doba, kdy začínají ústní interpelace určené předsedovi vlády České republiky.

 

47.
Ústní interpelace

 

Dnes jsme za účasti ověřovatelů vylosovali pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády pana Mirka Topolánka, a to bude nyní v čase od 14.30 do 16 hodin. Rovnou tedy předám slovo prvnímu, kterým je pan poslanec Bohuslav Sobotka, aby přednesl svou interpelaci. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, dobrý den. Vážený pane premiére, tím, že ponecháváte pana vicepremiéra Čunka jako člena vlády, tak nepochybně tato jeho účast ve vládě ovlivňuje činnost vlády jako takové.

Dne 7. března 2007 zveřejnila Mladá fronta Dnes rozhovor s paní Marcelou Urbanovou, ve kterém hovoří o schůzce s panem Romanem Vaškůj. Tento rozhovor má titulek Nabídli mi peníze v kauze Čunek. Paní Urbanová tam popisuje setkání s člověkem jménem Roman Vaškůj.

Otázka Mladé fronty Dnes: Znala jste ho? Odpověď: Ne, jen z médií, z těch jeho kauz. Řekl mi, že je lobbista, který pracuje hlavně pro ODS. Vytřeštila jsem oči a zeptala se: Pro ODS? A on odpověděl, že kauza Čunek ohrožuje celou vládní koalici. - Otázka: Co vám tedy nabízel? - Peníze. Nabízel mi buď stálé zaměstnání s platem 16 tisíc čistého, nebo přidělení zakázky pro mou firmu ve výši 250 tisíc Kč ročně, a to po dobu tří let. A také zahraniční zájezd. Vaškůj říkal, že jeho klient chce, aby trestní řízení kauzy Čunek vyšumělo do ztracena. - Tolik citace z Mladé fronty Dnes.

Vážený pane premiére, chtěl bych se zeptat, vzhledem k tomu, že se pan Vaškůj označil jako lobbista ODS: Poslal jste vy osobně nebo někdo jiný z ODS pana Vaškůje za paní Urbanovou?

Druhá otázka: Znáte pana Vaškůje a setkal jste se s ním někdy?

Třetí otázka: Pracuje pro ODS pan Vaškůj jako lobbista?

Čtvrtá otázka: Je s panem Vaškůjem v kontaktu váš blízký spolupracovník pan Marek Dalík?

A konečně pátá a poslední otázka: Vážený pane premiére, dementoval jste někdy prohlášení pana Vaškůje, že pracuje jako lobbista Občanské demokratické strany? Pokud jste to někdy dementoval, uveďte, prosím, kdy a jakou formou. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím pana premiéra Mirka Topolánka, aby se ujal svých pěti minut, které má k dispozici na odpověď. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji. Vážené paní poslankyně, páni poslanci. Úplně obecně u interpelací, u kterých dopředu vím, o čem zhruba budou, využiji zřejmě celých pěti minut pro to, abych odpověděl, pokud jsem schopen odpovědět, neodpovím písemně. U těchto politických věcí se soustředím na velmi stručné odpovědi, protože si nezaslouží odpověď delší.

Takže odpověď na otázky pana poslance Sobotky, pana předsedy Sobotky jsou ne, ne, ne, ne, ne.

Ta poslední věc si zaslouží ale přece jenom delší vysvětlení. Já myslím, že dementovat své výroky by měl pan Vaškůj, nebo by to měla udělat redakce. Já dementovat mediální výroky někoho jiného neumím. Já jenom mohu říci to, co vyplývá z mých odpovědí, že to beru celé jako provokaci, že jsme se na tom nepodíleli, že toho člověka neznáme.

Jestli vám to takhle stačí, já nic dalšího o tom nevím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Sobotka ještě doplní svou interpelaci. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Děkuji za stručné odpovědi, pane premiére. Musím říci, že mě zaráží, že jste necítil potřebu distancovat se od prohlášení pana Vaškůje, který je člověk, který je evidentně spojený s organizovaným zločinem, alespoň na základě informací, které jsou zveřejňovány z Policie České republiky. A pokud jste toto nedementoval a nepodal třeba žalobu na pana Vaškůje nebo na příslušné noviny, které toto zveřejnily, pak se tady naskýtá podezření, jestli nedochází k propojování politiky a organizovaného zločinu. Někdo by si to mohl myslet. Já si myslím, že reakce, adekvátní reakce na toto by mělo být distancování se vás jako předsedy vlády a předsedy Občanské demokratické strany od prohlášení pana Vaškůje, který tady vysloveně říká, že pracuje jako lobbista ODS, a současně říká, že jeho klient si přeje, aby trestní řízení kauzy pana Čunka vyšumělo do ztracena. Kdo je oním klientem? Jestliže on na jedné straně podle vyjádření paní Urbanové říká, že pracuje pro ODS, a na druhé straně říká, že si jeho klient přeje, aby vyšetřování vyšumělo do ztracena, pak čtenář Mladé fronty Dnes si možná řekne, jestli tím klientem náhodou není Občanská demokratická strana a jestli se ODS takovýmto způsobem nesnaží ovlivňovat vyšetřování.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Konec, pane poslanče.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já se domnívám, že jasné, výrazné dementi by bylo na místě. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Pamatuji si na jeden pěkný bonmot, že dementuje jenom dement. Kdybych dementoval všechny nesmysly, které se dneska píší v českých denících a které slýcháme v televizi, nedělal bych 24 hodin denně nic jiného. Přece jenom pokládám svoji zodpovědnost za trochu vyšší a věnuji se práci, která je potřeba.

Já myslím, že vám musí stačit ta odpověď, kterou jsem vám dal, tj. že nejsme s tím nějak spojeni, bereme to jako provokaci, nevyvolali jsme to, nejednali jsme, nezaplatili. Musí vám to stačit, protože já vám k tomu stejně žádný důkaz dát nemohu. Kde nic není, tam se nic ani nedá prokázat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je vše k této interpelaci. Tu další by měl přednést poslanec David Rath, druhý vylosovaný. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Pane předsedo, vzhledem k tomu, že ty věci jste nedementoval sám, tak tady musím říci, že jenom mlčení bývá považováno za souhlas s tou věcí. U mě pan Vaškůj je asi váš lobbista, protože vám to nevadí, když toto říká.

K mé interpelaci. Vedle trestně stíhaného vicepremiéra Čunka pro korupci, kterého podle mého soudu svojí nečinností kryjete, ještě ve vaší vládě sedí ministr Julínek, jehož občanské sdružení Reforma zdravotnictví, kde figurují v podstatě jen tři osoby, on, Hroboň, to je jeho náměstek, a jeho poradce Macháček, dostávají v tuto dobu plus minus měsíce, týdny statisíce až miliony od farmaceutických firem na svoji činnost, pořádání různých konferencí, tedy komerční aktivity. Přitom náměstek Hroboň je přímo zodpovědný za úhrady léků na ministerstvu, a ty úhrady léků z veřejného pojištění podepisuje a rozhoduje o nich ministr.

Připadá vám toto jednoznačně korupční chování, tedy ministr, který rozhoduje o ceně, resp. úhradě léků z veřejného pojištění, o jeho výši, a je to jediná autorita, která takto rozhoduje, a současně od těch stejných firem dostává statisícové a milionové dary na svoji soukromou aktivitu, kterou s jistou nadsázkou mohu nazvat soukromou firmou - já už neznám flagrantnější důkaz korupce - přijde vám to jako správné, podporujete to a co s tím hodláte dělat? Protože pokud takovouto praxi v České republice zavedeme, pak každý ministr, který o něčem rozhoduje, se obratem nechá sponzorovat firmami, o kterých rozhoduje. Tedy ministr, který rozhoduje o dálnicích, bude dostávat peníze od firem, které ty dálnice stavějí, na svá soukromá konta svých sdružení, svých organizací. Toto je v kulturní zemi naprosto nemyslitelné a vy byste takového ministra měl okamžitě odvolat. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Čas, pane poslanče, dvě minuty. Prosím respektovat časový limit.

Premiér Mirek Topolánek má celých pět minut. Prosím, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP