(17.10 hodin)
(pokračuje Chytka)

Zbytek, část své výplaty bude odevzdávat těm leasingovým společnostem či bankám. A pokud splatí alespoň 30 % po dobu pěti let, má se za to, že je oddlužen. Tady se samozřejmě vyskytují otázky, např. co se stane, když tomu člověku je nabídnuta práce daleko výhodnější, která třeba přinese dvakrát, třikrát více peněz. Znamená to, že nebude splácet celých pět let, anebo že nemusí splatit těch 30 %? Tyto otázky nás čekají. Ale já sám za sebe bych se velice přimlouval, abychom nový insolvenční zákon nechali alespoň rok, nechť jej praxe prověří, a pokud se chystáme na nějakou čisticí novelku, abychom ji schválili až po roce fungování insolvenčního zákona, byť by ještě v tomto volebním období.

Zpět k materii, zpět ke sněmovnímu tisku 151. Vše, co jsem zde řekl, bylo v podstatě pouze podpůrné k tomu, abych podpořil návrh na odložení insolvenčního zákona a zákona o insolvenčních správcích o půl roku, a to režimem podle § 90 odst. 2. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji za jeho zpravodajskou zprávu a otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku, a ptám se, jestli se někdo hlásí z místa do rozpravy. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

Nemyslím si, že je nutné závěrečné slovo, ale ptám se. Jednu větu - ano, pan ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Ještě než se ujmete slova, oznámím, že máte náhradní kartu číslo 3, aby to bylo ve stenozáznamu. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Já bych chtěl jenom reagovat na pana zpravodaje, který doplnil mé odůvodnění odkladu účinnosti tohoto zákona. Chci říci, že ten změnový zákon bude obsahovat asi 80 zákonů, je fakticky připravený již v Legislativní radě vlády a bude, pokud bude schválen vládou, na projednávání Poslanecké sněmovny ještě v první polovině tohoto roku. To znamená, je to spočítáno a připraveno tak, aby byl bez problémů přijat a mohl být účinný společně s tímto zákonem, to znamená aby legislativa, která upravuje u nás bankroty, konkursy, osobní bankroty a postavení insolvenčních správců, mohla být jako jeden balík účinná od počátku příštího roku, pokud tento návrh samozřejmě podpoříte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Protože jsem uzavřel rozpravu, budu pouze konstatovat, že tady nemám žádných padesát podpisů, aby byla blokace § 52, ani tady není námitka dvou poslaneckých klubů. Tedy je jasné, že budeme pokračovat dále, a to podle § 90 odst. 5, o pokračování projednávání tohoto návrhu tak, abychom ho mohli projednat již v prvém čtení.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 151 tak, aby s ním byl vysloven souhlas již v prvém čtení."

Před hlasováním vás ještě odhlásím, požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

O návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 65, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 65 z přítomných 137 pro 135 poslanců, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Protože jsme rozhodli o pokračování jednání, zahajuji podrobnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Upozorňuji, že podle § 90 odst. 6 jednacího řádu v podrobné rozpravě nelze podat pozměňovací nebo jiný návrh, lze pouze navrhnout opravu data účinnosti návrhu zákona a jeho legislativně technických, gramatických, písemných nebo tiskových chyb. Je takový návrh v podrobné rozpravě? Nevidím, končím podrobnou rozpravu.

Ptám se formálně, jestli je zájem o závěrečná slova. Není tomu tak.

Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění zákona 312/2006 Sb., a zákon č. 312/2006 Sb., o insolvenčních správcích, podle sněmovního tisku 151."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 66 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 66 z přítomných 142 poslanců pro 139, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodaji a končím pevně zařazený bod číslo tři, bod číslo 10.

 

Budeme pokračovat čtvrtým, posledním pevně zařazeným bodem na dnešní odpolední jednání a tím je bod 24. Je jím

 

24.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a Evropskou organizací
pro astronomický výzkum na jižní polokouli o přístupu k Úmluvě o založení
Evropské organizace pro astronomický výzkum na jižní polokouli a souvisejících
podmínkách a návrh na vyslovení souhlasu s přístupem k této Úmluvě
/sněmovní tisk 137/ - prvé čtení

 

Úvodní slovo přednese paní ministryně školství Dana Kuchtová. Než se ujme slova, žádám zpravodaje pro prvé čtení poslance Jana Bauera, aby zaujal místo u stolku zpravodajů. Prosím, paní ministryně… Dobře, vyčkáme, než se připraví.

Slovo má ministryně školství paní Dana Kuchtová.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Dana Kuchtová Dobrý den. Vážený pane předsedající, pane premiére, vážené poslankyně, vážení poslanci, omlouvám se. (Hovoří zadýchaně.) Žádám vás tímto o vyslovení souhlasu s ratifikací dokumentu, který se nazývá Dohoda mezi vládou České republiky a Evropskou organizací pro astronomický výzkum na jižní polokouli o přístupu k Úmluvě o založení Evropské organizace pro astronomický výzkum na jižní polokouli a souvisejících podmínkách a návrh na přístup České republiky k této úmluvě.

Tato organizace pro astronomický výzkum je mezivládní organizace založená již v roce 1962 Belgií, Francií, Německem, Nizozemskem a Švédskem a jejím cílem je mezinárodní spolupráce členských zemí, spojení jejich personálních, finančních a jiných možností k výstavbě observatoře vybavené špičkovými přístroji. Cílem je posílit konkurenceschopnost Evropy v oboru astrofyziky. Jejím hlavním posláním je astronomický výzkum na jižní polokouli.

Svým usnesením č. 396 z 12. dubna 2006 schválila vláda České republiky záměr, aby Česká republika vstoupila do této mezinárodní mezivládní organizace k 1. 1. 2007, a uložila provést v tomto směru potřebné kroky. Byly uskutečněny přístupové rozhovory mezi Českou republikou a ESO, které stanovily podmínky přístupu. Vládě byl předložen k vyslovení souhlasu návrh na sjednání Dohody mezi vládou České republiky a Evropskou organizací pro astronomický výzkum na jižní polokouli. Vláda na své schůzi dne 12. prosince 2006 vyslovila souhlas s oběma návrhy, uložila a doporučila provést potřebné kroky v souvislosti se sjednáním dohody a přístupem České republiky k úmluvě. K podpisu dohody byla pak zmocněna ministryně školství, mládeže a tělovýchovy a ta tuto dohodu podepsala dne 22. prosince 2006. Byla to moje předchůdkyně paní ministryně Kopicová.

Dohoda i úmluva jsou mezinárodními smlouvami prezidentského charakteru a k jejich ratifikaci prezidentem republiky je třeba souhlasu obou komor Parlamentu. Na základě dohody a přístupem k úmluvě vznikne členství České republiky v mezinárodní organizaci ve smyslu čl. 49 písm. c) ústavy.

(V jednací síni je stálý hluk.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP