(17.00 hodin)
(pokračuje Pospíšil)

V zásadě veškerá procesní stadia jednotlivých řízení budou v insolvenčním rejstříku zaznamenávána, a teprve okamžikem záznamu budou moci nastat právní účinky toho kterého úkonu v rámci insolvenčního řízení. Je tedy, dámy a pánové, nanejvýš nutné, aby v okamžiku účinnosti nového insolvenčního zákona byl tento systém připraven a byl schopen začít okamžitě fungovat. To je důvod, proč přicházíme se snahou odložit účinnost tohoto zákona o půl roku.

Jak všichni víte, nový insolvenční zákon byl přijat v červnu 2006. Nová vláda po posledních parlamentních volbách nastoupila 4. září. Od toho okamžiku na Ministerstvu spravedlnosti začaly velmi výrazné a rychlé přípravy na to, abychom byli schopni tento nový insolvenční zákon od června tohoto roku aplikovat a abychom byli schopni spustit insolvenční rejstřík. Ale již od 4. září je více než jisté, že nejsme schopni provést všechny procedury a zajistit plnou efektivitu insolvenčního rejstříku od poloviny tohoto roku, a to z tohoto důvodu, že ke spuštění insolvenčního rejstříku je nutné, aby proběhlo několik výběrových řízení, v rámci nichž vybereme firmu, která bude odpovídat za software a za fungování insolvenčního rejstříku. Dále jsme nuceni vyškolit kvalifikovaný personál, aby naši vyšší soudní úředníci od okamžiku účinnosti byli schopni s tímto novým systémem pracovat.

Chci jen upozornit, dámy a pánové, na to, že např. v Německu, kde zavedli podobný insolvenční rejstřík, měla vláda tři roky na to, aby se na něj připravila a spustila jej. Takže sami asi uznáte, že vláda, která nastoupila v září minulého roku, není schopná připravit veškeré aktivity spojené s insolvenčním rejstříkem tak, aby tento byl spuštěn v polovině roku 2007. A to už i z toho důvodu, že zákon o veřejných zakázkách předpokládá určité jasné, zákonem dané lhůty, které je nutné při výběru vítěze veřejných zakázek dodržet, a umožňuje využít opravné prostředky v rámci výběru vítěze při uplatnění veřejné zakázky.

Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že chceme spustit zcela ojedinělý a nový systém v rámci české justice, vzhledem k tomu, že elektronický insolvenční rejstřík má být základem pro celkovou elektronizaci české justice, což je projekt, který chceme v následujících čtyřech letech realizovat, který nás bude stát kolem půl miliardy korun a který by měl vést k výraznému zkrácení délky soudního řízení, vzhledem k těmto skutečnostem si nemůžeme dovolit riskovat to, že 1. července nebudeme schopni aplikovat insolvenční rejstřík. Proto vás, dámy a pánové, prosím, abyste přistoupili k tomuto návrhu z věcného hlediska, nikoli pod politickým úhlem pohledu, abyste opravdu tento návrh posuzovali tak, že jeho snahou je jediné - připravit dostatečně českou justici na fungování insolvenčního rejstříku, a abyste tento návrh podpořili již v prvém čtení, a to z toho důvodu, aby byl odklad účinnosti schválen dříve, než nastane datum 1. 7. 2007, to znamená dříve, než nastane účinnost. Pokud by se to nepodařilo do té doby schválit, pak legislativní proces v rovině oddlužení účinnosti nemá smysl, protože účinnost by nastala 1. červencem a už by nebylo co odkládat.

Chci upozornit na to, dámy a pánové, že pokud bychom účinnost neodložili a insolvenční rejstřík nebyli schopni bez vad spustit, pak hrozí kolaps na úseku bankrotového práva, protože bez zápisu do insolvenčního rejstříku nebude možno zahájit žádný konkurs, žádné insolvenční řízení ani jiná řízení, která předpokládá nový insolvenční zákon. Dámy a pánové, já vás tedy prosím, abyste tato závažná fakta vzali v potaz, abyste ke konkursnímu a bankrotovému právu přistoupili věcně, stejně tak, jako k tomu přistoupila předchozí Sněmovna, kdy nový bankrotový zákon byl podpořen napříč politickým spektrem, a to jak tehdejší opozicí, tak koalicí, i když šlo o vládní návrh.

Dámy a pánové, ještě jednou žádám o projednání tohoto návrhu a jeho schválení v rámci prvého čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi. Slova se ujme zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Radim Chytka. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Radim Chytka: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, už na ústavněprávním výboru, když jsme projednávali úpadkové právo, jsem říkal, že kdybych byl alespoň trochu ješitný, tak bych nyní v tuto chvíli mohl do mikrofonu hřímat, že již před rokem jsem upozorňoval, že insolvenční rejstřík nelze spustit v létě tohoto roku. Ono opravdu nejde pouze o změnu kvantitativní, ale jde o změnu kvalitativní. My si musíme uvědomit, že celý soudní spis insolvenčního řízení bude v elektronické podobě na internetu, včetně každého papírku, na který soudce napíše doplňte ještě to a to, zjistěte to a to. To bude naskenováno, bude to součástí soudního spisu, který bude na internetu. Musíme si uvědomit, že kdokoli bude moci mailem požádat, dát návrh na konkurs. Pokud tak učiní, bude to mít samozřejmě nějaké důsledky. Soud do dvou hodin musí tuto žádost zveřejnit. Důsledkem bude, že např. nelze provést exekuce na danou firmu. Tedy opravdu je to řekl bych první velký krok směrem k elektronické justici a je zcela evidentní, že jakýkoli spěch se zde nevyplatí. Jsem rád, že nakonec resort Ministerstva spravedlnosti a osobně pan ministr nad rámec připraveného a nad rámec schváleného rozpočtu sehnal peníze na to, aby v průběhu tohoto roku insolvenční rejstřík se mohl spustit, ovšem s termínem 1. 1. příštího roku.

Ale insolvenční rejstřík to není to jediné, kvůli čemu musíme o půl roku insolvenční zákon odložit. My si musíme uvědomit, že v tom hektickém období minulého volebního období jsme neschválili doprovodný, nebo chcete-li změnový zákon. Insolvenční zákon totiž prošel zásadní rekodifikací a je zapotřebí změnit dalších 80 až 100 zákonů. Ten, kdo si vzpomene na hektické období, zvláště na závěr minulého volebního období, jistě si vzpomene, že nejenže jsme schvalovali přílepky, ale dokonce jsme byli schopni schvalovat zákony, jejichž legislativní proces ještě nebyl ukončen. My jsme rozhodovali o tom, zda budeme novelizovat zákon, který tu projednával teprve Senát, tu byl teprve u podpisu pana prezidenta. Já jsem strašně rád, že jsme tento doprovodný zákon neschválili, že všechny novely a změny měly možnost se usadit. Přiznávám, že z 90 % šlo o technické změny. Nyní doprovodný změnový zákon je opravdu možné připravit velice kvalifikovaně. Já věřím, že do měsíce, do měsíce a půl připutuje do Poslanecké sněmovny a my toho využijeme i pro opravy některých legislativně technických chyb insolvenčního zákona.

Aby moje zpráva k úpadku byla úplná, chtěl bych ještě doplnit k samotnému insolvenčnímu zákonu. Jsem si vědom, že na Ministerstvu spravedlnosti jsou odborné týmy, které modelují situaci, která nastane, jakmile nový insolvenční zákon bude schválen, zejména ty nové prvky, které jsme schválili. My jsme schválili např. princip oddlužení. To znamená, že jakákoli fyzická osoba, jakýkoli občan, který si dejme tomu koupil auto na leasing, nemohl splácet, půjčil si rychlou půjčku, bude mít nyní možnost požádat vlastně o oddlužení. Pokud soud rozhodne, že ano, tak po dobu pěti let bude splácet tu půjčku alespoň do výše 30 % a sám si bude brát životní minimum, které mu náleží.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP