(17.20 hodin)
(pokračuje Kuchtová)

Sjednání dohody před přístupem k úmluvě je podmínkou, kterou si kladla Evropská organizace pro astronomický výzkum na jižní polokouli.

Článek III.1 dohody a příloha 2 k dohodě poskytuje České republice 120 dní po 1. 1. 2007 k uskutečnění vnitřního ratifikačního procesu a uložení listiny o přístupu, tedy do konce dubna 2007. Pokud se uložení uskuteční během této doby, pokud tedy ratifikujeme, vyslovíme souhlas s ratifikací, bude za datum vstupu považován 1. leden 2007 a roční příspěvek pro rok 2007 bude stanoven k tomuto datu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně, já vás přeruším, chviličku počkejte, požádám Sněmovnu o klid. Bylo by vhodné, kdybyste své hovory, pokud se nezajímáte o tuto mezinárodní smlouvu, přesunuli do předsálí a paní ministryni nechali v klidu odůvodnit navrženou smlouvu.

Děkuji. Můžete pokračovat, paní ministryně.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Dana Kuchtová Děkuji vám. Je tedy zřejmé, že Česká republika, pokud má dodržet uvedenou podmínku pro jednání a případně schválení oběma komorami Parlamentu a pokud má proběhnout následná ratifikace panem prezidentem republiky včas, musí to proběhnout velmi rychle.

Ještě mi dovolte několik slov k tomu poslání Evropské jižní observatoře, jak se jí zkráceně říká, neboli Evropské organizace pro astronomický výzkum na jižní polokouli. Hlavním posláním této observatoře je rozvoj astrofyziky, jak už jsem říkala. Pro nás to bude znamenat možnost získávat kontakty, studijní pobyty například doktorandů a vědeckých pracovníků, širší zapojení do mezinárodních týmů, a to i v teoretických oborech. Je to tedy přínos pro vzdělání v obecnější rovině a myslím si, že je velmi důležité to, že popularizace astronomie, která je u nás již tradiční, přitáhne mládež ještě více k zájmu o tento obor. Pro nás je to také přínos pro technický rozvoj. Týká se to rozvoje techniky, investic, nových technologií, nejčastěji o oblasti optiky, strojírenství, jemné mechaniky, elektroniky a softwaru.

Provoz ESO je financován příspěvky členských států. Ty jsou úměrné hrubému domácímu produktu. Odborné kruhy Akademie věd, resp. její Astronomický ústav v součinnosti s naším ministerstvem, které odpovídá za oblast vědy a výzkumu, a Ministerstvo zahraničních věcí už delší dobu o přístup k ESO usilují. Čili velmi podporují tuto aktivitu. Co nás to bude stát? Jedná se o zvláštní příspěvek pro přístup České republiky k ESO, tedy vyjednali jsme, aby částka nebyla vyšší než 7 milionů eur, a potom je to každoroční členský příspěvek ve výši 1,2 milionu eur.

Dovolte mi tedy, abych vás požádala o vyslovení souhlasu s ratifikací dohody a úmluvy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni školství. Slova se ujme zpravodaj pro prvé čtení, pan poslanec Jan Bauer. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já s vaším svolením si dovolím být ve svém vystoupení velice stručný a maximálně urychlit projednávání tohoto bodu určitě ze dvou důvodů. Za prvé, vše podstatné tady bylo řečeno z úst paní ministryně, a za druhé se dle mého názoru jedná o technickou smlouvu, která podle mého názoru opět nemá žádný politický dopad.

Dovolte mi pouze konstatovat, že zmiňovaná dohoda a následně i celá úmluva jsou mezinárodními smlouvami tzv. prezidentského charakteru a k jejich ratifikaci je třeba souhlas prezidenta a následně souhlas obou komor Parlamentu. To byl ten hlavní důvod, proč jsem si dnes dovolil mimořádně zařadit tento bod tak, abychom na jednání této schůze se pokusili odsouhlasit celý tento bod.

Kolegyně a kolegové, dovolte mi pouze konstatovat a navrhnout, aby tento návrh byl propuštěn do druhého čtení, aby byl dán k projednání zahraničnímu výboru. A jedna asi důležitá věc: dovoluji si v rámci následné rozpravy navrhnout zkrácené projednávání v příslušném výboru, a to na dobu tří dnů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu. V obecné rozpravě mám přihlášku pana poslance Václava Exnera. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, paní ministryně, členové vlády, dámy a pánové, opakuje se situace, kdy z Ministerstva školství dostáváme k projednání v Parlamentu neoficiální překlad dokumentu. V daném případě jde o neoficiální překlad Úmluvy o založení Evropské organizace pro astronomický výzkum na jižní polokouli a souvisejících podmínkách. Domnívám se, že vzhledem k tomu, že úmluva má být publikována ve Sbírce mezinárodních smluv, není to s neoficiálním textem asi možné. Parlament je na výsost oficiální institucí a není důvod, aby se zabýval neoficiálními dokumenty při schvalování mezinárodních smluv.

Jak jsem už konstatoval, podobná věc se už jednou stala a byla řešena následným předáním oficiálního překladu před dokončením jednání v Poslanecké sněmovně, to znamená před druhým čtením, případně před projednáním ve výborech. Žádám paní ministryni, aby zaujala postoj k této věci a minimálně přislíbila nápravu tohoto stavu tak, aby před jednáním ve výboru byl k dispozici oficiální text příslušné úmluvy.

Také v tomto případě je předkládací zpráva pro Parlament podepsána Mirkem Topolánkem jako předsedou vlády už 12. prosince 2006. Sama úmluva, resp. Dohoda mezi Českou republikou a Evropskou organizací pro astronomický výzkum na jižní polokouli o přístupu k úmluvě, byla podepsána až 22. prosince. Sama úmluva vůbec podepsána nebyla a přístup k ní vyplývá z textu dohody, která je tedy listinou o přístupu ve smyslu článku III odst. 1. Ratifikací dohody tedy bude při splnění dalších podmínek zajištěn přístup k úmluvě, a tedy již není potřeba odděleně souhlasit s úmluvou, jak je navrženo v návrhu usnesení předloženém vládou.

Za dílčí problém, který asi ale ani jedné straně nevadí, pokládám skutečnost, že v článcích 13 až 16 úmluvy se vždy mluví o úmluvě a finančním protokolu, který je přílohou, s tím, že souhlas s obojím je podmínkou platnosti podpisu, vstupu v platnost i předmětem oznámení a registrace, zatímco dohoda, kterou projednáváme, důsledně mluví jen o úmluvě a zcela pomíjí problematiku finančního protokolu.

Plně souhlasím s tím, že je nutné, aby se dodržel termín pro ukončení ratifikačního procesu a předání listiny o přístupu v dohodnuté lhůtě do konce dubna, zkrátit termín pro jednání ve výborech.

Dohoda výslovně neřeší, jak to bude s českou účastí na programech, které již běží a byly schváleny podle článku II odst. 3 úmluvy, protože je Česká republika neschválila, nebyla v té době členem, a tudíž neprohlásila svou vůli zúčastnit se jejich financování, jak úmluva na všech projektech výslovně vyžaduje. To je třeba vyjasnit a prosím paní ministryni, aby k této otázce zaujala stanovisko, případně aby bylo připraveno stanovisko pro jednání ve výboru a jednání ve druhém čtení.

Samozřejmě budou-li vyjasněny uvedené problémy, plně doporučuji Poslanecké sněmovně souhlasit s ratifikací dohody.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo dál do rozpravy? Paní ministryně školství v rozpravě. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Dana Kuchtová Vážený pane poslanče, nejprve mi dovolte k tomu uzavření předmětné dohody. To uzavření bylo považováno českou stranou při vyjednávání za nadbytečné, protože je s výjimkou fixace termínu vstupu a výše vstupního poplatku jenom opakováním toho, co bylo zakotveno v úmluvě. Ta sama řeší otázku přístupu. Ale přesto jsme na podepsání této dohody přistoupili a její podepsání - to já jsem tady citovala, vy jste to pak po mně opakoval - její podepsání proběhlo 22. prosince 2006. Podepsala ji moje kolegyně paní exministryně Kopicová. Otázka podpisu tedy dohody, jde o jejich ratifikaci. Tu úmluvu už budu podepisovat já, pokud k tomu dostanu od vás mandát.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP