(11.20 hodin)
(pokračuje Bursík)

Politici jsou voleni do zastupitelstev, do krajských zastupitelstev, do Senátu s mandátem 14 % a je to v pořádku. A lidé se přijdou v Brně vyslovit proti přesunu nádraží, nepřijde jich 50 %, ale ta váha hlasů je významně větší než váha hlasů pro politiky: žádný z politiků v Brně nedostal tak silný mandát, s jakým lidé v Brně přišli říci ne přesunu nádraží. Ale protože ta podmínka 50 % je diskriminační, tak výsledek referenda nebyl platný. Čili tady je nutno něco odpracovat i na zákonu o místním referendu.

To, co my chceme, je přijít s návrhem, který politicky odpracujeme nejprve v koalici. Šance není veliká, ale my jsme si vědomi toho, že bez získání ODS pro nějakou variantu zákona o referendu je to všechno, co tady děláme, jenom legrace. Toho jsme si vědomi, protože prostě ústavní většinu nezískáme. To je podstata toho sdělení.

Čili zelení neopouštějí princip posilování prvku přímé demokracie, prosazovali jsme to v koaliční smlouvě, vytvořili jsme si poměrně úzký prostor, ten prostor hodláme vyplnit a budeme pro to hledat spojence. Nebudeme o tom hovořit, ale budeme se to snažit předem politicky odpracovat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi vlády Bursíkovi za jeho vystoupení. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Jiří Paroubek, potom vystoupí místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Já se prostřednictvím předsedajícího obracím na místopředsedu vlády pana Bursíka. Já tomu, přiznám se, vůbec nerozumím, té jeho argumentaci, podle mne je falešná. Otázku do referenda je třeba formulovat vždy. Zákon o obecném referendu dává obecný rámec. Ke každému referendu je třeba definovat otázku. Co je tedy v rozporu s tím, co je napsáno ve vládním prohlášení, v čem jsem lhal, pane místopředsedo, prostřednictvím pane předsedajícího? To by referendum nemohlo být vůbec, kdyby se nedefinovala otázka. To je prostě slovní rabulistika. Neohlupujte veřejnost!

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Paroubkovi. O slovo se přihlásil s faktickou poznámkou poslanec Martin Bursík a pak je řádně přihlášen s přednostním právem Vojtěch Filip. Takto vystupuje jako první pan místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážený pane místopředsedo, členové vlády, paní a pánové, nechtěl jsem vystupovat s faktickými poznámkami, rozhodl jsem se říci několik slov ještě k samotnému návrhu, protože je evidentní, že velká část těch, kteří k tomu hovoří, návrh nečetla nebo číst nechtěla.

Je pravda, že každá věc se musí odpracovat. Tento návrh byl odpracován několikrát, a to nejen po té legislativní stránce, ale i po stránce politické.

Já jsem s kolegy předložil první návrh zákona o speciálním referendu k umístění prvků protiraketových základen USA na území České republiky do diskuse v srpnu loňského roku. Požádal jsem o vyjádření klub ČSSD, konkrétní lidi, a samozřejmě, že jsem ho poslal i klubu Strany zelených, protože jsem předpokládal, že jejich poslanci budou mít zájem plnit vlastní volební program. To, že z klubu sociální demokracie jsem dostal odpověď, upravil jsem ten návrh a byl jsem ochoten návrh svým způsobem modifikovat tak, aby vyhovoval těmto návrhům, je pravda. To, že jsem od šestice Strany zelených nebo případně od jejich poradců nedostal žádný pozměňovací návrh, připomínku, otázku, to je věc jejich. Já nemohu nikoho nutit k tomu, aby pracoval na nějakém jiném návrhu. Opravdu nemohu, jenom využívám svého práva, které je dáno ústavou každému poslanci.

V tomto ohledu tedy musím říci, že mě překvapila slova místopředsedy vlády a předsedy Strany zelených pana kolegy Bursíka. Jednak on se vyjádří "jak to tady vedete". Já bych mu chtěl připomenout, že je stále poslancem této Sněmovny a že je místopředsedou vlády České republiky a že je to naší společnou věcí, nikoli věcí někoho jiného. To je jedna věc, to je o té korektnosti jednoho vůči druhému.

Co mně mrzí na vyjádření kolegy Lišky, který byl právě příjemcem tohoto tisku dopředu: Ten parlamentní tisk má číslo 134, opravdu pochází z léta, a já jsem ho dlouho nepředkládal Poslanecké sněmovně ani vládě k vyjádření, dokud jsem nezískal alespoň názory ostatních kolegů. Zaráží mě, že kolega Liška mluví stylem "kdo co navrhuje", nikoli "co kdo navrhuje". Já chápu, že pro zvýšení politické prestiže té nebo oné politické strany je výhodnější, aby byl prohlasován návrh např. Strany zelených, případně ODS nebo kohokoli jiného, a obsah může být stejný.

Nebudu opakovat slova kolegy poslance a profesora ústavního práva Zdeňka Jičínského o tom, jaká je kvalita toho návrhu. Ten návrh jsme prodiskutovávali mnohokrát a já připomínám, že tento návrh schválila Poslanecká sněmovna ve dvou volebních obdobích - úprava je ve slovech, čárkách apod. - 120 hlasy, tzn. ústavní většinou. Jestli je důležité to předložit lidem, tak je to důležité právě proto, že by každý občan České republiky, každý volič, měl vidět, že někdo něco říká a někdo to také dělá a jiný to nedělá. To je přece o stylu politiky, to je o tom, zda jsme, nebo nejsme důvěryhodní. Protože nestačí něco napsat do volebního programu, nestačí s tím objíždět náměstí a distribuovat materiály lidem, ale je také třeba ukázat, že to, co jsme slíbili, také děláme. Klub KSČM, protože to voličům slíbil, tak to předkládá, a to, zda to projde, nebo neprojde, je otázka jednání. A každý z nás, bez ohledu na to, jakým způsobem se vyjadřoval ve volební kampani, prostě ponese politickou odpovědnost za to, zda připustil, nebo nepřipustil projednání takovéto návrhu.

Jestli skutečně Straně zelených záleželo na tom, aby to předkládala ona, stačilo, aby mi to kolega Liška řekl, já bych tu svoji práci, tak jak jsem to předělával - psal jsem jinou důvodovou zprávu, omlouvám se, že jsem ji psal nadvakrát, protože jsem v původní jednu chybu udělal, měnili jsme na připomínku kolegy Jičínského určitou pasáž - mu dal, mně by to nevadilo. Já se za svoji práci nestydím, pomlouvejte ji jak chcete. Jestli to chtěl předložit kolega Liška za Stranu zelených, měl mi to říci a já bych mu to odevzdal a mohl by to být návrh Strany zelených.

Je evidentní, že tady někdo něco říká a něco jiného dělá. V tomto ohledu si myslím, že by bylo korektní, abychom se bavili o tématu.

Pan místopředseda vlády prohlásil, že v obecném referendu obcí, tzn. v tom místním referendu, které je součástí českého právního pořádku, platí, že je tam 50% kvorum všech občanů obce. V tomto návrhu zákona nic takového není. Tady je nadpoloviční většina zúčastněných. Protože to byla jedna z připomínek, které jsme zapracovali v průběhu projednávání. A opravdu mi věřte, snažili jsme se vyhovět tomu tak, aby vůbec bylo možné referendum v České republice provádět. Pokud to kritizujete, tak si to, prosím vás, přečtěte, snažte se argumentovat tím, že máte jiný názor, neobalujte to do nějakých politických řekl bych halenek nebo možná kabátů a říkejte ano, vadí mi na tom to a to, chci nebo nechci diskutovat.

Pokud to propustíme prvním čtením, a já vás jako jeden z předkladatelů o to moc prosím, tak bude vedena korektní diskuse, která může prospět i Straně zelených, aby splnila svůj volební program a předložila zákon o referendu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP