(18.10 hodin)
(pokračuje Jacques)

Z tohoto pohledu se domnívám - a byl jste opakovaně v této věci urgován - že jste měl dostatek možností se za dobu svého působení s danou problematikou seznámit v tom rozsahu, abyste dnes mohl kompetentně a solidně rozhodovat také o mnou předloženém pozměňovacím návrhu, který mimo jiné také reaguje na to, co konstatoval poradní sbor ministryně a poté váš, bývalý pane ministře.

Takže doporučuji jednak přijetí tohoto pozměňovacího návrhu a také doporučuji panu ministru Rathovi, aby se seznámil s těmi výstupy, které měl jako ministr k dispozici a kterých mohl využít.

Nad rámec svého pozměňovacího návrhu si dovolím ještě uvést, že výbor OSN také doporučil, aby byly vytvořeny kompenzační mechanismy pro oběti nedobrovolné sterilizace a jejich odškodnění. Tento návrh ale není součástí mého pozměňovacího návrhu a je to téma, které bude třeba řešit v budoucnosti.

Děkuji pěkně za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Kateřině Jacques. Ještě je zde přihláška do podrobné rozpravy místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Filipa. Poté se hlásí ještě pan poslanec Rath. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, pane premiére, paní a pánové, já se věcně nebudu touto problematikou zabývat, protože jsem dalek tomu, abych jí zcela rozuměl. Ale momentálně studuji nález Ústavního soudu ve věci tzv. přílepků a musím říci, že v tuto chvíli je nanejvýš na místě postupovat podle § 94 odst. 3 zákona o jednacím řádu a skutečně vrátit zákon výborům k novému projednání, protože to, co tady bylo předvedeno, je přesně to, co nám Ústavní soud vyčítá.

Já jsem zásadním způsobem nesouhlasil s tím, co předvedla paní místopředsedkyně Ústavního soudu Wagnerová, ale na druhou stranu pokud by někdo proti tomu chtěl brojit, tak pravděpodobně proti tomu bude brojit úspěšně, když si uvědomíme, že vláda se k tomuto pozměňovacímu návrhu nevyjádřila, a minimálně to, že budeme mít čas na projednání ve výborech, by bylo alespoň to, co by bylo udržitelné v příštím jednání.

Já vím, že to není nic příjemného, ale žel, jestli se máme nějakým způsobem rozumně postavit k tomu, co se od nás chce v čistotě legislativy, tak to učinit musíme.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Další přihláška pan poslanec David Rath.

 

Poslanec David Rath: Já v podstatě naváži, protože i po podrobné rozpravě lze podat návrh na vrácení do výboru, čili ho znovu opakuji právě ještě s tím, že ty pozměňovací návrhy se k mému překvapení výrazně rozhojnily.

Myslím si, že jde o problematiku velmi citlivou, složitou, kde těžko lze, aby politický orgán jen tak rozhodl bez jasných stanovisek odborné veřejnosti, a to jak na straně zájmových organizací, třeba pacientů, tak na druhé straně na pozici takových organizací jako lékařských komor či lékařských odborných společností.

Čili já bych velmi plédoval ty návrhy znovu dát do výboru, ony tam mnohé nebyly, projednat to ve výboru, přizvat si stanoviska těch dotčených organizací, případně odborníků, protože se obávám, že jde o věci natolik složité, že si netroufám k nim v této chvíli zaujímat autoritativní stanoviska.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já registruji, že zde byly tedy podány dva shodné návrhy panem místopředsedou Filipem a panem poslancem Rathem, a to návrh na vrácení zákona výboru k novému projednání.

Zeptám se ještě, zda se někdo do obecné rozpravy hlásí. Ještě jsem neuzavřela obecnou rozpravu, pardon, podrobnou. Pan ministr Julínek, poté s faktickou poznámkou pan kolega Šťastný, také pan zpravodaj se hlásí o slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, poslanci, já bych poprosil předkladatelku tohoto návrhu, který opravdu není a nesouvisí s meritem věci, zda by zvážila stáhnutí tohoto návrhu, protože v současnosti zdůvodnění, které uvedla, tento návrh stejně neřeší.

A souhlasím i s panem poslancem Rathem, že je potřeba prověřit rozsah tohoto pozměňovacího návrhu, který by možná mohl proběhnout mezi druhým a třetím čtením, protože my víme, nebo ti, kteří známe zdravotnickou legislativu, že je to vlastně přepsané ono nařízení do zákona. To znamená, že je to existující právní norma, která byla v podzákonné rovině a teď se dostává do zákonné roviny. Ale je potřeba zkontrolovat úplnost těch paragrafů, což by se mezi druhým a třetím čtením stihlo, ale pro čistotu legislativního procesu, tak jak já jsem vás i tady prosil, bych poprosil, jestli by bylo možné to stáhnout a umožnit samozřejmě, aby pacienti už konečně mohli nahlížet do své zdravotnické dokumentace.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní prosím chce vystoupit ještě pan kolega Krákora. Coby zpravodaj má přednost.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Já jenom krátce. Po takto závažných skutečnostech, protože ten pozměňovací návrh Kateřiny Jacques je doopravdy řekl bych dosti závažný, tak samozřejmě doporučuji též vrácení do výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. A nyní faktická poznámka pan poslanec Šťastný.

 

Poslanec Boris Šťastný: Dámy a pánové, já jenom velmi stručně. K těm pozměňovacím návrhům, co tady přečetl kolega Kochan a já, tak tyto pozměňovací návrhy byly již ve výboru a jsou alternativními k těm, které byly výborem přijaty. To znamená, že tyto pozměňovací návrhy výbor projednal, ale prostě se třeba v některém vyjádřil jinak a my je dáváme jako alternativy. Tam problém není.

Technická poznámka k panu místopředsedovi Filipovi. Pozměňovací návrh paní Kateřiny Jacques není přílepkem. Já tedy přesně nevím, co je přílepek v rozhodnutí Ústavního soudu, ale tento pozměňovací návrh skutečně mění ten stávající zákon. To znamená je to změna konkrétního paragrafu v zákonu o péči o zdraví lidu. Nicméně kolega Benda možná bude hledat nějakou variantu, kde bychom velmi rychle se k tomu mohli ještě vyjádřit. Ale prosím pěkně, nezdržujme zbytečně tento zákon, jeho projednávání, protože je to strašně důležitá novela a musí projít co nejdřív.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Teď vidím - faktická poznámka pan poslanec Rath, místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip poté. Prosím.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, aby ta informace byla komplexní, tak možnost pacientů nahlížet do dokumentace, pořizovat si opisy, říkat, kdo má či nemá být informován, již v české legislativě prošla. Bohužel vetem pana prezidenta to nevstoupilo v minulém volebním období na konci v platnost. Čili tady zase doháníme něco, co bylo vetováno.

A opět podle mého soudu tady může být diskuse o tom, co je a co není přílepek. Ale některé pozměňovací návrhy, které zde zazněly, mění jinou část toho zákona, neprošly vládou a týkají se jiných části, než je informovanost pacienta. To je například zásah o změnách registrace zdravotnických zařízení, čili o něčem úplně jiném, než co bylo předmětem vládního návrhu. Čili podle mého soudu o do jisté míry přílepek jde, byť na stejný zákon, a ne jeho, ale úplně jinou část, než která byla projednána vládou.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Rathovi. Nyní má slovo pan místopředseda Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, paní a pánové, já to také nepovažuji za přílepek. Já jenom odkazuji na to, co tady řekl mimo jiné ministr Julínek. Ve skutečnosti jsme otevřeli jinou část zákona, kterou vládní návrh vůbec nepředpokládal. Souhlasím technicky, protože vnitřku zdravotnické problematiky opravdu nerozumím, rozumím tomu zákonu. To znamená ano, to, co bylo otevřeno, to, co vláda předložila, respektive to, co bylo předloženo, bylo projednáno, známe stanovisko vlády, známe stanovisko výboru a alternativu k tomu. To nijak nezpochybňuji. Toto je zcela jiná část zákona, která se tady odehrává. A já nevolám po tom, aby to bylo předloženo úplně nově, abychom to považovali za přílepek, já jenom říkám, že na tuto část, kterou předkládá paní poslankyně Jacques, se znovu podívá výbor. Ve výboru bude projednáno i stanovisko vlády minimálně na úrovni ministra nebo náměstka ministra s tím, že tady bude jasné, že se k tomu vláda měla možnost vyjádřit. To je ten smysl, který já uznávám z toho, co řekl Ústavní soud. Proti tomu já nic nenamítám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP