(17.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Hlásí se, prosím, někdo další do podrobné rozpravy? Nevidím žádnou takovou přihlášku, končím podrobnou rozpravu a končím také druhé čtení tohoto návrhu zákona. O návrhu na zamítnutí se bude hlasovat dle jednacího řádu až na začátku při zahájení třetího čtení.

 

Tím jsme se vyrovnali s druhým bodem schváleného programu schůze a já se mohu pokusit připoutat vaši pozornost k bodu dalšímu. Tímto bodem je

 

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb.,
o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 83/ - druhé čtení

 

O úvodní slovo chci požádat ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Prosím Kancelář Sněmovny, aby avizovala panu ministrovi, kterého jsem tady před chvílí viděla, že je na řadě jeho bod.

Pane ministře, prosím vás o uvedení vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, sněmovní tisk 83 ve druhém čtení. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi úvodem několik slov k předkládané vládní novele zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu. Jde o návrh, který byl vyvolán požadavky praxe, jehož zásadní prioritou je posílení práv pacientů a jejich blízkých. Je důležité připomenout, že předkládané znění se nijak neliší od textu připravovaného ještě ministryní Emmerovou a předkládaného ministrem Rathem, které Poslanecká sněmovna už jednou schválila. Tento zákon již v minulém období prošel Parlamentem prakticky beze změn a i prezidentovo veto zastavilo návrh pouze kvůli přílepkům, nikoliv kvůli samotnému návrhu zákona.

Hlavním cílem novely je umožnit pacientovi a dalším osobám uvedeným v tomto zákoně nahlížet do zdravotnické dokumentace a pořizovat si výpisy, opisy a kopie. Dosavadní úprava garantovala pacientovi pouze právo na veškeré informace shromážděné ve zdravotnické dokumentaci, event. dalších zápisech vztahujících se k jeho zdravotnímu stavu. Pacient má plné právo výslovně určit i jiné osoby než osoby blízké, kterým mohou být poskytovány informace o jeho zdravotním stavu, popřípadě vyslovit zákaz poskytování těchto informací, a to všem nebo jen konkrétním osobám. Má právo také stanovit konkrétní rozsah informací, který může být uvedené osobě sdělen. Zakotvení zákazu poskytování informací je v návaznosti na článek 10 odst. 1 Úmluvy o lidských právech a biomedicíně nezbytné, a to s ohledem na právo každého na ochranu soukromí ve vztahu k informacím o svém zdraví. Bude tedy plně na pacientovi, jak se svými nově nabytými právy naloží.

Předkládaná novela zaručuje osobám blízkým, event. dalším osobám, které pacient za svého života určil, přístup k těmto informacím včetně přístupu do zdravotnické dokumentace a pořizování si kopií, výpisů a opisů. I zde má pacient plné právo za života omezit přístup k těmto informacím, a to jak ve vztahu ke konkrétní osobě, tak co se týče rozsahu poskytované informace.

Návrh zákona rovněž stanoví povinnosti zdravotnických zařízení při zajišťování již popsaných práv pacientů a dalších dotčených osob stejně tak jako některé povinnosti pacienta při realizaci svého práva. Novela dále obsahuje úpravu dotčených ustanovení tak, aby bylo zřejmé, že i potraviny pro zvláštní lékařské účely jsou součástí zdravotní péče.

Zatím děkuji za pozornost a když tak se vyjádřím k jednotlivým pozměňovacím návrhům.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro zdravotnictví. Usnesení tohoto výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 83/1 a požádám zpravodaje výboru pana poslance Jaroslava Krákoru, aby nás seznámil s tímto usnesením.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, usnesení č. 25 z 8. schůze výboru pro zdravotnictví konané dne 21. února 2007 k vládnímu návrhu zákona na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 83. Po odůvodnění zástupce Ministerstva zdravotnictví M. Hellerové, náměstkyně pro zdravotní péči, a zpravodajské zprávě poslance Krákory a po rozpravě výbor pro zdravotnictví doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vyslovila souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, a přijala k tomuto návrhu tyto změny a doplnění, které jsou uvedeny níže.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Otevírám obecnou rozpravu, nemám žádnou písemnou přihlášku. Pan poslanec Rath - ano, či ne? Prosím.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Já nevím, jestli jsem neměl vystoupit spíš v rozpravě podrobné, ale dostal jsem do lavice dva poměrně významné pozměňovací návrhy, zvlášť ten týkající se sterilizace je velmi zásadní, a bylo by potřeba získat stanoviska odborných společností, odborníků na medicínské právo. Čili tady bych navrhoval vrátit zpět do výboru a projednat tyto návrhy nejdříve ve zdravotním výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Takže je zde návrh na vrácení tohoto návrhu zákona výboru k novému projednání, jestli tomu dobře rozumím. Ptám se na další přihlášku do obecné rozpravy. Paní poslankyně Jacques až do podrobné? Rozuměla jsem tomu dobře? Do podrobné, dobře. Uzavírám obecnou rozpravu.

Jsme ve druhém čtení, skončila obecná rozprava a v rámci obecné rozpravy byl přednesen návrh na vrácení výboru k novému projednání. O tomto návrhu budeme hlasovat nyní. Proto svolávám naše kolegy do jednacího sálu. Pokud bude tento návrh vrácen výboru, nebudou vznášeny pozměňovací návrhy dnes, ale až poté, kdy se vrátí opět na půdu Sněmovny. Pokud nebude vrácen výboru, proběhne podrobná rozprava, ve které budou teprve předneseny pozměňovací návrhy. Je to doufám jasné, vyplývá to přesně z jednacího řádu.

Slovo dám panu ministrovi.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Paní místopředsedkyně, já jsem ten návrh tak úplně nepochopil, ale možná by to měl vysvětlit pan poslanec. Já myslím, že jakoby trochu předběhl podrobnou rozpravu a teprve v té podrobné rozpravě se k tomu mohl vyjádřit, že to nebylo tak míněno, ale ať to potvrdí sám. Já nevím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP