(17.30 hodin)
(pokračuje Němcová)

A já zahájím hlasování pořadové číslo 38. Táži se vás, kdo je pro, abychom pokračovali v jednání o sněmovním tisku 159 tak, aby s ním byl vysloven souhlas již v prvém čtení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 38 přítomno 182, pro 133, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu. Opět nemám žádnou písemnou přihlášku do podrobné rozpravy a ptám se tedy, zda chce někdo vystoupit a hlásí se. Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu a přistoupíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu nejprve návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy a o změně a doplnění zákona č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 25/2006 Sb., kterým se mění zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy a o změně a doplnění zákona č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 132/2003 Sb., kterým se mění zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy a o změně a doplnění zákona č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 159."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 39 a táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 39 přítomno 182, pro 154, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji také paní zpravodajce.

 

Můžeme se věnovat dalšímu bodu a tímto dalším bodem je

 

4.
Návrh poslance Martina Římana na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných
hmot a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pohonných hmotách)
/sněmovní tisk 111/ - druhé čtení

 

Opět poprosím, aby návrh uvedl pan poslanec Martin Říman. Ano, je to druhé čtení.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji za slovo, paní předsedající, ale odůvodnění toho návrhu jsem podrobně vysvětloval v prvém čtení, takže se vzdávám úvodního slova.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru a také výboru zemědělskému. Usnesení obou výborů nám byla rozdána jako sněmovní tisky 111/2 a 111/3. Prosím, aby se slova nejprve ujal zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Oldřich Vojíř a seznámil nás s usnesením svého výboru.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Děkuji. Vážená paní předsedající, členové vlády, dámy a pánové, usnesení hospodářského výboru č. 62 ze dne 28. února 2007 k příslušnému tisku 111 je pod hlavičkou 111/3. Máte jej před sebou. Hospodářský výbor tento tisk pro jednal a přijal jednu změnu, která má spíše charakter legislativně technický, nicméně bez této změny by mohlo dojít k určitému kolapsu. Proto se domníváme, že by návrh zákona měl být schválen s touto změnou, případně se změnami, které by byly načteny v druhém čtení.

Děkuji pěkně za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím také zpravodaje zemědělského výboru pana poslance Karla Kratochvíleho, aby nás seznámil s usnesením tohoto výboru.

 

Poslanec Karel Kratochvíle: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, rád bych vás seznámil s usnesením zemědělského výboru číslo 35 ze dne 21. února ke sněmovnímu tisku 111 pod číslem 111/2. Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny po úvodním slově poslance Františka Laudáta, v zastoupení poslance Martina Římana, po zpravodajské zprávě Karla Kratochvíleho a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně návrh poslance Martina Římana na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot a o změně souvisejících zákonů, zákon o pohonných hmotách, sněmovní tisk číslo 111, schválit.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám také a otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku. Prosím tedy vaše přihlášky z místa.

Není-li taková přihláška, končím obecnou rozpravu a zahajuji rozpravu podrobnou. Do podrobné rozpravy mám přihlášku jedinou v písemné podobě, a to od pana poslance Jiřího Papeže. Prosím tedy, aby se ujal slova jako první.

 

Poslanec Jiří Papež: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, dovolte mi přednést jeden krátký pozměňovací návrh k projednávanému návrhu zákona ve sněmovním tisku číslo 111.

Navrhuji do zákona č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot § 5 odst. 4 za slova "ozbrojených sil" doplnit čárku a slova "na výdej pohonných hmot pouze pro vlastní potřebu podle § 2 písm. d)".

To je celý můj pozměňovací návrh. Dovolte mi, abych ho krátce zdůvodnil. Z hlediska provozu a ekonomiky zemědělských, ale i dalších podniků a firem je žádoucí, aby pohonné hmoty pro vlastní mechanizační a dopravní prostředky byly vydávány přímo v podniku. Tomuto požadavku vyhověla novela zákona č. 311/2006 Sb., kterou bylo v § 2 písm. d) doplněno, že čerpací stanicí není stavba nebo zařízení, které je provozní nádrží umístěnou v provozu, pokud se pohonné hmoty vydávají pouze pro vlastní potřebu. Tento návrh jsme přijali koncem loňského roku. Ministerstvo průmyslu a obchodu ale vydalo výklad, že pokud je z výdejních zařízení vydávána nafta i do vozidel, která jsou vyrobena k účelům provozu na pozemních komunikacích, jsou uvedená zařízení ve smyslu § 2 písm. d) čerpací stanicí. Za výdej pro vlastní potřebu je považován pouze výdej pohonných hmot do strojů a zařízení, které nejsou určeny k provozu na pozemních komunikacích. To je ale přesně v rozporu s návrhem přijatým koncem loňského roku.

Aby traktory a další mechanizační prostředky, které sice pracují na poli, ale používají i komunikace, a proto musí splňovat podmínky provozu na pozemních komunikacích, a nákladní vozy podniku mohly tankovat pohonné hmoty z provozních nádrží podniku, které nejsou čerpací stanicí, doporučuji do § 5 odst. 4 doplnit, že ustanovení odstavců 1 až 3 uvedeného § 5 se nevztahují na výdej pohonných hmot pro vlastní potřebu podle § 2 písm. d).

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče, a zeptám se, zda se ještě někdo další chce přihlásit do podrobné rozpravy. Prosím, slovo má pan poslanec Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, paní předsedající. Vystupoval jsem v prvním čtení, vystupoval jsem v hospodářském výboru, vždy mým návrhem bylo a podstatou tohoto návrhu zamítnutí. I když přiznávám, že teď návrh pana poslance Papeže má hlavu a patu a určité řešení, ale týká se to doopravdy jenom výdejů pro vlastní potřebu, kdežto návrh, který předložil pan poslanec Říman, je řešením pro výdej, pro prodej jako takový, čili pro podnikání. Přesto podávám návrh na zamítnutí tohoto zákona.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP