(15.30 hodin)
(pokračuje Rath)

Dnešní premiér Topolánek tehdy říkal, že žádné poplatky u lékaře zaváděny nebudou. Je to asi tak totéž jako ten slib, že starobním důchodcům vláda ODS přidá tisíc korun měsíčně od 1. ledna, což se také nesplnilo.

Čili myslím si, že je povinností této Sněmovny se ptát ministra Julínka, jaké poplatky chce zavést u lékařů. Padesát korun za návštěvu u lékaře? Myslí tím praktického, nebo specialistu? Co, jak bude specialistům vykompenzována situace poklesu návštěvnosti, protože tyto poplatky samozřejmě odpudí, odvedou řadu pacientů, protože na to nebudou mít třeba finanční prostředky. Dále jakým způsobem získá finanční prostředky navíc, protože řada pacientů díky tomu zanedbá svůj zdravotní stav a přijde v pozdnějším stadiu onemocnění, což bude ten systém stát podstatně víc. Kolik chce, aby se platilo za pobyt v nemocnici, jestli to bude nějak limitováno? Kolik se bude platit za recept? Jestli to bude dvacet korun, které tisk avizuje, nebo třeba padesát korun, nebo třeba sto korun za recept; abychom věděli, na jaké úrovni se to pohybuje. Zda tento poplatek za recept bude příjmem lékárníků, tedy dvě miliardy zaplatí občané lékárníkům, nebo zda to bude příjem zdravotního pojištění a půjde to na jinou péči. Zda připravuje poplatek za dopravu sanitkou, zda připravuje poplatek za návštěvu lékařské první pomoci a jak budou tyto věci řešeny, aby například někteří lékaři ty poplatky třeba neodpouštěli, nebo některé lékárny, a nezískávali tím konkurenční výhodu. Já si totiž dovedu představit, že šikovná lékařská praxe či lékárna klidně na své dveře vyvěsí, že žádné poplatky nevybírá, a všichni pacienti se budou stahovat tam a samozřejmě ta praxe vydělá daleko víc, než kdyby z občanů ždímala po dvacetikoruně či padesátikoruně. Čili to jsou závažné věci.

Dále je potřeba se ptát a není jasná odpověď z médií v podstatě, zda budou platit i děti. Zda budou platit i starobní důchodci. Podle médií ministr Julínek říká, že ano, bez výjimek a všichni. Že cílem toho poplatku je zregulovat péči u lékaře, to znamená odpudit ty pacienty od návštěvy lékaře. Z tisku jsem pochopil, že takto mají být odpuzeni pacienti pouze od ambulančních specialistů a z nemocnic, nikolivěk od praktických lékařů. Víme přitom, že dnes ten systém je přetížen u praktických lékařů. Běžně mají nějakých padesát šedesát pacientů denně někteří. Čili tento systém povede k tomu, že budou mít třeba sto dvacet pacientů denně, protože ti pacienti půjdou k praktikovi, který je bez poplatku a zdarma?

Čili to jsou všechno otázky, které by měla Sněmovna klást v této chvíli a měla by na ně chtít odpověď. V podstatě ten hlavní důvod je ten, že zdravotní péči čerpá jen zlomek lidí. Čerpá to aktuálně zhruba dvacet procent občanů. Tudíž těchto dvacet procent občanů, což jsou především důchodci a děti, tak zaplatí podle pana ministra od příštího roku navíc o sedm miliard ze svých rodinných rozpočtů. Je nějaká kalkulace? Čili to není rozloženo mezi všech deset milionů občanů, protože ti tu zdravotní péči nečerpají, čerpá ji jenom určitý výsek. Je nějaká studie sociálního dopadu těchto sedmi miliard navíc, které zaplatí důchodci a rodiny s dětmi? Čili to jsou všechno legitimní otázky, na které bychom měli znát odpověď. Já bych se na ně rád ptal třeba na zdravotním výboru, ovšem to by tam pan ministr musel někdy přijít.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pane poslanče, poprosím vás, návrh bodu mi předložte písemně.

Nyní se o slovo přihlásil předseda vlády Mirek Topolánek. Pak se připraví pan poslanec Exner.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, jako nováček v této Sněmovně jsem na každé schůzi znovu překvapován, jak neefektivně toto těleso jedná, a chci, aby si toho veřejnost všimla.

My jsme u bodu projednávání programu 13. schůze. To, že mají tady tendenci někteří poslanci v dlouhých tirádách vět a slov obtěžovat tuto Sněmovnu svými výlevy, to je opravdu jenom exhibice. (Poslanci ČSSD buší do lavic.)

Jestli to nevíte, kolegyně a kolegové, bude existovat bod, který se bude jmenovat projednávání oněch poplatků anebo jinak, a tam budete mít ve třech čteních možnost se k tomuto bodu, k tomuto vládnímu tisku, dostatečně vyjadřovat při práci ve výborech a jinde. Já bych chtěl, aby veřejnost věděla, že ta diskuse je zbytečná. My máme bez rozpravy hlasovat o těch bodech, které žádáte zařadit nebo které žádáte přeřadit.

A tři poznámky k vystoupení Davida Ratha.

ODS slibovala od 1. ledna tisíc korun v případě, že se zvedne daň z přidané hodnoty z pěti procent na patnáct. To si museli všimnout i poslanci sociální demokracie, že k tomu nedošlo.

Poznámka číslo dvě. Já jsem vždycky hovořil o regulačních poplatcích, nikdy o platbách u lékaře. Dala by se najít celá řada mých vystoupení i pro pana poslance Ratha dostupných.

A třetí poznámka. To, že neměly ty strany tyto věci v programu před volbami, neznamená, že to nemůže být koaliční kompromis. A to je, přátelé, koaliční kompromis.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí s přednostním právem pan poslanec a předseda klubu ČSSD, pan poslanec Hašek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Vážený pane předsedo, vládo, dámy a pánové.

Vaším prostřednictvím, pane předsedo, panu premiérovi. Když jsem tak poslouchal teď jeho neúctu k Poslanecké sněmovně, od které je mimochodem odvozena legitimita vlády, i docela pochybná legitimita této vlády založená na dvou přeběhlících ze sociální demokracie, tak jsem si vzpomněl na takové spojení z historie. Říkalo se tomu parlamentní žvanírna a o té hovořil soudruh Lenin. Já teď doufám, že za tuto větu mě nebude prověřovat útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Případně bychom to opět zahrnuli do zadání vyšetřovací komise.

Takže pane premiére, je svatým právem každého z poslanců koaličních i opozičních navrhnout do programu schůze jakýkoliv bod. Říká se tomu demokracie. (Tleskají poslanci ČSSD.) Je svatým právem poslaneckého klubu ČSSD navrhovat takové body, které díky obstrukcím vašich poslanců a poslankyň nemohly být zařazeny na schůzi organizačního výboru. A budeme je opakovat tak dlouho, dokud ty body na program jednání Sněmovny neprosadíme. Říká se tomu demokracie, pane premiére. (Potlesk z lavic ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S přednostním právem se dále přihlásil pan ministr Langer. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra a ministr informatiky ČR Ivan Langer Dovoluji si navázat na svého kolegu. Když jsem před chvílí tak poslouchal urážky hlouposti a nesmysly, které vycházely z úst několika kolegů, také jsem se ptal, kde se vlastně nacházíme. Zda to není poslanecká či jiná žvanírna.

Demokracie má své kouzlo v tom, že definuje práva a povinnosti a vedle svobod hovoří také o odpovědnosti. Byl bych velmi rád, kdyby někteří poslanci poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické si vedle oné svobody uvědomovali také odpovědnost za slova, která zde říkají. Obávám se, že tomu tak není a proměňují tento poslanecký sbor nikoliv v poslaneckou, ale hospodskou žvanírnu. Ale to už je problém těch, kteří se takto vyjadřují.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Exner. Je to poslední přihlášený. Pak zde mám ještě přihlášené z místa. Takže pan poslanec Exner. (Přednostního vystoupení se dožaduje poslanec Rath.)

Se stanoviskem klubu pan místopředseda klubu sociální demokracie, pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Se stanoviskem klubu jako místopředseda klubu - § 77. (Předstupuje poslanec Pleva a avizuje "technickou".) Pane kolego, prostřednictvím - (Námitky z pléna.) - No k programu, programu. (Hlasy z pléna.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP