(15.20 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Do dnešního dne jste ani vy, ani nikdo jiný nepředložil žádný důkaz o tomto spojení. Dokažte to, že sociální demokracie je spojena s organizovaným zločinem! Ne ve vaší fantazii! Ne propojení domnělého capo di tutti capi, organizátora matějské pouti, shodou okolností člena sociální demokracie Václava Kočky, s námi, protože to je skutečně nesmysl!

Jak pan prezident republiky řekl ihned po zveřejnění té tzv. Kubiceho zprávy, ta zpráva nesmí zapadnout - a ta skutečně nezapadne! Pokud ji nebudete projednávat ve vyšetřovací komisi, bude znít na každé schůzi Poslanecké sněmovny i mimo ni! V této zprávě byly shrnuty drby, že předseda, tehdejší předseda vlády je pedofilním organizátorem vražd a majitelem zahraničních kont, na kterých se perou špinavé peníze. Předložte k tomu důkazy! Jak to, že ten člověk, který toto v té zprávě tvrdil, ještě je v čele tohoto útvaru a nikomu nevadí, že nemá patřičné vzdělání?

Já bych chtěl upozornit, že jediným úlovkem, o kterém můžeme hovořit jako o člověku, který byl spjat s organizovaným zločinem, je pan Vaškůj, podle svých vlastních slov lobbista Občanské demokratické strany, který se pokusil o znevěrohodnění svědka v kauze vicepremiéra Čunka obviněného policií z korupce, tento člověk dříve spojovaný s obchodem s lehkými topnými oleji, tedy s organizovaným zločinem. Podle logiky pana předsedy vlády je tedy ODS prostřednictvím Vaškůje spjata s organizovaným zločinem. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan předseda poslaneckého klubu, pan poslanec Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Já budu jen velmi stručný. Pane předsedo, já protestuji proti vašemu postupu, že jste udělil slovo panu poslanci Paroubkovi. Podle jednacího řádu - paragraf 77 odst. 7 - jménem poslaneckého klubu jedná jeho předseda. V případě nepřítomnosti předsedy jedná jménem poslaneckého klubu a vykonává práva předsedy podle tohoto zákona místopředseda. Pan poslanec Paroubek ničím takovým není. A navíc, vystupoval k bodu v rozpravě, která se nekoná, k bodu, který ještě nebyl zařazen, čili jeho vystoupení absolutně nemá žádný smysl.

Já děkuji, mějte se hezky. (Oživení v sále.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil pan předseda poslaneckého klubu pan poslanec Hašek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, chtělo by se mi replikovat teď na odchod kolegy Tluchoře: na shledanou v lepších časech!

Ale teď k věci, o které hovořil pan kolega Tluchoř. Jednací řád na jiném místě hovoří také o poslanci, který vystupuje se stanoviskem poslaneckého klubu. A v takovém případě nemá žádné omezení z hlediska řečnické lhůty. Takže já bych prosil, abychom jednací řád nevykládali účelově, abychom se jím zabývali jako celkem. A já jsem předtím, než pan poslanec Paroubek šel sdělit toto stanovisko poslaneckého klubu, informoval předsedu Poslanecké sněmovny o tom, že bude takto vystupovat. Já bych prosil, abychom jednací řád vnímali jako celek, abychom ho nepřekrucovali a abychom neznemožňovali zástupcům opozice tady reagovat na to, co říkají představitelé v tuto chvíli vládní koalice.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan předseda poslaneckého klubu ODS pan poslanec Tluchoř má slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Se stanoviskem poslaneckého klubu je nepochybně možno vystoupit k projednávanému bodu. Žádný projednávaný bod nebyl schválen. Byl zde pouhý návrh programu, návrh změny programu, o kterém se hlasuje bez rozpravy. Čili žádný projednávaný bod nebyl k dispozici. Stanovisko bylo konzultováno s legislativou. Toť vše.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Mazuchová.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, kolegové, já vás laskavě žádám o možnost přeřadit bod č. 19, tisk č. 153, na čtvrteční ráno jako první bod programu. Důvodem je návštěva lékaře a vyšetření zpravodaje. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Jakubková, připraví se pan poslanec Rath a pan poslanec Exner.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Vážený pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, žádám vás o souhlas s přeložením druhého bodu dnešního dne na příští týden co nejpozději bez konkrétního termínu. Jedná se o vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s nařízením Evropského parlamentu a Rady 2006/2004 o spolupráci v oblasti ochrany spotřebitele a zákon o obecné bezpečnosti výrobků, tisk 120.

Důvodem pro přeložení jsou podněty k tomuto tisku, které jsem obdržela od odborných spotřebitelských organizací teprve tento víkend. Podněty považuji za závažné, neboť upozorňují na možnost diskriminace českého spotřebitele. Chtěla bych vás požádat o čas, abychom se mohli věcí zodpovědně zabývat a abychom tak společně předešli přijetí špatného zákona, zákona znevýhodňujícího českého občany. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Paní poslankyně, počkejte u mikrofonu. Já bych si rád upřesnil: Vy jste navrhla, aby to bylo - je to druhé čtení, takže podle vašeho návrhu to může být dáno na konec druhého čtení, anebo vy budete muset pevně zařadit tento bod na některý den. To znamená, že buď musíte transparentně říct, jestli na konec druhých čtení, nebo pevně zařadit tento bod, já nevím, třeba na příští týden na středu nebo na čtvrtek.

 

Poslankyně Věra Jakubková: Tak tedy na středu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, zařadit na středu. Dopoledne, nebo odpoledne? Dopoledne jsou třetí čtení, takže jako první bod odpoledne. Ano? (Souhlas.)

Nyní vystoupí pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Pane předsedo, chce se mi říct: Topolánkova jedničko - pane předsedo vlády, členové vlády, dámy a pánové, rád bych, aby se zařadil nový bod - Informace ministra Julínka o přípravě zavedení plateb u lékařů v nemocnicích, v lékárnách a v dalších zdravotnických zařízeních. Jako poslední pevně zařazený bod na tuto středu.

Důvodů je hned několik. Předně je to důvod i formální, protože možná jste se z médií dozvěděli, že pan ministr Julínek ignoruje zasedání zdravotního výboru a tam nechodí. Bohužel porušil tím i zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, protože tam nepřišel i tehdy, když byl takto výborem vyzván usnesením, což je jeho povinnost. Čili ono by bylo dobré i poučit pana ministra o jeho zákonných povinnostech, a aby dodržoval to, co mu zákon ukládá. To bývá obvykle úkol pro řekněme aspoň průměrně schopného premiéra.

Dále celá ta věc, která je připravována, znamená poměrně zásadní zásah do jistot občanů. A dřív, než to přijde do Poslanecké sněmovny formou návrhu zákona, bychom měli být seznámeni s jakousi vizí těchto poplatků, protože jediná strana vládní koalice, která měla poplatky ve svém předvolením programu, byla strana lidová. ODS ani ve svém předvolebním programu, ani ve smlouvě s voliči, kterou teatrálně podepisoval premiér Topolánek před volbami, nic takového neměla.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP