(16.50 hodin)
(pokračuje Urban)

To je volná citace toho, co řekl včera nebo předevčírem ministr průmyslu a obchodu Martin Říman na energetické konferenci v Praze. Potud já s tím naprosto souhlasím. Jeho náměstek pan Hüner k tomu dodal, že Temelín ještě není dostavěn a že je potřeba ho rychle dostavět. K tomu tam padaly další názory typu, že rozhodnout o uhelných investicích se musí rychle, protože výstavba trvá sedm let, u jaderných výstavba může trvat ještě mnohem déle.

Problém je v tom, že existuje usnesení vlády č. 211/2004, to je schválená státní energetická koncepce, a pak existuje usnesení vlády z ledna 2007, a to je vládní programové prohlášení. Já se tedy ptám, které usnesení platí, protože obě dvě usnesení mluví o něčem jiném. Jsou prostě v zásadním rozporu, a já se chci zeptat pana ministra Římana, který říká "kdybych byl carem, udělal bych to jinak". Carem není, je zřejmě slabý ministr, tak se musí řídit tím vládním prohlášením, se kterým nesouhlasí, ale pro které zřejmě hlasoval, ale přesto se ptám: Které usnesení je pro vás, pane ministře, důležitější a které vlastně platí?

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: A pan ministr Říman vám odpoví.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Já nejprve děkuji za ty otázky. Nicméně než odpovím na to, které usnesení platí - mimochodem, myslím si, že platí obě dvě - tak bych chtěl vyjádřit opravdu podivení nad tím, jak ČSSD poté, co odešla do opozice, jakou vyvíjí extrémní starostlivost o naše budoucí energetické potřeby, a trošku se tedy divím, že tu starostlivost nevyjadřovala skutky a činy v době, kdy k tomu měla příležitost, to znamená v době, kdy vládla. Vládla poměrně dlouho, osm let. Já bohužel, když jsem nastoupil na ministerstvo, tak jsem tedy neshledal, že bych zdědil nějakou extrémní připravenost k tomu, po čem volal teď tady třeba pan kolega Urban. On sám řekl - uhelná elektrárna trvá sedm let, jaderná ještě o mnoho více. Dále řekl, že kolem roku 2010 se budeme potýkat s nedostatkem elektřiny. Jinými slovy - to se snad mělo začít stavět někdy v roce 2003 nebo ještě dříve, abychom se v roce 2010 nepotýkali s nedostatkem elektřiny, platí-li to, co řekl. Proč socialistické vlády nekonaly, když dnes vědí, že konat měly? Takže ono to asi tak úplně, jak říká pan kolega Urban, nebude, nebo bude, ale pak tedy by si měli kolegové z ČSSD vyjmout břevno z oka svého dříve než - jak praví klasik. Písmo, ano. To je také klasika.

K odpovědi na otázku, které usnesení platí, opakuji, že si myslím, že platí usnesení obě. Ono tomu ani nemůže být jinak, protože ani jedno z těchto usnesení nebylo doposud zrušeno. To za prvé. Za druhé, já se nedomnívám, že tato usnesení jsou ve vzájemném rozporu. V usnesení, kterým vláda před časem schválila energetickou koncepci, není ani slovo o tom, že by ve volebním období 2006 - 2010 měly být postaveny dva bloky v Temelíně nebo jiná jaderná elektrárna. Koneckonců, a to víte dobře, a vaše vláda kolem toho chodila jako mlsný kocour kolem kaše, vaše vláda neměla odvahu se žádným způsobem postavit k tzv. územním limitům v severních Čechách, a měla na to dost času a dost příležitostí.

Co se týče limitů, tak i před limity je ještě relativně uhlí dostatek, takže není třeba se strašit tím, že by v roce 2010 vyschly všechny zdroje.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Urban položí svoji doplňující otázku.

 

Poslanec Milan Urban: Pane ministře, já jsem předtím citoval vás. Vy jste řekl na té konferenci, že v roce 2010 budeme trpět nedostatkem elektrické energie. Kdykoliv jsem se k tomu veřejně vyjadřoval já, tak jsem říkal, že to bude někdy okolo roku 2013, možná 2015. To abychom si to upřesnili.

No, není pravda, že se nestavělo, protože elektrárna Ledvice, Tušimice, Prunéřov, to jsou všechno projekty, které jsou v běhu, resp. byly v běhu. Teď se zdá, že jsou zastaveny. A je tedy s podivem, a já přemýšlím o tom, jestli opravdu vy hájíte to, co podepsal váš premiér a schválila vaše vláda, a byl to požadavek zelených, tedy tak jsem tomu rozuměl.

Pan ministr průmyslu a obchodu se postavil za to vládní prohlášení, kde je napsáno, že nebudeme po roce 2015 používat příliš hnědé uhlí a že nebudeme rozšiřovat jaderný program. Já jsem v podstatě relativně spokojen, i když vím, že toto není naše energetická budoucnost, takže já vlastně nemám, na co bych se vás více zeptal, pane ministře.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan ministr si přeje se vyjádřit k nepoložené otázce?

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Přesně tak. Já jsem váhal, jestli k tomu mám ještě něco říkat, protože otázky položeny nebyly, ale nakonec jsem si řekl, že ano, protože ty konstatace pana kolegy byly poněkud konfúzní. Asi čte mezi řádky, protože v programovém prohlášení vlády není ani slovo o tom, že se zastavují projekty Ledvic, Prunéřova a dalších modernizací hnědouhelných elektráren. V programovém prohlášení vlády není ani slovo o tom, že v roce 2015 nebudeme používat elektřinu vyrobenou z hnědého uhlí, resp. elektřinu vyrobenou z atomové energie. Jak Temelín, tak Dukovany mají životnost ještě několik desítek let a samozřejmě poběží, takže to, co tady předvedl pan kolega Urban, bylo skutečně vysoce zvláštní čtení programového prohlášení. Spíše četl to, co tam není, než to, co tam je.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Slovo má s následující interpelací ve věci podezření z korupce pan poslanec Jan Látka, interpelovaným je ministr a místopředseda vlády pan Jiří Čunek. Připraví se paní poslankyně Zelenková. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane místopředsedo vlády, dva moji kolegové se vás zde ptali na otázky spojené s podezřením vaší osoby z korupce. Protože jste na ně však uspokojivě neodpověděl, zeptám se vás ještě jednou.

Dle vašeho vyjádření v denním tisku jste si vzpomněl, že jste ušetřil více a vaše rodinné poměry se vstupem do politiky jsou tudíž tentokrát již 2,5 mil. Kč. Jak jste k nim přišel? Kde si vaše manželka půjčila zmíněných 900 tisíc korun? Místopředseda vlády nemůže odpovídat stylem, že to je jeho soukromá věc. Nebylo by tedy jednodušší, pane místopředsedo vlády, pro jednoznačné vyvrácení všech podezření z možné korupce zveřejnit vaše daňová přiznání za posledních dejme tomu deset let? Zachovejte se, prosím, čestně, udělejte to, a vyvraťte, prosím, všechny pochybnosti. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Odpoví pan ministr Jiří Čunek.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Vážená paní místopředsedkyně, poslankyně, poslanci, já bych to vlastně mohl udělat, dal bych daňová přiznání, ale teď mi pomozte - myslím, že ta jsou od roku 1992 nebo 1993? (Někdo napovídá, že odjakživa.) Ne, odjakživa ne, odjakživa nejsou, paní poslankyně. To určitě nejsou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP