(17.00 hodin)
(pokračuje Čunek)

Takže daňová přiznání deset let, určitě před rokem 1998, to nedohledáme, protože ona neexistovala. A kdybych náhodou si chtěl tak trošku zaironizovat a řekl, že ty prostředky byly předtím a ta daňová přiznání jsou v pořádku, ale nebudu si takto hrát. Já už jsem odpověděl. Na 900 tisíc jsem odpověděl, to by také musela být záležitost mé manželky, aby s tím souhlasila. Druhá věc je, že je potřeba, aby s tím souhlasil její věřitel. To je první věc. Druhá věc je, co se týká příjmů před rokem 1998, to jsem říkal, že nechám na orgánech činných v trestním řízení.

Co se týká té celé záležitosti, otázka je formulována správně, za tu děkuji. Je to podezření z korupce. Já jsem včera - dneska jsem vás nechtěl unavovat, protože ti, kteří kladou tyto otázky, jistě sledovali včerejší průběh Senátu - zcela jednoznačně řekl, a přišel jsem na nové věci při studiu těch starých materiálů ne před pěti lety, ale také při vzniku společnosti Vsetínské byty s.r.o, kterou jsme založili jenom proto, protože to byl požadavek občanů města Vsetína, že nechtějí jako nájemníci patřit někomu, kdo si je koupí, ale nejradši by byli, aby se ta situace nějak vyřešila. 657 bytů z portfolia bytů, které je v našem městě zhruba 12 tisíc, je velké množství. Proto město vstoupilo do tohoto projektu. Včera jsem dohledal velmi zajímavé věci, tedy v průběhu toho týdne, kterým jsem se skutečně dřív nevěnoval a na které jsem zapomněl.

Jedna z těch věcí byla, že když jsme uzavřeli hlasování v zastupitelstvu města o vzniku této společnosti, která z 51 % byla tvořena městem Vsetín a ze 49 % firmou HB Real, tak v tomto usnesení mimo jiné je, že město za stanovených podmínek - ty podmínky byly stanoveny - z této společnosti po roce vystoupí a prodá svůj podíl za 51 tisíc korun. My jsme toto usnesení porušili a dneska říkám, že nevědomky. Tedy dneska, protože dneska jsem si na to nevzpomněl, takto to pochopte. My jsme ten podíl 51 % prodali za soudním znalcem stanovený odhad té společnosti a těch 51 % bylo 3 618 000 korun. To jsme udělali, byť ta společnost se mohla bránit, protože to usnesení předtím bylo jiné, to mělo být 51 tisíc.

Další věc je, že vratka daně na základě rozhodnutí Ústavního soudu byla těm, kteří prodávali byty, a rozdíl té daně z převodu nemovitostí ve výši 5 % byl dán tím, že Ústavní soud řekl, že daň se vypočítává z hodnoty, která byla za zaplacení bytu, a ne z hodnoty stanovené odhadem, která byla v našem případě několikanásobně vyšší, takže ta vratka na jeden byt se pohybovala mezi 4 až 5 tisíci korunami. Tohle byl příjem Vsetínských bytů s.r.o, této společnosti, jinými slovy, těch necelých 3 mil. korun si mohli rozdělit společníci, 51 % město a 49 % firma HB Real. A tam jako 51procentní zástupce města v této firmě jsem prosadil, že jsme jednotlivým nájemníkům, kteří vlastně dnes byli a jsou vlastníky, vytvořili dodatky ke smlouvám a vrátili jim tyto peníze, které nebyly příjmem této společnosti, byť mohly být.

Když to sečtu, tak společnost HB Real díky, řekněme, mým zásahům, ale samozřejmě po schválení zastupitelstva, přišla o 5 mil. korun. Tím chci říci, že jsem v zásadě rád za ten dotaz, ale důvod korupce tam vůbec nebyl.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Látka položí doplňující otázku.

 

Poslanec Jan Látka: Vážený pane místopředsedo, já jsem rád, že vy jste rád. Já jsem zde ale neinterpeloval onu společnost, já jsem zde interpeloval vás a mrzí mě jako dlouholetého starostu okresního města, že můj bývalý kolega zde nedokáže odpovědět na tak triviální otázky. Jsem již třetí v pořadí, kterému jste tady neodpověděl. Otázku manželek politiků nepřináší do Sněmovny sociální demokracie, ale přišla s ní právě KDU-ČSL v době kauzy bývalého premiéra Grosse. Takže se na nás nezlobte, my se u svých starších kolegů jen učíme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan ministr Čunek si přeje reagovat? Ano, je tomu tak.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Já si myslím, že kořeny sociální demokracie jsou hodně staré, ale to je jiná věc. Faktem je, že aniž bych si dělal legraci z té věci, tak já jsem přece, a to vy víte dobře, nebyl v té době, ačkoli jsem nebyl senátorem a byl jsem jenom členem řekněme toho širšího vedení KDU-ČSL, tak já jsem byl jedním z těch 15 %, jinými slovy, byl jsem mluvčím těch 15 %, kteří nesouhlasili s tím postupem, myslím postupem vůči premiéru Grossovi. Pravdou ale je, že já se dneska už musím řídit radami svého advokáta a zákonem. Nad rámec těchto věcí bych skutečně, byť bych mnohdy chtěl, odpovídat nemohu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Nyní dávám slovo paní poslankyni Ladislavě Zelenkové, která interpeluje paní ministryni školství Danu Kuchtovou ve věci řízení školství. Připraví se pan poslanec Karel Korytář. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, milé kolegyně, milí kolegové, vážená paní ministryně, moje otázka navazuje na včerejší jednání této Sněmovny. Přestože se v mnohém asi neshodneme, jistě mi dáte za pravdu, že dosahování co nejvyšší míry kvality ve vzdělávání je jedním z hlavních cílů, ne-li tím nejhlavnějším cílem vzdělávací politiky státu. Já jsem včera poukazovala na to, že děláte vše pro zastavení reformy maturitní zkoušky, že jste zastavila ministerský projekt ověřování znalostí a dovedností žáků na konci 9. a 5. třídy, že se netajíte svými úmysly omezit kompetence České školní inspekce v oblasti zjišťování výsledků vzdělávání. V této souvislosti jsem vám položila poměrně jednoduchou otázku. Protože jste mi na ni neodpověděla, položím vám ji znova.

Jak chcete určovat školskou politiku státu, když nebudete mít žádné informace, žádnou zpětnou vazbu z oblasti kvality vzdělávání? Jak chcete řídit regionální školství, když nebudete mít žádný monitoring, žádné poznatky, jak na tom opravdu naši žáci se svými znalostmi, se svými dovednostmi jsou? Jak chcete dělat odpovědná rozhodnutí, když se zbavujete všech nástrojů, které by vám mohly dodat potřebné podklady? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Odpoví paní ministryně školství Dana Kuchtová. Máte slovo, paní ministryně.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Dana Kuchtová Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové. Já opravdu nevím, jestli mám na co odpovídat, paní poslankyně. Já už jsem vám ty odpovědi včera řekla, mohu je pouze zopakovat.

Nebráním tomu, aby se uskutečnila státní maturitní zkouška. To, že chci odložit o rok, případně lépe o dva roky její uskutečnění, u mě neznamená to, že ji zásadně zpochybňuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP