(16.40 hodin)

Poslanec Jan Špika: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, téma mé interpelace je energetika. Na téma energetiky už tady pár slov padlo. Já bych chtěl využít této příležitosti a zeptat se pana ministra Římana na "detail" z tohoto širokého spektra problémů, kterou provází energetika.

Víme, že v nedávné době se konal významný summit v Paříži, který se týkal vývoje životního prostředí, dopady vlivů člověka na životní prostředí klimatickými změnami. Já myslím, že nikdo z nás nepochybuje o tom, že energetika je jedním z významných faktorů, které mají velký vliv na vývoj a kvalitu životního prostředí. Já bych se chtěl zeptat na to, jakým způsobem hodlá Ministerstvo průmyslu, potažmo vláda České republiky, reagovat na řekněme návrhy nebo usnesení Evropské komise v rámci Evropské unie, kde Evropská komise navrhuje snížení emisí skleníkových plynů minimálně o 20 % do roku 2020, vztaženo k roku 1990, na jedné straně, a na druhé straně navrhuje též dosažení závazného cíle zajistit 20procentní podíl obnovitelných zdrojů energie na primárních zdrojích též do roku 2020. (Upozornění na čas.)

Už? Takže můj dotaz v podstatě zazněl. Jenom bych doplnil větičku, že jsem přesvědčen o tom, že tak jak Evropská unie v současné době se zdrženlivě staví -

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče, já se omlouvám, byla bych právem za toto osočena. (Dobře, děkuji.) Ještě jednou se omlouvám všem paním poslankyním a pánům poslancům za chvilkovou nepozornost, přijímala jsem stažení následujících interpelací.

Pane ministře Římane, máte prostor pro vaši odpověď.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji, paní předsedající. Já se pokusím ve stručnosti odpovědět na tyto závažné otázky, které určitě hýbou nejen Českou republikou, ale i ostatními členskými státy Evropské unie.

Nejprve bych chtěl podotknout, a to je v podstatě odpověď na první část dotazu, že Česká republika se snižováním emisí v rámci tzv. Kjótského protokolu a de facto i v rámci toho, o čem tady bylo hovořeno, nemá fakticky problém. My jsme jednou z mála zemí Evropy, která Kjótský protokol s rezervou plní, a v podstatě plníme i ono snížení o 20 %, tak jak bylo tady řečeno.

Co se týče agendy Evropské komise, kterou předložila 10. ledna jako svou novou iniciativu týkající se výhledu energetické politiky Evropské unie a členských zemí do roku 2020, tak Ministerstvo průmyslu a obchodu a vlastně celá česká vláda se tímto materiálem velmi pečlivě zabývaly, neboť skutečně jde o mimořádně zásadní materiál. Já bych chtěl upozornit, že toto, co zatím je známo a co vyšlo, tak je materiál, návrh Evropské komise, který bude projednáván prakticky po celý letošní rok a pravděpodobně ještě částečně v roce příštím. Musí se k němu vyjádřit Rada ministrů pro energetiku, ta bude mimochodem zasedat příští čtvrtek v Bruselu, kterého zasedání se osobně zúčastním, a dále Rada premiérů samozřejmě a následně nato Evropský parlament. To znamená, půjde ještě o poměrně dlouhý proces.

Co se týče těch nezásadnějších faktorů návrhu Evropské komise, jeden z nich jste zmiňoval, to znamená zabezpečení primárních zdrojů energie v roce 2020 z jedné pětiny, tedy z 20 procent, pomocí tzv. obnovitelných zdrojů, tak to je jeden z klíčových momentů celého toho návrhu pro nás; až do té míry, že se jím poměrně výjimečně, protože stanovisko České republiky v návrhu Evropské komise většinou vzniká na jednání na úrovni tzv. výboru pro Evropu, který zasedá při Ministerstvu zahraničních věcí na úrovni náměstků, tentokrát jsme tuto záležitost pro její závažnost projednávali na úrovni vlády. A v podstatě jde o to, zda se máme přiklonit k tomu, aby tento cíl byl prohlášen jako závazný, nebo jako takzvaně indikativní. To je samozřejmě podstatný rozdíl, závazný a indikativní, protože samozřejmě od toho se rekrutují další kroky nejenom na poli evropské politiky nebo politiky členských zemí, ale samozřejmě je to významný signál zejména pro ekonomické hráče.

Vláda se přiklonila k názoru, že pozice České republiky by měla znít, že by toto měl být cíl indikativní. Já osobně se k tomu také přikláním. Myslím si, že je třeba provést ještě spoustu dalších analýz, které budou ukazovat, jaké možnost jednotlivé členské země na tomto poli mají, zda jsou technicky schopné dosáhnout tohoto cíle, protože tak jako všechny zdroje, které má člověk k dispozici, jsou omezené, tak jsou samozřejmě omezené, tedy vzácné, i tyto zdroje a nejsme si příliš jisti, jestli jsme schopni tohoto vysokého čísla dosáhnout. Dobře si vzpomínáte někteří z vás na debatu, kterou jsme v této Sněmovně vedli na téma výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů asi před dvěma lety, a tady bylo několikrát jasně zdůrazněno, že zdroje, ze kterých lze vyrábět elektrickou energii a vlastně jakoukoliv energii z hlediska obnovitelných zdrojů, jsou omezené. Vítr fouká, někdy nefouká, slunce svítí, někdy nesvítí, termálních zdrojů Česká republika moc nemá a také biomasa je samozřejmě omezená. To znamená, abych to uzavřel, Česká republika v tomto podstatném bodě energetické politiky bude na zasedáních v Evropské unii zastávat stanovisko, že tento cíl má být indikativní.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Přeje si pan poslanec doplnit otázku? Nepřeje.

Já jsem v průběhu této interpelace obdržela omluvu z dnešního odpoledního jednání od místopředsedy vlády pana Petra Nečase. Paní poslankyně Čurdová tuto omluvu akceptuje, svoji problematiku dotčenou s panem ministrem vyřídí jiným způsobem než interpelací.

I následující interpelace je na pana místopředsedu vlády pana Petra Nečase. Přednese ji paní poslankyně Levá s tím, že samozřejmě odpověď jí bude v zákonné lhůtě dodána. Připraví se pan poslanec Milan Urban.

 

Poslankyně Ivana Levá: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Též akceptuji omluvu pana místopředsedy, ale protože jde o dost aktuální téma lidí bydlících v domovech důchodců a penzionech, tak se budu snažit v nejbližších dnech to s ním probrat ústně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Slovo má pan poslanec Milan Urban, interpelovaným je opět ministr Martin Říman, předmětem interpelace je usnesení vlády. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní místopředsedkyně, páni ministři, kolegyně, kolegové, Česká republika na přelomu desetiletí bude trpět nedostatkem elektrické energie. I když budeme šetřit, i když budeme maximálně využívat obnovitelné zdroje, i když nebudeme příliš zvyšovat podíl závislosti na dodávkách plynu, nebude nám stačit elektrická energie bez toho, aniž bychom využívali uhlí a aniž bychom využívali jádro.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP