(16.30 hodin)
(pokračuje Schwarzenberg)

Nicméně to neznamená, že bychom neměli uznati, že v dnešním světě, kde jsou miliardové státy, jako je Čína a Indie, jsme poměrně malý stát. Ano, jak velikostí rozlohy, tak velikostí svého obyvatelstva nepatříme bohužel k velmocím. Tak to je jenom uznání normálního faktu, to nemluví nic o naší hrdosti, to nemluví nic o servilitě, to je uznání faktů.

Co se týče toho, že musíme najít své místo. Ano, stát naší velikosti musí vždycky při vědomí ohrožení v dnešním světě také najít místo, kde jeho bezpečnost je zaručená. My tuto bezpečnost máme zaručenu spojenectvím na jedné straně NATO a také obzvláště s členem NATO, tj. se Spojenými státy. Mimoto bohudíky patříme taky k mírovému společenství Evropské unie, která se stará o mnohé strany naší bezpečnosti taktéž.

Tedy musíme vědět, co jsou naše cíle. A cílem zahraniční politiky tohoto státu je především zabezpečit bezpečnost našeho státu a našich občanů. To k této otázce.

Jak známo, na setkání v Rize NATO odsouhlasilo, že se bude budovat štít pro celou Evropu. NATO s tím souhlasí a začnou na tom sami pracovati. Nicméně jsem řekl, že americká strana dlouho už předtím začala, na tom už dávno pracuje. Už aspoň jeden propracovaný systém má. Tento systém, jak dobře víte, je tak založený, že je plně kompatibilní se všemi požadavky NATO a také se systémem, o kterém NATO uvažuje, který samozřejmě bude také zásadně postavený na vývoji, který už se v této technice v Americe uskutečnil. Máme ještě také anglický program ASTRA, který také s tím souvisí.

Takže jde o to, že Američané samozřejmě budou teprve plně zapojovat svůj systém do systému NATO. Až také evropské státy protějšek vybudují, aby to bylo do čeho začlenit, to je jiná otázka. Američané chtějí, aby jejich systém byl začleněn do budoucího systému NATO, to nám bylo často vyjádřeno, ale prozatím tento systém ještě neexistuje. A americká strana několikrát v této zvláštní souvislosti, ale několikrát, podtrhla, že evropské státy vzhledem ke své hospodářské situaci, vzhledem k mocnému postavení, které dneska mají v hospodářském světě, příliš málo vydávají na svoji obranu, to se můžete dočíst ve všech novinách. To je známá věc.

Co se týká referenda, tak jsem vyjádřil svůj osobní postoj. Ano, já jsem přesvědčen a z mnoha diskusí to také vyplynulo, že Češi mají velmi dobře vyvinutý politický smysl a velmi střízlivě o politických a i obranných záležitostech myslí a uvažují. Tudíž jsem říkal, že já osobně bych před referendem neměl strach, ale podotkl jsem také v té diskusi ve Strašicích, že referendum prostě neodpovídá ústavnímu systému České republiky, že referendum by bylo v našem systému, a hlavně o takové otázce, dosti cizí prvek. My jsme reprezentační demokracie. Je na poslancích a senátorech, aby vyjádřili vůli svého obyvatelstva, a nikoliv tedy předvídané referendum. Říkám, že nepředpokládám obavu, že by tedy dvěma komorami Parlamentu žádost o referendum prošla, a tudíž to nepovažuji za reálné.

Já jsem svého času, a to jsem také řekl, měl několik diskusí o účelnosti a smyslu referenda.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Je mi velice líto, pane ministře, že vás musím přerušit, ale čas pro vaši odpověď je bohužel limitován naším jednacím řádem.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Ano, ale to byl můj osobní názor. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji. Pan poslanec položí doplňující dotaz a má slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji. Tak já myslím, že své místo na mapě světa známe. Vy jste mi neodpověděl na tu otázku druhou, nebo na to, na co jsem se hlavně ptal, to byl ten váš výrok o Evropě a o její připravenosti nebo nepřipravenosti.

Ale já se zeptám ještě na jednu věc. Na záměr umístit v České republice, ale i v Polsku protiraketové základny ostře zaútočil i ruský prezident Putin. Nemyslíte si, že tím se mohou zhoršit naše vztahy s Ruskem a že mohou ohrozit i řadu projektů, které naše podnikatelské subjekty chystají v Rusku?

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan ministr odpoví na vaši doplňující otázku. Jenom připomínám, že pro tuto odpověď má čas pouhé dvě minuty. Děkuji.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Jsem hluboce přesvědčen, že naše projekty hospodářské v Ruské federaci radar neohrozí. Už také pan ruský velvyslanec se vyjádřil dostatečně vstřícně a také NATO už prohlásilo, že probíhají jednání mezi Spojenými státy a Ruskou federací o tomto radaru a že Ruská federace je průběžně informována, že tento systém není proti Ruské federaci namířen. To každý odpovědný ví.

Co se týká Evropy, jak už jsem vám říkal, Evropa jednou ten vlastní systém bude mít. Toho času jej ještě nemá.

Děkuji mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Dalším interpelujícím je pan poslanec Karel Černý. Interpelovanou paní ministryně obrany Parkanová. Jenom připomínám, pane poslanče, že paní ministryně je řádně omluvena z důvodu zasedání ministrů obrany zemí NATO ve Španělsku. Vaše odpověď, respektive odpověď paní ministryně vám bude doručena, jak je vám známo. Máte slovo, pane poslanče. Omlouvám se, připraví se pan poslanec Špika.

 

Poslanec Karel Černý: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo.

Vážená paní ministryně, minulý týden jsem byl jako většina našeho národa šokován zprávou, že na elitní letecké základně Čáslav byli zadrženi vojáci z povolání za držení a distribuci drog a munice. Pokud používám sdělení, že jsem byl šokován, pak zejména z důvodů, že i průměrně inteligentní člověk si umí domyslet, že tam, kde je dealer, je zpravidla i konzument. Když tedy uvažuji, kdo mohl být konzumentem, nechci domyslet, zda by se mohlo jednat o pozemní personál, nebo dokonce o piloty. Jaký je však rozdíl v nekvalitně připraveném letadle k letu a pilotem pod vlivem drog? Téměř žádný. V obou případech asi bude v drtivé většině důsledek havárie. Navíc disciplína, nebo spíše frajeřiny pilotů v minulosti jsou u nás známy více než dost. Mohli by o tom vyprávět i občané žijící na rozhraní okresu Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou, kde v poměrně krátkém období existence České republiky v okruhu o průměru 30 kilometrů havarovaly čtyři letouny právě z letecké základny Čáslav. Následky havárií byly tragické a bylo jen otázkou štěstí, že nebylo zasaženo civilní obyvatelstvo. O hlukové hladině v oblasti Žďáru nad Sázavou v důsledku nedodržování pravidel letu jsem již interpeloval jednoho z vašich předchůdců.

Vážená paní ministryně, nechci se vracet k minulým haváriím, naopak chci, abychom předcházeli haváriím novým, a proto se vás tedy ptám, zda celá akce na letišti Čáslav bude pokračovat ve zjišťování, kdo byl konzumentem drog. Budou provedeny testy na užívání drog všem pilotům? Nebo bude provedeno jiné účinné opatření, které by mohlo vyloučit, že piloti, ale i klíčový personál nebyl nebo snad ještě není konzumentem drog? A taky se ptám, paní ministryně, zda zjištění užívání drog vojákem z povolání je důvodem pro okamžité ukončení služebního poměru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já děkuji. Odpověď dostanete v zákonné lhůtě.

Nyní má slovo pan poslanec Jan Špika. Interpeluje ministra Martina Římana ve věci postoje vlády na snížení emisí. Máte slovo, pane poslanče. Připraví se paní poslankyně Anna Čurdová.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP