(16.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Můžeme zahájit ústní interpelace na členy vlády ČR. Prosím pana Václava Klučku, aby přednesl interpelaci na ministra pro místní rozvoj pana Jiřího Čunka a zahájil tak blok odpovědí členů vlády na interpelace poslanců. Připraví se pan poslanec Karel Šidlo.

 

Poslanec Václav Klučka: Vážená paní předsedající, vážený pane první místopředsedo české vlády s důvěrou, věřte mi, že do včerejšího dne, tedy do dne, kdy zasedal Senát a rozhodoval hlasováním o vašem vydání orgánům činným v trestním řízení, jsem sám v sobě uchovával krapek důvěry k vaší osobě schovaného pod ujišťováním, že imunitu člena horní komory nepotřebujete, že požádáme Senát o vydání s tím, že chcete svou osobu před konkrétním nařčením z korupce očistit. Vy jste ovšem Senát o své vydání nepožádal. Všechny své sliby, kterými jste obhajoval svůj postup, jste odhodil, resp. jste všem, kdo vám ve vašem ujišťování věřil, lhal, nemluvil jste pravdu, vymýšlel jste si apod. Jak chcete, pane místopředsedo, vrátit důvěru ke své osobě, jak chcete dále pracovat v týmu vlády s důvěrou, když neplníte sliby? Jak nás chcete přesvědčovat v Poslanecké sněmovně o přijímání zákonů? Teď opravdu už nejde o to, jak dopadne vyšetřování policie. Slíbil jste občanům, že se vydáte policii, že o to požádáte Senát, a tento slib jste nesplnil. Máte pro toto své politické i lidské selhání vysvětlení? Můžete teď hovořit co chcete, důvěru jste ztratil. Zkuste se, pane místopředsedo, zachovat jako chlap. My vám poděkujeme a vy odejděte - ne z tohoto sálu, ale z politiky.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče, vaše otázka byla položena.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, otázku jsem sice nezachytil, zachytil jsem jen připomínku. Když jsem se radil se svými staršími kolegy senátory, zda jim mám říkat to, co vím, nebo jen to, co jsem ještě neřekl, tak řekli, že jsou plnohodnotnou kompetentní komorou, a protože jsem před mandátovým a imunitním výborem zcela jasně řekl, že chci, aby mě zbavili imunity, tato věc také jasně řečena byla zpravodajkou, tak si myslím, že není potřeba, abych ve slovutném Senátu hrál hry, které mě nutí hrát jiní, abych odpovídal stále na nějakou otázku. Myslím, že to ani mně, ani Senátu není k ničemu dobré. Proto jsem vystoupil s tím, že jsem řekl jen to, co jsem neříkal. Domnívám se, že jsem také předložil nezvratné důkazy o tom, že všechny věci, které jsou zpochybňovány, dokáži vyvrátit. Tím můj projev skončil. Všechno, co jsem řekl do té doby mnohokrát v médiích a také na výboru, opakovat jsem nechtěl. To je jediný důvod.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Pan poslanec si přesto přeje položit doplňují dotaz a má pro to prostor.

 

Poslanec Václav Klučka: Zopakuji otázku, kterou jsem řekl. Chtěl bych vysvětlení o politickém a lidském selhání. Pane místopředsedo, tedy další otázka: Proč jste tedy včera v Senátu pro své vydání nehlasoval, když se hlasovalo? Proč jste nehlasoval pro to, co jste slíbil?

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Slovo má pan ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Musím se hájit stejně tak, jak jsem zahájil svou řeč před chvílí. Kolegové senátoři mi řekli, že je zvykem, aby ten, o kom se jedná, se zdržel. Tak jsem to udělal.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní dávám slovo panu poslanci Karlu Šidlovi, který byl vylosován na druhém místě, k přednesení ústní interpelace na ministra dopravy Aleše Řebíčka. Upozorňuji, že pan ministr Řebíček byl z dnešního jednání Poslanecké sněmovny z důvodu nemoci řádně omluven. Přesto, pane poslanče, máte prostor pro přednesení vašeho dotazu. Odpověď vám v zákonné lhůtě musí být doručena.

Připraví se pan poslanec David Rath.

 

Poslanec Karel Šidlo: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, dovolte mi, abych po získání informací z Ročenky Českých drah, a. s., za rok 2005 a 2006 oslovil pana ministra několika dotazy. Ty se přímo nabízejí ve vztahu k připravovaným změnám v organizační struktuře Českých drah, a. s., a to zejména oddělením hlavní činnosti segmentu nákladní dopravy do dceřiné společnosti ČD Cargo.

V průběhu let 2003 až 2005 vykazuje nákladní doprava trvalý pokles výkonů a s tím související pokles tržeb. Přesto je potřebné konstatovat, že náklady nákladní dopravy jsou kryty tržbami a hospodářský výsledek tohoto segmentu v uvedených letech představuje každoročně hospodářský výsledek 2 mld. Kč.

Mé dotazy zní takto: Jak bude po oddělení nákladní dopravy pracovat zbývající část Českých drah, a. s., a to zejména ve vztahu k osobní dopravě, která trvale vykazuje ztrátu ve svém hospodářském výsledku cca o 3 mld. Kč ročně? Nejsou tímto krokem vytvářeny výhodné podmínky pro nevratné rozdělení státního dopravce vstupem strategických partnerů, a tím ztráta přímého vlivu státu na svou dopravní obslužnost? A snad poslední dotaz k této části: Jak je naplňován slib současného generálního ředitele Českých drah z doby jeho nástupu do funkce, že pod jeho vedením nedojde k dalšímu poklesu výkonu v nákladní dopravě?

Dále mi dovolte, abych se zmínil o současných problémech personální politiky Českých drah ve vztahu k rozhodujícím profesím, o nichž jsem přesvědčen, že to bez nich u tohoto rozhodujícího dopravce nepůjde. České dráhy již několik let úspěšně využívají sociální program, který je financován ze státního rozpočtu, aby nadbytečnost zaměstnanců v jednotlivých profesích mohla být řešena s perspektivou zachování pracovních příležitostí pro zaměstnance mladších ročníků.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP