(16.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane poslanče, váš čas uplynul. Ale přesto vám minimálně na první část vaší interpelace bude odpovězeno písemně. (Poslanec: Ani tu minutu nemůžu?) Jinak můžete využít institutu písemných interpelací.

Dávám slovo panu poslanci Davidu Rathovi, který interpeluje pana ministra Jiřího Čunka ve věci stanoviska.

 

Poslanec David Rath: Paní předsedající, dámy a pánové. Pane vicepremiére, vy jste vystupoval jako férový chlap a mě skutečně poněkud zklamalo vaše nestatečné chování včera v Senátu, protože jak vysvětlíte, že vaše advokátka psala senátorům dopis, ve kterém je žádala, abyste nebyl vydán.

A pak mám ještě další otázku, takže prosím, značte si. Říkal jste, že vaše manželka si půjčila 900 tisíc, a nechcete říct od koho. Jak chcete veřejnost přesvědčit, že nejde o peníze z úplatku či korupce, pokud neřeknete, kdo vám ty peníze půjčil? Nemáte na to smlouvu, nemáte na to žádnou směnku, nechcete říct kdo, vrátit se to mělo, jak koho napadne. Myslím si, že málokdo má takové možnosti si půjčit peníze.

Dále, proč jste si ty peníze půjčovali v roce 2000, když jste v roce 1999 vybrali dva a půl milionu údajně, které jste měli nejdřív z celoživotních úspor před vaším vstupem do politiky? Tedy ptám se, jestli jste ochotni předložit daňová přiznání, kde doložíte, že jste si dva a půl milionu skutečně vydělali. A pak jste ale řekl někde jinde údajně, že nešlo o vašich dva a půl milionu, ale že to byly nějaké širší úspory celé široké rodiny.

Čili jestli byste mohl říct, kolik z těch peněz bylo vašich, kolik bylo té širší rodiny a od koho. Protože tak skutečně je to velmi nepřehledné, zmatené, a pokud na tyto otázky nedáte jasnou srozumitelnou odpověď, tak i já, který jsem vám chtěl věřit, mám čím dál tím větší pochybnosti, protože vy se do toho den ode dne víc zaplétáte.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Slovo má pan ministr a místopředseda vlády Jiří Čunek.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Vážená paní předsedající, poslankyně, poslanci, odpověď je jednoduchá. To, co jsem dělal před vstupem do politiky, je v zásadě - a tedy co dělala moje rodina - je do určité velké míry moje soukromá záležitost. A samozřejmě rozpitvávat jednotlivé věci zkrátka nechci. Pokud o to budu požádán orgány činnými v trestním řízení, tak po poradě s advokátem určitě udělám všechno pro to, abych se obhájil. Jakékoliv další diskuse na toto téma, abych zacházel do roku - už jsem byl tázán, co jsem dělal před rokem 1989, kolik jsem našetřil do manželství v roce 1982, pak do sametové revoluce, pak do roku 1988, kdy jsem vstoupil do politiky a podobně - na tyto otázky určitě odpovídat nebudu. Jestli jsem řekl, že jsou to naše peníze, tak na tomto vyjádření trvám a nechávám na vás, ať si myslíte, co chcete. Nebudu to dále rozebírat. Každý z nás máme svoje soukromí a to končí ve chvíli, kdy vstoupíme do politiky, kdy bereme peníze daňových poplatníků a měli bychom je také prokázat.

Co se týká ordinace mé ženy, tak to je opět její záležitost. Co se týká záležitostí, jak ona je srovnala - ano, budou-li to chtít orgány činné v trestním řízení, určitě to doloží, protože málokdo, bych řekl, je tak pečlivý jako moje žena, co se týká pohotového placení všech dluhů. Takže ona tu ordinaci splatila a je to její věc.

Určitě byste se také mohli zeptat, kolik mají naspořeno mé děti. Pak mám dvě děti už plnoleté. Jedno dítě chodí na brigádu, druhé vydělává někde jinde. To jsou přeci zajímavé záležitosti, které s tou rodinou souvisí, ale náhodou to nikoho nenapadlo a já vás dopředu upozorňuji, že na tyto otázky odpovídat nebudu.

Já budu odpovídat na všechno, co se týká mne, mých platových příjmů, které souvisí s mým vstupem do politiky, to znamená 1. prosince 1988, respektive zvolením starostou. To bylo asi dva nebo tři dny předtím, to si nepamatuji.

Takže toto jsou - ale nechci to brát skutečně ironicky - mé poctivé odpovědi.

A já jsem si nechal vyjet samozřejmě po kritice, že říkám něco jiného, tak jsem si nechal vyjet ze všech médií otázky a odpovědi, které jsem dal. A já jsem vždycky odpovídal, na co jsem byl tázán. Nemohu za to, když se mě novinář zeptá, jaký je plat starosty města Vsetína, a já mu odpovím, jaký je, a jiný novinář se mě na druhý den zeptá, jaký je plat starosty či byl plat starosty města Vsetína v roce 1992, tak jsem mu zase odpověděl, a třetí den mi řekli, že odpovídám každý den jinak, protože ta čísla se neshodují. Ale vy všichni chápete, že se nemohou shodovat.

Takže s tímto se potýkám stále, ale věřte mi, že já jsem neudělal nic. Věřte či nevěřte tedy. Já jsem neudělal nic a pevně věřím, že se obhájím.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan poslanec Rath si přeje položit doplňující dotaz a má k tomu prostor.

 

Poslanec David Rath: Vy jste bohužel neodpověděl, pane vicepremiére, na nic. Tím, že neodpovídáte a nechcete odpovědět, podle mého soudu přiznáváte svoji vinu. A říkat, že vaše manželka a půjčka 900 tisíc je její věc - prosím, byl to tehdejší váš předseda Kalousek, který tady téměř doslova řekl "když dáte na misku vah celý nevěstinec paní Barkové", což byla kamarádka nebo vzdálená přítelkyně manželky tehdejšího premiéra Grosse, takže to jsou běžné otázky dokonce, které zanášeli do této Sněmovny vaši poslanci a váš tehdejší předseda. Tak se nedivte, že se stejně ptají poslanci i vás, kde vaše manželka si ty peníze půjčila. Nepůjčila si je třeba u nějakých nebezpečných osob? Tehdy už jste byl v politice. Nepropíralo se cosi přes vaši manželku a její konta? To jsou legitimní otázky, na které musíte umět jasně odpovědět.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: A na které vypršel váš čas, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Ano. A neodpověděl jste ani na to, proč jste té advokátce řekl, aby požádala senátory, aby vás nevydali. Ani na to.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan ministr Čunek.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Moc se omlouvám. To myslím teď vážně. To skutečně byla vážná věc od mé advokátky. A asi víte, jak to dopadlo. Já už jsem to vysvětloval v televizi.

V průběhu projednávání jsem byl službou, která funguje v Senátu, upozorněn na to, že bych měl autorizovat rozdání materiálu, který tam byl doručen mou advokátkou. Ten materiál byl oražen jejím razítkem a podepsán originál. Já jsem řekl "tak to rozdejte", no ale pak jsem se vrátil, jsem zvyklý aspoň trochu číst to, co podepisuji, a když jsem obrátil na poslední stranu, v zásadě se vším jsem souhlasil, ale když jsem obrátil na poslední stranu, tak jsem si všiml, že ano, poslední byl odstavec o mém nevydání, a proto jsem reagoval tak, že jsem řekl "tento materiál nerozdávejte". Takže ten materiál nebyl rozdán, já jsem to tedy zakázal. Takže to je první věc.

Jinak mně je to líto, že tam ten odstavec byl, protože ten materiál měl vypovídací hodnotu a myslím, že pro senátory by byl dobrý.

A co se týká účtů a podnikání mé ženy? Pak bychom mohli brzy dojít k tomu, že bych měl donést její daňové přiznání a její výkaz zisků a ztrát. A já si myslím, že když je to manželka, tak pak bychom přišli k těm dětem. A podívejte se sami na sebe, jestli máte dospělé děti. Určitě v politických funkcích můžeme udělat to, že chceme-li být nepoctiví, tak bychom mohli jaksi být sami čistí a převádět peníze kdoví na koho, bratrance, strýce, tety, děti a říkat "to se mě netýká". Ale od těchto lidí přeci daňové přiznání, od svých strýců a já nevím, jak se jmenují všichni a nechci to tady říkat, protože bych ironizoval to, co jsem sám kritizoval -

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I váš čas, pane ministře, pro vaši odpověď na doplňující otázku bohužel uplynul.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Takže já to určitě své ženě neudělám, protože abych řekl její účetnictví - nechám to na ní, aby to předložila policii, když to bude chtít. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP