(15.50 hodin)
(pokračuje Rath)

Dále bych chtěl - víte, každý je něčím znám. Vy jste se snažil při diskusi o radarech, radarové základně zaujmout jako intelektuál, vzdělanec a použil jste jistou citaci. Ta citace zněla na jistého generála a ten údajně měl říci, že mezi Německem a Ruskem je takový podivný prostor, který by se měl něčím zaplnit, asi tou radarovou základnou, i když generál Wellington byl trošku v době, kdy ještě radar neexistoval.

Protože já historii mám rád, ale zase nemám rád, když někdo ze sebe dělá něco jiného, než je, tak bych vás tady trošku jaksi vyzkoušel, jestli víte, o čem mluvíte, tedy jestli víte, kdy aspoň přibližně byla bitva u Waterloo plus minus nějakých deset dvacet let, co bylo v tehdejším prostoru Německa nebo jaké uspořádání bylo v tehdejším Německu, a co bylo v tom podivném prostoru mezi Německem a Ruskem.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Odezněla interpelace. Prosím předsedu vlády, aby zkusil odpovědět. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: I já už jsem si zvykl na to, že nejsou jenom chytré interpelace, a doufám, že se dostanu do pozice Miloše Zemana, který si po jistém čase interpelace opravdu užíval a podařilo se mu během jeho interpelací urazit všechny přítomné. To je můj velký cíl, velký sen a doufám, že dospěji i k jeho mistrovství.

K té první věci, o které hovořil pan poslanec Rath, řeknu jenom tolik, že kdyby zákonodárce chtěl při tvorbě ústavy a jednacího řádu, aby interpelace podávali pouze opoziční poslanci, explicitně by to v těchto materiálech uvedl. To, že u nás na rozdíl od jiných zemí není obvyklé, že by poslanci stran vládní koalice nebo vládní strany neinterpelovali svého předsedu vlády, to je věc politické kultury a my k tomu, prostřednictvím předsedajícího, pane poslanče, také dospějeme. Dovedu si představit, že poslanci vládní strany budou interpelovat své ministry, budou interpelovat svého premiéra, protože je ta věc a) buď bude zajímat, nebo b) s ním nebudou spokojeni. Až k tomu dospějeme, budeme všichni také asi spokojenější s politickou kulturou v naší zemi.

Nebyl jsem to já, kdo začal komolit jména, nicméně vzpomínám si na jeden materiál sociální demokracie, kde příjmení Tupolánek bylo také uvedeno, a musím říct, že mě to rozesmálo. Já jsem na své příjmení hrdý. Já vám ten materiál, pane poslanče, ukážu. (K posl. Rathovi.)

K té volné citaci. Byla to velmi volná citace a chtěl jsem tím naznačit jediné: Střední Evropa vždycky byla, je a bude, a já doufám, že i radarová základna přispěje k tomu, že ne dlouho, určitým - společně s Balkánem - senzitivním bodem v evropské politice, která opakovaně zažívá určité resentimenty a určité opakované vzorce chování na národní úrovni, které známe ze 17., 18., 19. i 20. století. Ta moje velmi volná citace směřovala k tomu, že toto území bylo vždycky poznamenáno tím, že po něm jako po mostě dupaly holínky buď z východu na západ, nebo ze západu na východ.

Já myslím, že jsme země, která by měla být natolik hrdá, že by měla mít daleko větší vliv na svou budoucnost, a přestože jsme členy EU a Severoatlantické aliance, že bychom měli být schopni sami autonomně rozhodnout o případné změně tohoto geopolitického stavu.

To byla má poznámka, která souvisela s generálem Wellingtonem, a to je také všechno, co vám k tomu ještě dnes řeknu. Loučím se s vámi a přeji vám příjemný zbytek dne.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ne, ne, pane premiére, ještě prosím o chvilku strpení, protože ještě pár minut zbývá a pan poslanec Rath ještě neskončil, protože má ještě minutu, kterou má podle jednacího řádu. Prosím.

 

Poslanec David Rath: Pane premiére, to nebyla volná citace, to byl nesmysl, co jste řekl! (Pobavení v řadách ČSSD.) Měl byste to uznat, protože Německo tehdy neexistovalo, to vzniklo až v roce 1871, kdy byl první kancléř Bismarck. Ta bitva u Waterloo byla v roce 1815, čili o nějakých 50 let předtím, čili v prostoru mezi Německem a Ruskem nemohlo být nic, neboť Německo jako státní útvar tehdy neexistovalo. A když říkáte ten prostor mezi, tak prosím pro vaši informaci a poučení, v té době po porážce Napoleona se rakouský císař - tehdy tady bylo Rakousko-Uhersko, kdybyste to náhodou nevěděl, pár set let, které mělo mimochodem i Toskánsko, Parmu, Benátsko, Lombardii a podstatnou část i dnešních třeba německých zemí - tak tehdy rakouský císař se stal, mimochodem ten rakouský císař se stal po porážce Napoleona šéfem Deutscher Bund, což byl vlastně ten prostor Německa, který jakoby zaplnil už tehdy zanikající Říši římskou národa německého.

Čili prosím, používejte věci, kterým rozumíte, a nesnažte se vypadat chytřejší, než jakým jste! Buďte sám sebou, tedy bodrým chasníkem! (Oživení v sále.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, slovo má předseda vlády Mirek Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Z médií jsem zjistil, že dobře mířená facka v této zemi stojí tři tisíce. Děkuji!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, mně se zdá, že jsme vyčerpali čas, který byl určený pro interpelace na předsedu vlády. Končím bod interpelace na premiéra.

Vyhlašuji pauzu čtyři minuty. V 16 hodin začneme interpelacemi na členy vlády.

 

(Jednání přerušeno v 15.56 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP