(15.40 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Myslím, že je zcela evidentní, že tato věc jako celá řada jiných věcí přesahuje mandát jedné vlády, a proto mě velice mrzí, že se sociální demokracie ústy Jiřího Paroubka odmítla na práci této komise podílet. Komise, kdybych měl k ní něco říci velmi krátce, měla být na obdobě Bezděkovy komise, měla ji tvořit osoba, autorita všemi uznávaná, pan profesor Pačes, a dva nominovaní experti za každý politický subjekt. Dnes proběhla krátká schůzka, která jasně definovala jak termíny, tak to, co bude úkolem Pačesovy komise: vypracovat zadání pro mezinárodní práci, energetických potřeb a bezpečnosti energetiky v České republice do roku dva tisíce - hádáme se o termín, jestli čtyřicet, nebo padesát. To je zadání Pačesovy komise, to má být jejím úkolem. Budeme chtít do 24. února z každé strany ty dva nezávislé odborníky do této komise umístit.

Já ještě jednou žádám takto veřejně Jiřího Paroubka, aby se tak, jak my jsme souhlasili s pracemi na důchodové reformě za vlády Vladimíra Špidly, neváhal do této práce zapojit, protože to je práce, která zcela evidentně přesahuje mandát mé vlády. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Petr. Prosím.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane premiére, snad jenom něco na doplnění toho, co jste říkal. Myslím si, že nejdříve si musíte ve vládě vyjasnit, co vlastně v energetice chcete. Když poslouchám pana ministra Bursíka, je to úplně o něčem jiném, než když slyším pana ministra Římana. Pan ministr Říman myslím tomuto problému rozumí. Ale musí potlačovat své emoce v důsledku toho, jaké je vládní prohlášení. Já se domnívám, že když si to vyjasníte mezi sebou, nebude nic proti tomu, aby se práce zúčastnili i zástupci sociální demokracie.

Ještě jednu otázku. Není náhodou vznik Pačesovy komise důvodem pro to, aby v případě jejího neúspěchu bylo na koho svalit vinu? Já si myslím, že energetická komise je záležitost vlády. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane premiére, prosím

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Tady padá vždy spousta krásných vět, pak zcela opačných od stejných lidí, které dávají úplně jiný nebo opačný smysl než ty původní. My jsme jasně deklarovali: Tato vláda má slabý mandát, tato vláda bude potřebovat komunikovat průřezově, tato vláda bude muset komunikovat s opozicí. Definovali jsme zhruba čtyři oblasti, které přesahují mandát vlády, kde by to bylo užitečné a potřebné i pro jakoukoli příští vládní konstelaci. Tyto oblasti jsou stále - důchodová reforma, je to v programovém prohlášení zmiňovaná komise k reformě zdravotnictví, je to právě energetická komise, která výrazně přesahuje mandát vlády, a je to komise na reformu policie a bezpečnostních služeb. V těchto oblastech my spolupráci nabízíme. To, co mi podsouváte - prostřednictvím předsedajícího - zrovna vy, pane kolego, to mě od vás opravdu mrzí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže končíme tuto interpelaci. Další má pan poslanec Pavel Hrnčíř, kterého zajímá otázka obranyschopnosti České republiky. To bude zřejmě zákeřná otázka. Prosím.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážený pane premiére, vy jste při jednání čtyř výborů 31. ledna za účasti i sdělovacích prostředků informoval o žádosti Spojených států amerických o možném umístění radaru jako prostředku k zajištění obrany. V této souvislosti padala řada otázek, argumentů o bezpečnosti České republiky. Zazněly z úst ministra zahraničí, ministryně obrany i vedení naší armády. V médiích se okamžitě otevřela nová polemika na téma, jak je zajištěna bezpečnost našich spoluobčanů. V návaznosti jsem byl já i další poslanci dotazováni - byly to skutečně desítky mailů - touto podle mého názoru zcela oprávněnou otázkou.

Vážený pane místopředsedo nade mnou, vážení páni poslanci zejména po levici ode mne, využívám této možnosti dané mi zákonem, abych jako volený zástupce občanů - a je úplně jedno, jestli je z levice, nebo z pravice, jestli je koaliční, nebo opoziční, toto zákon skutečně nerozlišuje - premiérovi v rámci interpelací položil otázku a slyšel od něj odpověď. Já i spoluobčané. Vážený pane premiére, jak je zajištěna obranyschopnost České republiky v této současné politické situaci?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak jak se s tím poperete, pane premiére? Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Hledám polohu, o které jsem ještě zde nemluvil. Nicméně dovolte mi přece jenom několik nových aspektů, ne ty, které by mě nyní napadly, ale které k tomu stojí za to říci, protože diskusi teprve zahajujeme. Mrzí mě, že tak excitovaně.

Musím znovu zopakovat, že mi připadá jako z jiného světa velké překvapení a tvrzení sociální demokracie, jak je překvapivé, že na našem území má být protiraketová obrana. Po čtyřech letech tajných vyjednávání právě vlád sociální demokracie. To je první poznámka. Znovu a znovu to budu opakovat, protože pořád věřím, že původní záměr, se kterým pan Tvrdík a pan Špidla tehdy do toho projektu šli, bylo rozhodnutí správné.

Druhá věc, která souvisí s tím, na co se mě ptá pan poslanec Hrnčíř: My přece víme, že nejsme schopni sami zabezpečit obranu České republiky v mnoha oblastech. Proboha - proto jsme také vstoupili do Severoatlantické aliance! My víme, že budujeme profesionální armádu, která bude zabezpečovat jenom některé prvky naší obrany a některé prvky naší součinnosti s jednotkami aliance, ve kterých máme vyšší odbornost, ve kterých máme tradici. To nejsou jen polní nemocnice a protichemické jednotky nebo jednotky proti různým zbraním tohoto typu. My jsme přece podobné rozhodnutí udělali před několika lety. A byla to právě vláda sociální demokracie, která rozhodla o ochraně vzdušného prostoru. Volali jsme tehdy po referendu ve věci, která snese srovnání s protiraketovou obranou? Kdo bude a jakým způsobem chránit náš vzdušný prostor? Kvůli gripenům? Kdo tehdy křičel - udělejme referendum, jestli máme chránit náš vzdušný prostor, nebo využijeme podobného mechanismu jako Pobaltí, které si nechá vzdušný prostor chránit spojeneckými letadly? Nikdo po referendu nevolal.

Představa, že teď je ta situace jiná… Je jiná jenom v tom, že na našem území - a k tomu máme instrument zákonů a ústavy - bude umístěna cizí jednotka. Jinak je to totéž. Jedná se o zvýšení bezpečnosti českých občanů. Nemyslím, že se budeme vracet k povinné vojenské službě a rušit naši profesionální armádu, protože bychom chtěli zabezpečit všechny prvky naší obran sami vlastními silami.

To je možná něco jako dodatek k tomu, co jsem k tomu ještě do této doby neřekl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím ještě pana poslance Hrnčíře. Ne, je to hotovo. V tom případě dostane rovnou slovo pan poslanec David Rath, který je dalším přihlášeným do interpelací. Prosím.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, pane premiére. Dámy a pánové, já mám na začátku jednu poznámku. Jsem rád, že jste pravděpodobně už přestal nařizovat svým poslancům, aby zde vystupovali. Zdá se, že servilní zůstal jenom poslanec Hrnčíř. Takže posun k lepšímu. Doufám, že příště to bude úplně dokonalé.

Další poznámka. K panu poslanci Leinenovi - myslím, že vaše zlehčování, že Saša Vondra mu říkal a vtipkoval, že je Lenin, byste neměl takto zlehčovat, protože vám by se asi také nelíbilo, aby ministr jiné členské země, ministr zahraničí o vás hovořil místo o Topolánkovi třeba jako o Tupolánkovi. A myslím, že bychom se ohradili všichni zleva i zprava, že to není fér a že to není správné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP