(15.30 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Musím říci, že to nebylo zrovna důstojné vystoupení bývalého a současného ministra vaší vlády. A já, abych si v té věci udělal trošku jasno, bych vám rád položil čtyři naprosto konkrétní otázky a požádal bych o čtyři naprosto konkrétní a stručné odpovědi.

Za prvé. Pane premiére, víte, jaká byla v roce 2006 celková složená daňová kvóta v České republice? Jaké bylo naše celkové daňové zatížení?

Druhá otázka. Pane premiére, víte, o kolik se celkové daňové zatížení v poměru k HDP v loňském roce snížilo? Nápověda - v roce 2006 došlo k největšímu snížení daňového zatížení od roku 1997. Víte, pane premiére, o kolik to bylo procent?

Třetí otázka. Vaše vláda připravuje tzv. ekologickou daňovou reformu. Které komodity zdraží v rámci této ekologické daňové reformy a o kolik? Prosím jasnou odpověď.

A čtvrtá otázka. Vy chcete zvýšit sníženou sazbu daně z přidané hodnoty. Opět chci jasnou odpověď, o kolik zdraží teplo, o kolik zdraží voda, o kolik zdraží potraviny, o kolik zdraží léky, o kolik zdraží bydlení, o kolik zdraží hromadná doprava.

Děkuji za čtyři konkrétní a jasné odpovědi na čtyři stručné otázky.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, slovo má pan premiér Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Samozřejmě nečekáte, že vám na ty otázky budu odpovídat. K ekologické daňové reformě jenom tolik. Budeme realizovat k 1. 1. 2008 to, co vy jste v přístupové smlouvě podepsali. I vy byste museli, a mrzí mě, že jste bohužel toho posledního roku v té věci nic neudělali, realizovat od 1. 1. 2008 ekologickou daňovou reformu minimálně na spodní hranici toho, co v rámci směrnice Evropská unie požaduje. A to je odpověď i na to, kde se budou pohybovat ty sazby v případě, že tuto daňovou reformu stihneme předložit, stihneme schválit a stihneme implementovat, abychom se vyhnuli problémům s neplněním přístupové smlouvy a nevystavili se infrindgementu, zahájení řízení, jako v mnoha dalších oblastech, kde jste vy selhali.

Programové prohlášení vlády je naopak, nebo víceméně, program koaliční smlouvy, tak jak je popsán, velmi konkrétní. Já si vzpomínám na předkládání programového prohlášení Jiřím Paroubkem, kde chybělo snad už, o kolik se zvýší dojivost v naší zemi v tom inkriminovaném období 13 měsíců. Takže já vás mohu ubezpečit, že v této chvíli existuje orgán, který jsem znovu zavedl a který se jmenuje porada ekonomických ministrů, kde se diskutuje zhruba sedm variant daňové reformy, od té referenční, a to je dejme tomu rovná 15procentní daň, až po druhý mantinel, a včas budete informováni a včas budeme předkládat jedinou variantu, která bude řešit samozřejmě nejen daně, ale bude řešit i výdajovou stranu rozpočtu tak, aby byla sociálně průchodná. V této chvíli na tom Ministerstvo financí pracuje a chceme se dostat zhruba na tři varianty, které bude vláda rozhodovat. Nevím, proč bych měl o tom, co ještě nerozhoduje vláda, informovat právě vás. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě požádám pana poslance Sobotku, jestli se spokojil s touto odpovědí.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane premiére. Já bych chtěl pouze konstatovat, že jste neodpověděl ani na první, ani na druhou, ani na třetí, ani na čtvrtou otázku. Domnívám se, že byste si měl doplnit své znalosti, protože jako předseda vlády budete rozhodovat o zásadních věcech, které se budou týkat 10 mil. obyvatel České republiky. Daně se týkají skutečně, pane premiére, každého. Doporučil bych vám ke studiu např. makroekonomickou prognózu vydanou Ministerstvem financí v lednu letošního roku, vaším Ministerstvem financí. Myslím si, že předseda vlády by si měl najít ve svém programu také čas na to, aby studoval takovéto dokumenty. Myslím si, že je chyba, pane premiére, že nevíte, kolik je celková složená daňová kvóta v České republice. Pokud chcete dělat daňové reformy, měl byste to vědět. A mrzí mě také, že nevíte, že v roce 2006 se snížilo celkové daňové zatížení v České republice o 1,3 procentního bodu hrubého domácího produktu a to bylo největší snížení od roku 1997. Já se domnívám, že předseda vlády by tyto věci měl vědět, stejně jako byste měl vědět, jaká rizika může znamenat pro vývoj cen tzv. ekologická daňová reforma, tak jak vy ji navrhujete, stejně jako byste měl vědět, co udělá s výdaji domácností zvýšení snížení sazby daně z přidané hodnoty.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pan premiér má ještě dvě minuty.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já myslím, že se ode mě nečeká nic než krátká replika. To mi říká člověk, který zadlužil tuto republiku způsobem, jaký nepoznala za celou svou historii.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A to bude všechno, co jsme mohli slyšet v této interpelaci. Tu další by měl přednést pan poslanec Břetislav Petr a měla by se týkat energetické koncepce státu. Prosím pana poslance Petra, aby se ujal slova, má k dispozici dvě minuty.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane premiére, v posledním období 14 dnů proběhly dvě významné akce, které se týkaly energetiky. Jedna proběhla v hospodářském výboru, druhá proběhla v rámci žofínského fóra a poznatky z těchto konferencí je možno shrnout asi takto.

Je celá řada nedořešených problémů týkajících se energetické politiky a je nezbytné k jejich řešení přistoupit, přičemž platí heslo, že včera bylo pozdě. Osobně jsem zastáncem názoru, že státní zásahy do hospodářství by měly být minimální, ale pouze s výjimkou energetiky, která potřebuje dlouhodobou vyjasněnou a jasnou koncepci. Není přece možné, aby každé čtyři roky, když se změní vláda, se měnila energetická koncepce, kdy je šmahem - ta předchozí - odmítnuta, aniž máme náznak, jak ji vlastně chceme a budeme řešit. Soudím, že vládní prohlášení týkající se oblasti energetiky není možno chápat jako koncepci, ale pouze jako úlitbu za cenu šesti hlasů zelených, bez kterých by vaše vláda nebyla schopna vzniknout. Budeme-li chtít hovořit o koncepci, musíme mít před sebou dobu 25 až 30 let.

Tolik na úvod a teď několik otázek.

Má Pačesova komise připravit návrh dlouhodobé energetické koncepce státu? Kdo má být členem této komise? Jaké bude zadání pro tuto komisi a bude vaše vláda respektovat závěry této komise, i když budou jiné, než je vládní prohlášení v oblasti energetiky? Děkuji vám za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zazněly otázky. Prosím pana premiéra, aby na ně odpověděl. Máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji za otázku. Samozřejmě, že dosud, pane poslanče prostřednictvím předsedajícího, platí státní energetická koncepce schválená vládou České republiky v březnu 2004. K tomu, aby byla vypracována a schválena nová státní energetická koncepce, pokud to bude zapotřebí, mimo jiné budeme čekat i na výsledky nezávislé komise odborníků vedené prof. Pačesem, která byla rozhodnutím vlády zřízena. Ta má posoudit energetické potřeby, spotřebu, technologický vývoj, geopolitické aspekty, bezpečnostní aspekty, což je velké téma celé Evropské unie, energetické, ekonomické i ekologické aspekty v horizontu nejméně 40 let. Všechny investice v energetice, jako člověk z tohoto oboru pocházející, se dělají na 20, 25 a více let, příprava staveb trvá velmi dlouho, příprava výstavby jaderného bloku trvá v podstatě celou řádku let a v tomto smyslu ta studie má překračovat doposud známé práce, které byly u nás, ať už podjaté či nepodjaté, publikovány.

Ještě jednu poznámku. Ministr průmyslu a obchodu uložil příslušným útvarům na jeho resortu, aby do konce února tohoto roku byla do vedení ministerstva předložena analýza stávající státní energetické koncepce i s případnými náhledy dalšího budoucího vývoje. Tento problém dalece přesahuje mandát mé vlády, která má životnost, pokud to dobře půjde, do roku 2010. Proto jsme mimochodem na vládě i za účasti ministra Bursíka, ministryně Kuchtové, ministryně Stehlíkové a ministra Schwarzenberga za Stranu zelených schválili náš zájem jako České republiky o vytvoření tzv. Pražského jaderného fóra, které by mělo být obdobou Madridského fóra, které se týká uhlí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP