(14.50 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Mohl bych dokladovat na řadě případů, kdy někdo obvinil mě, že trestní oznámení může podat kdykoli kdokoli proti komukoli, jakým způsobem ta kauza je rozehrána, jakým způsobem je zneužitá opozicí, anebo někým jiným, jakým způsobem jsem tlačen do kouta. A musím říci, že vždycky to dopadlo tak, že se mi potom nikdo již neomluvil.

Dávám Jiřímu Čunkovi šanci a chci, abyste mu ji dali i vy, protože ten případ je podivný, nese znaky určitého ovlivňování. Abyste mu dali šanci se očistit. Nic jiného nechci. A znovu opakuji, že kdyby to bylo za činnost ve vládě, kdyby byl podezřelý z něčeho, co spáchal ve vládě, tak bych zdaleka na takový kompromis nepřistupoval.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě prosím pana poslance Kováčika. Ten má podle jednacího řádu ještě minutu na to, doplnit svou interpelaci. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane místopředsedo. Chci se tedy zeptat, pane premiére, proč jste tehdy v oné bezesporu médii rozehrané kauze, a mám na mysli kauzu Stanislava Grosse, kauze, kterou vaši poslanci využívali velmi široce k ostrým interpelacím a dalším postupům, postupovali diametrálně odlišně, než postupujete teď v kauze vašeho řekněme koaličního spojence. Koneckonců Stanislav Gross to přece také neměl v přímé spojitosti se svou vládní činností. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já se přiznám, že já mám lepší paměť. My jsme 14 dní neříkali vůbec nic a dávali jsme Stanislavu Grossovi možnost tu věc vysvětlit. Pamatuji si, jak jsme byli médii dokonce obviňováni z nějaké hry, že Stanislavu Grossovi foukáme na bebínko, že jsme s ním dohodnuti. Já si na to pamatuji velmi dobře. A nepamatuji si, že bych k tomu řekl cokoli ostřejšího.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je konec této interpelace. Další přednese pan poslanec Antonín Seďa, bude to ve věci neslušného chování člena vlády. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane premiére, obracím se na vás se stížností na neslušné chování některých členů vaší vlády. Nemám teď na mysli vámi veřejně zdvižený prst vůči opozici, ale výrok místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry. Cituji: Poslanec Lenin, nebo jak se jmenuje, já si myslím, že nás, rozuměj Českou republiku, do izolace nemůže vystavit. Pro vaše připomenutí, takto pan ministr vaší vlády reagoval na kritiku europoslance Jo Leinena, člena německé SPD, vůči postoji české vlády k ústavě Evropské unie.

Opravdu jste, pane premiére, přesvědčen, že se takto má vyjadřovat ministr české vlády a místopředseda pro evropské záležitosti? Nemyslíte si, pane premiére, že toto nemístné vtipkování pana ministra Vondry ohrožuje renomé České republiky v zahraničí?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to byla interpelace. Slovo má předseda vlády. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Souhlasíte určitě s tím, prostřednictvím pana předsedajícího, že je to spíše interpelace na Alexandra Vondru. Já jsem u toho nebyl a také to znám pouze z doslechu, neboli z médií.

Nepředpokládám, asi stejně jako většina z vás, že Alexandr Vondra nezná výslovnost jména poslance Evropského parlamentu Leinena, i když stát se může leccos. Já si pamatuji i v této Sněmovně i na zkomolení celé řady příjmení, naposledy Rejsígl nebo Karbol apod. Takže stát se může leccos. Nicméně ani jeden z nás nepředpokládá, že Alexandr Vondra by se spletl. V tomto smyslu já pokládám za daleko důležitější to, že nějaký poslanec Evropského parlamentu - s důrazem na slovo nějaký - opakovaně napadá hlavu státu členské země. V tomto smyslu beru vyjádření Alexandra Vondry jako nadsázku. Sám před sebou se ho snažím omluvit. Samotnému se mi sem tam takový úlet stane. Takže neomlouvám to, že zkomolil jméno poslance Evropského parlamentu, a pokládám za nepřijatelné, aby poslanec Evropského parlamentu napadal hlavu státu, v tomto případě prezidenta republiky Václava Klause, takovým způsobem, jakým to opakovaně činí právě pan poslanec s příjmením Leinen.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance Seďu. Má minutu.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji. Vážený pane premiére, vy se zříkáte odpovědnosti. Protože vy jste dal nominaci Alexandra Vondry a jste zodpovědný za každého člena vlády. A já si myslím, že tak jako všichni občané České republiky, a možná že nejen České republiky, ale celé Evropské unie, věří nebo vědí, že to žádné zkomolení nebylo, že to byl záměr, tak právě v zájmu České republiky se ptám, zda se místopředseda vlády veřejně panu europoslanci omluví. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére. Omluví?

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já jsem také až nedávno zjistil, že se říká Lamborgini a ne Lambordžíny. (Smích.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zřejmě tato interpelace skončila. Máme před sebou interpelaci paní poslankyně Kateřiny Konečné, která se bude týkat pozice vlády k přijímaným dokumentům - asi v Evropském parlamentu. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane premiére, kolegyně a kolegové, v průběhu příštího týdne bude Evropský parlament projednávat několik velmi závažných materiálů, ze kterých plynou požadavky i na Českou republiku.

Za prvé to bude průběžná zpráva o domnělém využívání evropských zemí ze strany CIA pro převoz a nezákonné zadržování vězně, italského zpravodaje Favy, ze které mimo jiné vyplývá, že pokud se přelety uskutečnily, uskutečnily se v rozporu s Chicagskou konvencí, ke které je Česká republiky vázána již od roku 1944 a která ukládá státům, že musí být informovány o letech i pasažérech, kteří, byť bez mezipřistání, nad Českou republikou jsou přepravováni. V této zprávě se velmi výrazně upozorňuje především na nekvalitní legislativu v jednotlivých členských státech, tak aby mohly být účinně chráněny osoby před porušováním lidských práv, jehož se dopustili agenti tajných služeb. Dále že členské státy mají povinnost provést vyšetřování, aby zjistily, zda jejich území a jejich vzdušný prostor nebyly využity pro porušování lidských práv, a že musí rovněž přijmout veškerá právní opatření nutná pro to, aby se zabránilo opakování takovýchto porušování. V neposlední řadě tato zpráva vyzývá členské státy, aby zaujaly jasnější postoj ohledně uzavření vězeňského zařízení Guantánamo Bay.

Evropský parlament v příštím týdnu bude projednávat také mnoho dalších velmi důležitých zpráv pro Českou republiku, o kterých nemáme ani ponětí, a bohužel ani europoslanci se velmi často stanoviska vlády nedočkají. Nerada bych zde citovala přijímané dokumenty, o nichž, a o postupu k nim, nebylo v programovém prohlášení vlády ani na této půdě ani slovo.

Prozatím mi bude stačit odpověď na otázku prvního dokumentu, který jsem zde zmiňovala, to je, jak se Česká republika postaví k této projednávané velmi důležité zprávě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím, slovo má premiér Mirek Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji za tu otázku. Vláda samozřejmě k celé řadě legislativních aktů stanovisko zaujímá. Nevládneme tak dlouho, máme na to vytvořené mechanismy, které jsou dány jasnými pravidly. Postupujeme podle směrnice vlády o postupu při zasílání návrhů legislativní aktů Evropského společenství, případně Evropské unie, a materiálů Evropské komise v Poslanecké sněmovně Parlamentu a Senátu Parlamentu. Je to příloha číslo 3 usnesení vlády. Existuje na to i výbor pro Evropskou unii, kde jsou jako hosté zástupci obou komor. My jsme povýšili tento výbor pro Evropskou unii na úroveň vlády. Takže zasedání vlády v otázkách evropských záležitostí je samostatné zasedání vlády.

V souladu s touto směrnicí vláda informuje Parlament o - za prvé - předkládání návrhů legislativních aktů a jiných dokumentů a stanovisek vlády k těmto aktům a dokumentům oběma komorám našeho Parlamentu, za druhé o účasti člena vlády na jednáních výboru příslušné komory, která se týkají návrhů právních aktů nebo jiných dokumentů orgánů Evropské unie a poskytování informací o zasedání Rady Evropské unie a Evropské rady.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP