(14.40 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Myslím, že tuto interpelaci můžeme ukončit.

Dal bych slovo dalšímu interpelujícímu a tím je pan poslanec Jiří Paroubek. Prosím, pane poslanče, máte dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážený pane předsedo vlády, já bych se chtěl vrátit ne do tak dávné minulosti, ale přeci jenom do minulosti, k 21. květnu minulého roku, kdy jsme spolu v televizním duelu před milionem třemi sty tisíci diváků svedli jistý souboj. A vy jste se vyjádřil přesně takto: Milý pane Paroubku, plná řada talentů a šibalů je ve vaší dnešní vládě, vaše kontakty s hlavami pražského podsvětí, vaše kontakty s opravdu organizovaným zločinem - pak to bohužel ukončil moderátor.

Pane premiére, co se z vašich tehdejších obvinění prokázalo? Ta obvinění byla koncentrovaně uvedena v takzvané Kubiceho zprávě. Zda se prokázala údajná korupce v případu Unipetrol? Chtěl bych připomenout, že nikdo nebyl pro korupci obviněn v tomto případu. Nebo údajná korupce v případu biolihu, nebo obvinění mé osoby v tzv. zprávě Kubiceho z pedofilie, přípravy vraždy člověka, kterého jsem nikdy neviděl, a z toho, že jsem vlastníkem zahraničních kont, na která mně plynou špinavé peníze. Zpráva byla zveřejněna - chci jenom uvést - péčí některých vašich poslanců.

Myslíte si, vážený pane premiére, že Václav Kočka, dlouholetý a úspěšný organizátor Matějské pouti, je opravdu jednou z hlav pražského podsvětí? Myslíte si, že flobertky z Matějské pouti mohly být opravdu vražednou zbraní?

Myslíte si, - to je poslední moje otázka - že vedení policejní složky ÚOOZ jsou opravdu mužové na svém místě?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to byla interpelace pana poslance Paroubka. Prosím pana předsedu vlády, aby na ni reagoval. Má k dispozici pět minut. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Tak to je přesně ten typ interpelace, na který se odpovídá složitě, protože otázek je více jak možných odpovědí. Nicméně pro všechny diváky, protože to je svým způsobem představení, musím říct, že možná jsem jediný člověk v tomto sále, kdo nečetl Kubiceho zprávu. Já ji nepokládám za veřejnou a neznám jednotlivé detaily, pouze ty z médií. A o médiích už dneska tady byla řeč. Já zprávám v médiích nevěřím. Jeden můj kolega kdysi řekl: Nevěřím tomu, co slyším, a jen napůl tomu, co vidím.

K jednotlivým otázkám, které jsem všechny ani nezachytil - já si myslím, že když si jenom vezmeme, že v uplynulých čtyřech letech, v tom období, kdy vládla vláda sociální demokracie, se vystřídalo v té vládě 37 osob - pozorně mě poslouchejte - 37 osob! Na některých resortech, jako je zdravotnictví pět osob, spravedlnost tři osoby, zemědělství tři osoby, obrana tři osoby, předseda vlády tři osoby. Chcete mi snad říct, že všichni ti lidé, kteří do té vlády nastoupili, byli opravdu tak špatní, že nemohli to funkční období dosloužit až do konce? Třicet sedm osob!

Mé vyjádření, které samozřejmě bylo podrobeno, a nevím už přesně, jestli takzvaným anonymním podáním, nebo přímo podáním Jiřího Paroubka, bylo podrobeno trestnímu oznámení a šetření, ukázalo, že jsem se ničeho nedopustil. Byl bych strašně rád, kdyby podobná obvinění, která byla vznesena na moji osobu a která dopadla nakonec naprosto negativně, byla takto i vyhodnocena, kdyby se mi příslušní lidé, kteří podávají trestní oznámení, omluvili, kdyby i veřejně v médiích jste prezentovali, že jste neměli pravdu. Já k tomu nemám co říct.

V tom předvolebním klání padla velká spousta vět. Nicméně to, že rodina Kočkova patří k rodinám, které jsou sledovány v Praze s velkou pozorností, to, že při vyšetřování nejrůznějších kauz buď svědek změní výpověď, anebo vypovídat nechce, to je pravda a to vám řekne každý pražský vyšetřovatel.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď poprosím pana poslance Paroubka, který má ještě minutu k doplnění.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Když, pane předsedo, nevěříte těm obviněním z novin, jak říkáte, možná že byste se mohl omluvit za ta svá vyjádření o tom, že jsem snad řízen organizovaným zločinem.

Ale já bych se zeptal na něco jiného. Jak charakterizujete, pane předsedo, současnou situaci vašeho prvního místopředsedy vlády Čunka? Myslím, že v minulosti jste vy osobně a poslanci ODS velmi ostře reagovali na situaci někdejšího premiéra Grosse - pamatuji ty krvežíznivé interpelace - a někdejšího předsedy klubu sociální demokracie Michala Krause. Ani jeden z nich nebyl nicméně obviněn. Platil však nicméně u nich princip presumpce viny.

Myslíte si, že je únosné, aby první místopředseda vlády chodil přímo ze schůzí vlády na policii, kde bude vyšetřován? Jmenujte mi prosím jedinou, jednu jedinou demokratickou a seriózní zemi světa, kde je to možné!

A úplně na závěr, pane předsedo: Alespoň vám to pan místopředseda Čunek vysvětlil srozumitelně?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím pana premiéra, aby reagoval. Máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Ptal jste se, jak vyhodnocuji situaci prvního místopředsedy vlády Jiřího Čunka, a já na to korektně odpovídám, že nevábně. Dostal se pod mediální tlak, dostal se pod tlak neuvěřitelných úniků, který znáte vy, který znám já, který zná celá řada lidí, úniků z vyšetřovacích spisů. Dostal se do situace, kdy ho média cupují na kusy.

Já jsem k tomu řekl jedinou věc a na té nebudu nic měnit. Je to jeho osobní rozhodnutí, já ho k ničemu tlačit nebudu. To je teze číslo jedna.

Teze číslo dva. Pokud by to, co je mu dáváno za vinu, spáchal v průběhu svého mandátu ve vládě, tak bych byl naprosto nekompromisní a nebyl by v té vládě ani minutu, protože bych samozřejmě tu vládu chtěl očistit.

To, z čeho je dnes vyšetřován a byl i vydán po velmi široké diskusi, která akcentovala to, o čem mluvím - velkou nejistotu z postupu policie, zpolitizování celého případu, nejistotu ve věci státního zástupce, nejistotu ve věci rozhodování soudu, to rozhodování Senátu o vydání pana Čunka znamená, že ten člověk a první místopředseda vlády bude obviněn a pak se bude muset u soudu zpovídat ze svých činů, anebo nebude obviněn. Tehdy očekávejte mé vyjádření.

Nicméně trvám na tom, že ta kauza je zpolitizovaná, a jestli má trvat princip imunity a diskuse o principu imunity, tak včerejší Senát znovu dokázal, že ano.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. To je vše k této interpelaci.

Další má připravenou poslanec Pavel Kováčik. Je to opět ve věci postoje ke kauze Jiří Čunek. Požádám tedy, pana poslance, aby svou interpelaci přednesl. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedající. Pokusím se navázat na právě ukončenou předchozí odpověď pana premiéra.

Vážený pane premiére, v minulých období v pouze vzdáleně podobných kauzách byl postoj ODS ostře vymezený. Všichni si pamatujeme na kauzu Stanislava Grosse. A nyní jsme v kauze Jiřího Čunka, která dospěla až k vydání Senátem k trestnímu stíhání na rozdíl od těch kauz předchozích, svědky krkolomného obratu názoru Občanské demokratické strany, která je hegemonem této vlády.

Proto se vás ptám jako premiéra této vlády, jak se rozpor tehdejších slov a nynějších činů srovnává s vašimi deklarovanými postoji ke korupci a v presumpci viny v politice a hodláte-li jako předseda vlády také v souladu s těmito vašimi principy a tvrzeními učinit nějaké konkrétnější kroky v této kauze. Ona totiž naši republiku i v zahraničních očích nečiní zrovna důvěryhodnou. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Požádám pana premiéra, aby na tuto interpelaci odpověděl. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já bych tady teď mohl podle pravidel jednacího řádu pět minut opakovat totéž, co jsem odpověděl již Jiřímu Paroubkovi.

Já vám rozumím. Nicméně budeme-li sledovat mediální kauzy posledních let, tak si myslím, že jsou to daleko více média, která rozehrávají tu hru a která ty kauzy politizují. A já v této chvíli médiím ustupovat nemíním. To je věc číslo jedna.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP