(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené kolegyně a kolegové, máme před sebou bod

 

75.
Ústní interpelace

 

které jsou určeny předsedovi vlády ČR. Dnes jsme za účasti ověřovatelů znovu vylosovali pořadí poslanců, v němž budou postupovat. Seznam byste měli mít před sebou. Od 14.30 až 16 hodin budeme interpelovat předsedu vlády pana Mirka Topolánka, v dalších dvou hodinách to budou další členové vlády.

Dal bych první slovo paní poslankyni Anně Čurdové, která by přednesla ústní interpelaci ve věci podpory politiky rovných příležitostí. Prosím, paní poslankyně, máte jako první slovo.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Vážený pane premiére, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych položila pouze jednu otázku. Většina z nás, kteří sedíme v tomto sále, ví, že politika rovnosti příležitostí žen a mužů je jednou z priorit, které má ve svém programu EU. Bohužel, vaše vláda i vaše předcházející vláda ve vládním prohlášení tuto prioritu vůbec nezmínila. Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů skončila svou činnost s podáním demise vlády sociálně demokratické. Rok 2007 je Evropskou komisi vyhlášen Rokem rovných příležitostí. Marně jsem ve vládních dokumentech pátrala, co vláda ČR pro podporu této politiky udělá.

Má otázka je jednoduchá: co vaše vláda udělá pro podporu této politiky?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Toto byla první interpelace a první jednoduchá otázka. Slovo má premiér Mirek Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane předsedající, omlouvám se, že jsem trochu indisponován. Váhal jsem, jestli se nemám omluvit z dnešních interpelací, ale bylo by mi líto tak kvalitních dotazů, které dnes dostanu. Proto jsem se rozhodl, že dnes přes svůj stav zde zůstanu.

Jsem velmi rád, že levice už přestala mluvit obecně o rovnosti a mluví o rovnosti příležitostí. To je koncept, který nejen vládní koalice uznává, dokonce je to jedna ze zásadních priorit ODS.

Rovnost příležitostí znamená kromě toho, o čem mluvíme vy, také rovnosti příležitostí podnikatelských subjektů, tzn. nediskvalifikace např. investičními pobídkami na stejném relevantním segmentu trhu, rovnost příležitostí třeba znamená možnost dětí sociálně slabých rodičů studovat na vysoké škole, což bohužel za posledních osm let dospělo tak daleko, že studuje pouze 8 % dětí ze sociálně slabých rodin. Rovnost příležitostí zabezpečená např. odkladem platby a přesunem platby do produktivního věku znamená nárůst, čili větší rovnost příležitostí až na 35 % vysokoškolského studia sociálně slabých dětí.

K tomu, co říkáte vy. Vláda považuje rovnost příležitostí za jednu ze základních hodnot, a to nejen ČR, ale každé demokratické společnosti. Existují mnohé diskriminační důvody, několik jsem jich uvedl. Je to pohlaví, rasa, etnický původ, zdravotní postižení, věk, víra nebo příslušnost k náboženství. Mohu vás ubezpečit, že nemusí být ani obsahem programového prohlášení tento základní princip a základní priorita, protože ji pokládáme za samozřejmou.

Ministrem vlády, který je zodpovědný za tuto problematiku, je místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Právě na jeho ministerstvu působil za vašich vlád útvar na úrovni samostatného oddělení, které se však zabývalo pouze rovností mezi muži a ženami. My jsme změnili působnost tohoto útvaru na obecnou problematiku rovných příležitostí a byl organizačně delimitován do sekce sociální politiky, kde se může hlouběji zabývat daleko obecnějším principem rovnosti příležitostí, než je jen otázka rovnosti příležitostí pro muže a ženy.

Mimo jiné letošní rok bude evropským rokem rovných příležitostí, což je velká příležitost pro Českou republiku ukázat stav rovnosti příležitostí v nejrůznějších oblastech v naší zemi. Tato aktivita není v gesci ministra práce a sociálních věcí, ale je v gesci Úřadu vlády, resp. nyní paní ministryně Stehlíkové. Už to, že jsme vytvořili ministra bez portfeje právě pro tuto záležitost, dokládá, jaký důraz klade vláda na rovnost příležitostí a na naplňování ať už exekutivní nebo legislativní oblasti cílů v této záležitosti.

Priority roku byly v České republice stanoveny: prohloubení poznání společnosti o diskriminaci a problémy, se kterými se potýkají skupiny osob zvláště vystavené riziku diskriminace, s důrazem na zmapování tzv. bílých míst odstraňování bariéry vyplývající z kulturní, sociální a etnické uzavřenosti společnosti, odstraňování předsudků vůči Romům a objasňování principů integrace. Aktivity roku budou zahrnovat sedm projektů, které budou realizovat nevládní organizace.

Národní strategii spolu se žádostí o poskytnutí dotace předložil Úřad vlády Evropské komisi 15. 12. 2006. Nyní je tato žádost komisí posuzována. Výsledek bude znám v nejbližší době. Zahajovací akci předpokládáme počátkem dubna a pravděpodobně se jí zúčastní za Evropskou komisi náš komisař Vladimír Špidla. Od Evropské komise požadujeme příspěvek 249 tisíc eur a ve státním rozpočtu jsme na tyto aktivity vyčlenili 8 milionů Kč.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji za dodržení času. Paní poslankyně, na jednoduchou otázku jednoduchá odpověď. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Anna Čurdová: Odpověď byla sice hezká, ale přesně odpovídala tomu, že já o voze a pan premiér o koze, nebo obráceně, já o koze a pan premiér o voze. Dozvěděli jsme se sice o tom, o čem rovné příležitosti podle podání této vlády jsou, ale konkrétně jsem se nedozvěděla s výjimkou toho, že žádáme o nějaké peníze z Bruselu a že uděláme akce pro Romy, co konkrétně pro rovnost příležitostí žen a mužů v této republice vláda udělá. Doufám, že se do konce roku 2007 dožiji, že i tuto problematiku vezme vláda na vědomí konkrétně, a nikoli pouze obecně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Bylo to doplnění - tedy ženy a mužové. Prosím ještě o slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Snažil jsem se být maximálně konkrétní, neodpovídal jsem naopak obecně, ale zcela konkrétně - co v té věci vláda udělala a co udělá. To, že problém nevyřeší ustavení komise útvaru ministerstva, to si pamatujeme již z forbíny Horníčka a Wericha z divadla ABC. Myslím, že tuto repliku známe všichni. Jistě existuje komise, která hledá budovu, která by se tímto problémem zabývala.

Myslím si, že tyto otázky budou řešeny v širším kontextu právě v útvaru, který na Ministerstvu práce a sociálních věci je pro tuto příležitost zřízen.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP