(9.50 hodin)
(pokračuje Jičínský)

Ale přesto je třeba, abychom si uvědomovali, že opravdu jsou tu situace, na které žádné pozitivní řešení zatím není. Afghánistán se zatím v minulosti nikdy nepodařilo zvenčí zvládnout. Neuspěli v tom Britové a z poslední doby víme, jak tragicky v tomto ohledu, byť tedy to samozřejmě nebyla dobrá akce, dopadla sovětská okupace Afghánistánu. Čili schopnost zvenčí dosáhnout toho, aby se Afghánistán vyvíjel jiným způsobem, než po staletí žila tato zvláštním způsobem fungující kmenová společenství, která jsou do značné míry založena na produkci opia, a přes všechny snahy - v loňském roce, pokud je mi známo, produkce opia vůbec neklesla - jsou tady problémy, které ta akce, o níž teď hovoříme, snaží se řekl bych udržovat jistý rámec, ale nezdá se, že by tam převažovaly tendence k nějakému rychlému pozitivnímu vývoji.

Hovořím o tom proto, abychom si byli vědomi rizik, která jsou s účastí spojena. Víme, že se někdy můžeme setkat s takovými odpověďmi, že vojáci, kteří tam jdou, jsou profesionálové, jsou za to placeni, vědí, do čeho jdou. To je sice pravda, ale my žijeme v oblasti, kde hodnota lidského života neztratila svůj význam, a tady skutečně rozhodujeme o tom, že vysíláme vojáky, byť v podobě vojenské nemocnice, do oblasti, kde život bude opravdu v sázce. Mluvím o tom proto, že jisté věci můžeme snadno schválit, ale ne vždycky jsme si vědomi širších souvislostí, o které tu jde.

Jak říkám, já budu podporovat tuto akci, ale se všemi výhradami, které jsem vyjádřil předtím, a s vědomím, a na to Sněmovnu upozorňuji, že jsme tu účastni akce, o jejímž pozitivním vyznění v krátké době mám velké pochybnosti.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Žádné další přihlášky neeviduji, proto všeobecnou rozpravu končím.

Zeptám se na závěrečná slova pana předkladatele a pana zpravodaje. Pane předkladateli? Pan ministr Alexandr Vondra.

 

Místopředseda vlády ČR Alexandr Vondra: Pane předsedo, dámy a pánové, na ta slova, která tady zazněla, bych rád řekl tři věci.

Za prvé, ani vláda nežije v nějakých iluzích, že v zemi jako Afghánistán se všechno dá vyřešit v řádu měsíců nebo nejbližšího roku či dvou. Je to země, která byla po dvě desetiletí, možná i víc, těžce zkoušena různými druhy konfliktů. V zásadě dvě generace lidí tam neznají nic jiného než tyto konflikty. To samozřejmě není situace, která by v nás měla vyvolávat nějaká idealistická očekávání.

Za druhé. Ale o to více vnímáme - a nejsme v tom sami, jsme zde s OSN, jsme zde s NATO, jsme zde s našimi spojenci - jako naši povinnost udělat co se dá, aby se situace v zemi zlepšila. A myslím si, že se můžeme shodnout i na tom, že se za poslední roky skutečně zlepšila. Afghánistán má demokraticky zvolenou vládu, která vykonává moc nad většinou území státu, ale samozřejmě jsou části Afghánistánu, jako jih země, kde kontrola stále ještě neexistuje, a proto se uvažuje o různých opatřeních, o kterých tady mluvil kolega Zaorálek.

Ten třetí bod. My sami se z odpovědnosti nevyvlékáme. Proto vláda oslovuje Sněmovnu s tímto návrhem, který jde čistě v duchu tradic našeho angažmá v posledních letech. Chci ocenit, že i v těch hlasech, které kladly kritické připomínky, jasně zaznělo vědomí naší odpovědnosti, a že tak jako je tradicí v této zemi, postaví se za vyslání 6. polní nemocnice většina v této Poslanecké sněmovně. Chci jménem vlády za tento konstruktivní přístup poděkovat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Zeptám se pana zpravodaje, jestli chce vystoupit se závěrečným slovem. Ano, chce. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, pane předsedo. Paní a pánové, v rozpravě vystoupili tři kolegové poslanci.

Názory pana poslance Černého - já s nimi nikterak nehodlám polemizovat, je to jeho osobní přesvědčení, myslím si však, že věta, že armádou nelze s terorismem bojovat, je vadná od počátku, ale opakuji, nemá skutečně smysl vést polemiku. Pouze bych chtěl uvést na pravou míru některá jeho tvrzení týkající se námitek výborů. Výbor pro obranu skutečně požadoval vyčíslení nákladů spojených s rotacemi našich vojáků do této mise. Tuto informaci přednesl ve svém úvodním slově místopředseda vlády pan Vondra a stejně tak všichni poslanci výboru pro obranu ji mají k dispozici v písemné podobě. Stejně tak požadavek výboru zahraničního, aby byly vyčísleny celkové náklady na tuto misi v souvislosti s tím, že tato mise překročí horizont roku 2007. I tento požadavek zahraničního výboru byl splněn a členové zahraničního výboru mají tuto informaci v písemné podobě.

Další dva poslanci, kteří v rozpravě vystoupili - musím velmi kvitovat fakt, že ač mají celou řadu výhrad, námitek a pochybností, jsou připraveni tento návrh podpořit, a já jim za to děkuji.

Pane předsedo, můžeme přistoupit k projednávání návrhu usnesení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, pane zpravodaji. Jenom se zeptám pro pořádek pana zpravodaje Duba, jestli nechce vystoupit. Nechce.

Přistoupíme k rozpravě podrobné, do které nemám žádné písemné přihlášky. Z místa také nevidím žádnou přihlášku. Podrobnou rozpravu končím. Poprosím o nastavení kvora na 101. Děkuji.

 

Nyní přistoupíme k hlasování o návrhu usnesení.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 160, z přítomných 184 poslankyň a poslanců pro návrh 137, proti 24. Usnesení bylo přijato.

 

Než přikročíme k dalšímu bodu, chtěl bych sdělit, že paní poslankyně Jakubková má náhradní kartu číslo 8.

 

Budeme pokračovat bodem přerušeným v obecné rozpravě, kterým je

 

23.
Návrh poslanců Waltera Bartoše, Zbyňka Novotného, Petra Plevy
a Tomáše Hasila na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb.,
o předškolním, základním, středním, vyšším odborném
a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 113/ - prvé čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan poslanec Walter Bartoš a zpravodaj výboru pan poslanec Milan Bičík.

Tímto sněmovním tiskem jsme se zabývali včera. Přerušili jsme jej v obecné rozpravě. Nyní budeme v této rozpravě pokračovat. Přihlášeny jsou do této rozpravy paní poslankyně Šojdrová, paní poslankyně Zelenková a paní ministryně Kuchtová. Poprosil bych paní poslankyní Šojdrovou, aby se ujala slova. Paní poslankyně, máte slovo.

Předtím ještě pan kolega Exner má faktickou poznámku. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Nejde ani o faktickou poznámku, jde jen o oznámení. V posledním hlasování mám v přehledu hlasování uvedeno, že jsem hlasoval pro, ve skutečnosti jsem hlasoval proti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP