(9.20 hodin)
(pokračuje Vondra)

Materiál obsahuje přehled účasti na vojenských cvičeních. Většina těchto vojenských cvičení je plánována generálním štábem Armády České republiky na tento rok a vychází z členství naší země v Severoatlantické alianci. Ministerstvo obrany, operačně taktické stupně velení, svazy a útvary Armády České republiky se zúčastní celkem 122 cvičení a společných výcviků mimo území České republiky a 46 cvičení na území České republiky.

Dovolte mi aspoň stručně shrnout ta nejvýznamnější cvičení.

Za prvé ta, která se budou odehrávat mimo území České republiky. Zde jde o výcvikové lety letounů vzdušných sil Armády České republiky ve vzdušném prostoru ostatních členských států NATO a účelem je praktické ověřování připravenosti pilotů vzdušných sil naší armády vyčleněných pro úkoly v rámci NATINADS operovat na území členských států NATO sousedících s Českou republikou. Tato cvičení - ta nejdůležitější - jsou: STEADFASTJACKPOT/JAW 2007, ASSEGAIEYES 2007, COLD RESPONDENSE 2007, COMBAT MANAEUVER 2007, BALT 2007, NOBLE STAR 2007, RHINO 2007 A BOLD AROW 2007.

Dále jsou v tom materiálu také ona cvičení, která se budou odehrávat na území České republiky. Zde výcvikové lety letounů členských států NATO ve vzdušném prostoru České republiky jsou v rámci integrovaného systému protivzdušné obrany NATO, takzvané NATINADS. Účelem je praktické ověřování připravenosti pilotů členských států NATO vyčleněných pro úkoly v rámci NATINADS operovat na území jiných členských států NATO. V praxi půjde především o letouny členských států NATO sousedících s Českou republikou. Vůbec nejvýznamnější cvičení na našem území v letošním roce bude cvičení Létající nosorožec 2007. Tématem cvičení je výcvik a kompatibilita leteckých návodčích.

Součástí tohoto materiálu je příloha obsahující plánovaná cvičení na rok 2007.

Vážený pane předsedo, dámy a pánové, žádám vás o projednání uvedené informace o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně plánovaných právě na letošní rok. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Poprosím vás, pane ministře, abyste se posadil u stolu předkladatelů.

Tento sněmovní tisk projednal výbor pro obranu, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 129/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru poslanec Jiří Čepelka a informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Čepelka: Děkuji, pane předsedo. Vážené dámy, vážení pánové, výbor pro obranu projednal tento materiál na své schůzi dne 6. února tohoto roku a doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout toto usnesení: Poslanecká sněmovna bere na vědomí Informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně plánovaných v roce 2007.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. I vás požádám, abyste se posadil ke stolku zpravodajů.

Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádné písemné přihlášky, z místa se nikdo nehlásí, všeobecnou rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Písemné přihlášky nemám a z místa neeviduji žádné přihlášky, proto i podrobnou rozpravu končím.

Zeptám se na závěrečná slova pana ministra a pana zpravodaje. Nechtějí závěrečná slova, proto přistoupíme k hlasování o usnesení. Já bych poprosil nastavit kvorum na 101. Děkuji.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 159 z přítomných 175 poslankyň a poslanců pro návrh 147, proti 1. Konstatuji, že usnesení bylo přijato. Končím bod 68.

 

Zahájím bod 69, kterým je

 

69.
Vládní návrh na vyslání polní nemocnice Role 2E Armády České republiky
do sestavy Mezinárodních bezpečnostních podpůrných sil ISAF v Afghánistánu
/sněmovní tisk 133/

 

Prosím, aby předložený materiál uvedl ministr Alexandr Vondra. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády ČR Alexandr Vondra: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, předkládám materiál Návrh na vyslání polní nemocnice Role 2E Armády České republiky do sestavy Mezinárodních bezpečnostních podpůrných sil ISAF v Afghánistánu.

Tento materiál je odezvou České republiky - nebo tento návrh je odezvou České republiky na žádost velitelství spojeneckých sil v Evropě o zajištění zdravotnického zabezpečení na úrovni rozšířené Role 2E na mezinárodním letišti v Kábulu v Afghánistánu. Tuto zdravotnickou podporu mise ISAF je Armáda České republiky schopna poskytnout vysláním polního zdravotnického zařízení na bázi 6. polní nemocnice jako speciálního zdravotnického útvaru. Splnění tohoto požadavku předpokládá i převzetí vedoucí úlohy pro zabezpečení této rozšířené role, která bude do konce února 2007 vykonávána Řeckem. Jednotka bude působit v rámci mise ISAF na základě operačního plánu a v případě nutnosti je schopna poskytovat i humanitární pomoc.

Zdravotnické schopnosti a kapacity jsou nepochybně jednou z oblastí, ve kterých se Česká republika v rámci Atlantické aliance aktivně a dlouhodobě profiluje. V rámci obranného plánování aliance je pro tyto roky 2006 až 2008 vyčleněna polní nemocnice. Česká republika se již v minulosti podílela na poskytnutí zdravotnického zabezpečení v rámci mise ISAF v Afghánistánu vysláním právě 6. polní nemocnice v roce 2002. V roce 2003 působila 7. polní nemocnice v Irácké republice v rámci mnohonárodnostních opatření.

Pane předsedo, dámy a pánové, operace ISAF je v současné době největší a nejvýznamnější operací NATO a je zaměřena na boj proti mezinárodnímu terorismu a stabilizaci situace v Afghánistánu. Summit aliance v Rize v listopadu loňského roku potvrdil důležitost této operace nejenom pro NATO, ale rovněž pro celkovou mezinárodně bezpečnostní stabilitu. Vyslání polního zdravotního zařízení by bylo významným příspěvkem České republiky do této operace a rovněž výrazem naší ochoty podílet se na celkové stabilizaci v Afghánistánu.

K zajištění zdravotnického zabezpečení na mezinárodním letišti v Kábulu se navrhuje vyslání kontingentu Armády České republiky v počtu do 70 osob od března 2007, a to na dobu 12 měsíců. Toto vyslání je nad rámec již schváleného mandátu působení sil Armády České republiky v Afghánistánu pro rok 2007, který je do 225 osob.

Nezajištěné náklady spojené s vysláním polní nemocnice se pro rok 2007 odhadují ve výši asi 157 milionů Kč.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP