(9.10 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Ještě ke mně došla omluva pana poslance Lišky.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu, který přednesl pan poslanec Vidím, aby body 66, 68 a 69 byly předřazeny před bod 53 a body 23 a 73 aby byly také předřazeny před bod 53. Mohu nechat hlasovat o tomto návrhu v jednom hlasování? (Souhlas.) Ano, mohu.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 157 z přítomných 162 poslankyň a poslanců pro návrh 134, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem jsme vyslovili souhlas, že tedy budeme zahajovat dnešní jednání body 66, 68, 69, poté body 23, 73 a následně bod 53.

 

Ještě bych připomněl, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a v 11 hodin 30 minut proběhne jejich slosování.

 

Takže zahájíme dnešní jednání bodem

 

66.
Rozhodnutí vlády o přeletech a průjezdech ozbrojených sil
jiných států přes území České republiky v roce 2007
/sněmovní tisk 117/

 

Tento materiál uvede pan ministr Vondra. Poprosím, ujměte se slova, pane ministře.

 

Místopředseda vlády ČR Alexandr Vondra: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, informaci o rozhodnutí vlády o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států přes území České republiky v roce 2007 předložil předseda vlády Poslanecké sněmovně a Senátu Parlamentu České republiky na základě článku 43 odstavce 6 ústavy.

Toto rozhodnutí vlády umožňuje realizovat požadavky na přelety a průjezdy ozbrojených sil jiných států uvedených v usnesení vlády ze dne 30. listopadu 2006 č. 1351 bez zbytečných průtahů. Zároveň umožňuje ozbrojeným silám České republiky žádat na principu reciprocity o povolení přeletů přes území států uvedených ve zmíněném usnesení vlády. Vyslovení souhlasu vlády s přelety a průjezdy ozbrojených sil jiných států nicméně neznamená automatickou možnost jejich realizace. Každý přelet a průjezd je totiž možno uskutečnit až na základě povolení, které uděluje zvláštní orgán resortu obrany, centrum vojenské dopravy, které tyto přelety a přepravy následně zabezpečuje ve spolupráci s dalšími orgány Ministerstva obrany, Ministerstva zahraničí, Ministerstva dopravy a Ministerstva vnitra. Obdobným způsobem byla problematika přeletů a průjezdů ozbrojených sil jiných států přes území naší republiky řešena i v minulých letech.

Vážený pane předsedo, dámy a pánové, děkuji vám za pozornost a žádám o projednání předloženého materiálu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Posaďte se ke stolku předkladatelů.

Tento sněmovní tisk projednal výbor pro obranu, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 117/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru Pavol Kubuš, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Pavol Kubuš: Vážený pane předsedo, výbor pro obranu projednal na své schůzi uvedený materiál a navrhuje přijmout usnesení ve znění: Poslanecká sněmovna bere na vědomí rozhodnutí vlády o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států přes území České republiky v roce 2007.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. I vás poprosím, pane zpravodaji, posaďte se ke stolku zpravodajů.

Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám písemné přihlášky, ale přihlásil se mi pan místopředseda Zaorálek. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobré ráno, dámy a pánové. Pane předsedo, dovolte mi, abych se v rozpravě obrátil s dotazem na místopředsedu vlády pana Vondru.

Vysílání vojáků do zahraničí, to je podle mne jedna z nejzávažnějších věcí, které tato Sněmovna může dělat, nebo potvrzovat jejich vyslání, vyjadřovat se k tomu. Upozorňuji na to, že to je opravdu nesmírně vážná věc. My neseme odpovědnost za ty chlapce a muže, které posíláme do zahraničí, a já jsem ten, který rozhodně chápe, jak to souvisí s prestiží České republiky. A samozřejmě, že to je něco, že si myslím, že přispívá k obrazu České republiky významným způsobem.

Ale na druhé straně, tady se v případě Afghánistánu jedná o vyslání polní nemocnice. (Vlna nesouhlasu z poslaneckých lavic. Jeden z poslanců upozorňuje řečníka, že se projednává jiný bod.)

Aha, omlouvám se. Já vystoupím, až bude ten bod. Omlouvám se.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Další přihlášku do všeobecné rozpravy neregistruji, proto všeobecnou rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Do podrobné rozpravy žádné písemné přihlášky nemám. Z místa se hlásí - nikdo se nehlásí, podrobnou rozpravu uzavírám.

Ptám se, jestli mají zájem pan ministr a pan zpravodaj o závěrečná slova. Pane ministře? Nemáte.

Budeme hlasovat o usnesení, které přednesl pan zpravodaj Kubuš. Poprosil bych nastavit kvorum na 101.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 158. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 158 z přítomných 172 poslankyň a poslanců pro návrh 130, proti 22. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas. Končím bod 66.

 

Zahajuji bod 68. Je jím

 

68.
Informace o vojenských cvičeních jednotek a štábů
Armády České republiky se zahraničními partnery na území
České republiky i mimo ně, plánovaných v roce 2007
/sněmovní tisk 129/

 

Tento materiál uvede ministr Vondra. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády ČR Alexandr Vondra: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, na základě článku 43 odstavce 6 Ústavy České republiky předkládám materiál, který se jmenuje informace o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na našem území a také mimo naše území, které jsou plánovány na rok 2007.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP