Začátek schůze Poslanecké sněmovny
8. února 2007 v 9.04 hodin

Přítomno: 184 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené poslankyně, vážení poslanci, vážení členové vlády, začal bych dnes citátem: Jsou vládci, kteří vládnou z boží milosti, a jsou takoví, kteří vládnou z božího dopuštění. - G. B. Shaw, anglický dramatik irského původu, rok 1856 až 1950.

Zahajuji dnešní jednací den Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám. Prosím vás, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Dosud tak učinil pan ministr Říman - náhradní karta č. 4.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: paní poslankyně Čurdová, pan poslanec Severa, pan poslanec Tluchoř, pan poslanec Cyril Zapletal. Z členů vlády pan ministr Jehlička - toho jsem zde ale viděl, takže asi jen na odpolední jednání, pan ministr Langer se omlouvá od 9.30, paní ministryně Parkanová a pan ministr Řebíček.

Vážené kolegyně a kolegové, prosím o klid, ať můžeme zahájit naše pevně zařazené body.

 

Než zahájíme dnešní jednání, požádal bych paní místopředsedkyni volební komise, paní poslankyni Vlastu Bohdalovou, aby nás seznámila s výsledky druhého kola tajných voleb, které proběhly ve středu večer, 7. 2. 2007. Jsou to body 56 a 61. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Vlasta Bohdalová: Dobré ráno, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás seznámila s výsledkem druhého kola volby zástupce veřejného ochránce práv.

Počet vydaných hlasovacích lístků 168, počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků 168. Pro Jana Litomiského bylo odevzdáno 47 hlasů, pro Jitku Seitlovou bylo odevzdáno 100 hlasů. Ve druhém kole byla zvolena paní Jitka Seitlová. (Potlesk.)

 

Dále mi dovolte, abych vás seznámila s výsledkem druhého kola tajných voleb o vedoucí stálých delegací Poslanecké sněmovny.

Počet vydaných hlasovacích lístků 168, počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků 168. Pro Václava Exnera bylo odevzdáno 78 hlasů - nebyl zvolen. Tím tato volba končí.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Registruji přihlášku pana poslance Vidíma.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi přednést následující procedurální návrh. Po dohodě s předsedou klubu sociální demokracie, který byl navrhovatelem některých bodů, dovolím si přednést tuto změnu.

Chtěl bych Poslaneckou sněmovnu požádat, aby dnešní den začala projednáváním bodů 66, 68 a 69. Jsou to vojenské body. Důvod je následující: ministryně obrany je v tuto chvíli na ministriádě ministrů obran členských zemí Severoatlantické aliance v Seville, za ni je předsedou vlády určen předkladatelem těchto bodů místopředseda vlády pan Alexandr Vondra, který však může být přítomen jednání Poslanecké sněmovny pouze v dopoledních hodinách. Opakuji, že je to ve shodě s předkladatelem původně zařazených bodů. Chtěl bych Poslaneckou sněmovnu požádat o pevné zařazení těchto bodů jako prvních tří jednacích bodů dnešního dne. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Budeme samozřejmě hlasovat o předřazení. Chtěl bych se zeptat pana předsedy klubu sociální demokracie, zda souhlasí s tím, že by bod 53 byl zařazen až za body 23 a 73. To jsou námi rozjednané přerušené body. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, protože takto po ránu jsme jako poslanecký klub vstřícnost sama, není problém, abychom nejdříve projednali vojenské body, o nichž hovořil kolega Vidím, dále aby byly doprojednány přerušené body, a teprve poté aby došlo k projednání třetího čtení vámi avizovaného sněmovního tisku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP