(15.50 hodin)

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já sice na rozdíl od vás to riziko nevidím, takže nevím, jaká opatření bychom nyní měli dělat proti problému, který dosud není prokázán a v tomto smyslu je neexistující. Nicméně nemám pocit, že by bylo možno jakkoli tyto informace využívat pro udělování víz orgány Spojených států amerických.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ukončíme tuto interpelaci. Máme tu další. Pan poslanec Jan Schwippel chce interpelovat premiéra ve věci žádosti USA o umístění radarové základny v České republice. Prosím nyní pana poslance Schwippela. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Schwippel: Vážený pane premiére, na úvod takovou poznámku. Domnívám se, že má svůj význam, když některé otázky zazní i v průběhu těchto interpelací, které jsou vysílány mj. ČT2, což je televizní kanál, který má asi tak dvacetkrát vyšší sledovanost než ČT24, která včera přenášela seminář o protiraketové obraně.

V této souvislosti bych se vás chtěl zeptat na lokální aspekty radarové stanice. Ocenil jsem včerejší seminář, kde jsme se dozvěděli spoustu zajímavých věcí, ale budu rád, když některé z nich zazní i zde. Já jsem přivítal vaše ujištění, že hodláte postupovat v této věci maximálně otevřeně a maximálně informovat i veřejnost. Další věc, která zazněla včera naprosto jasně, byla, že tato event. základna nebude vyloučena z české jurisdikce, naopak že bude podléhat všem českým zákonům, včetně těch, které se týkají limitů životního prostředí a dalších záležitostí.

Protože občané z mé oblasti, která přímo sousedí s vojenským územím Brdy, se na mě obracejí s řadou konkrétních dotazů, musím říci, že nemohu potvrdit zprávy o tom, že se stavějí k tomuto projektu zásadně negativně. Naopak, řada z nich se obrací s dotazy konkrétních přínosů této radarové stanice. Ale dotazují se také, zda nebude mít radarová stanice event. negativní dopady na lidské zdraví, zda nenaruší provoz vysílání televize nebo fungování mobilních telefonů, zda nenaruší vodovody v oblasti, které jsou zdrojem pitné vody pro tento region. Potom také samozřejmě na pozitivní přínosy, to znamená, jaký dopad bude mít tato stanice na zaměstnanost, jaký bude mít dopad na infrastrukturu, ať už silniční nebo vodovodní, a zda nedojde k omezení v této oblasti k zpřístupňování, které postupně probíhá.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji za interpelaci. Prosím, pane premiére, můžete uklidnit klidné obyvatele, jak jsme slyšeli? Prosím.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Domnívám se, že celá řada otázek je v této chvíli předčasných, protože ještě není ani rozhodnuto o tom, že o té věci budeme jednat. Zatím víme, že by se případně jednalo o jihozápadní prostor v rozloze zhruba 300 ha v oblasti vojenského prostoru Jince. Zhruba víme, o jaký rozsah zařízení a počet osob by se jednalo. Ale to, co víme zcela jistě z obdobných zařízení, je, že nemá ty často citované účinky na obyvatelstvo, které jsou v médiích velmi často frekventovány v dotazech občanů - já jim celkem rozumím - jestli nebude fungovat elektromagnetické vlnění nebo jiné, že to bude jakoby obrovská mikrovlnná trouba, která ovlivní život v okolních osadách, vesnicích a městečcích. To jsou všechno samozřejmě velké bludy, nicméně pravdou je, že ten prostor si ponechá podobnou bezletovou zónu, která je dnes standardní v tomto prostoru, což samozřejmě má i ten obranný efekt, protože riziko případného napadení takové jednotky by mohlo přijít ze vzduchu. Protivzdušná obrana státu nezačíná na území České republiky, což jistě víme, nicméně bezletová zóna pro nejrůznější ultralighty a pro padáky apod. je samozřejmě určena.

To, co si myslím, že je dobré, je začít diskutovat, a to je diskuse, kde Parlament může mít svou roli. To je opravdu využít této situace pro rozvoj tohoto území, které nemá dostatečnou infrastrukturu, které má samozřejmě problémy se zaměstnaností. To znamená směřování rozvojových nebo určitých fondů do této oblasti k využití této situace pro rozvoj mikroregionu.

Nicméně abych nebyl nařčen z toho, že si chceme obyvatelstvo tohoto území naklonit, ponechávám to spíše na diskusi v předmětných výborech, na diskusi nad jednotlivými dotačními tituly, které by případně do té oblasti mohly směřovat. Opravdu bych stál velmi o to, abychom diskusi takto strukturovali. Jsem hluboce přesvědčen o tom, že nakonec najdeme i společnou řeč. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Stačí to takto panu poslanci Schwippelovi, nebo ještě doplní?

 

Poslanec Jan Schwippel: Děkuji. Doplňující otázka se týká toho, co jste částečně naznačil. V té oblasti vede jistou vysvětlovací kampaň krajský úřad. Víte, že byla zřízena informační linka na krajském úřadě, i se tam setkal se starosty některých obcí velvyslanec Spojených států amerických v České republice.

Čili moje otázka zní na vaši představu, jak by měla vypadat vysvětlovací kampaň a jakým způsobem budou koordinovány jednotlivé úrovně - republiková, krajská, případně ve spolupráci s americkou stranou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Jen bych znovu zopakoval, že v této chvíli je to trochu bezpředmětná diskuse, že musíme být připraveni, ale opravdu to souvisí s tím, že proces bude nastartován.

To, že vznikla infolinka na středočeském krajském zastupitelstvu, je dobře, ale je třeba vidět, že prostor daleko spíš souvisí právě s regionem plzeňským. To znamená, že jsou tam v součinnosti dva kraje. To, že budeme chtít komunikovat s lidmi, se starosty, se zastupitelstvy a v rámci programu koexistence vytvářet samozřejmě prostor pro rozvoj regionu, je jasné, ale v této chvíli po mně nechtějte konkrétní kroky. Já se omlouvám, ale myslím si, že to je opravdu předčasné.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže také ukončíme. Slovo dostane pan poslanec Jan Hamáček. Téma, které on chce zvednout, je postoj České republiky k evropské ústavě. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážený pane premiére, dovolte mi na začátek konstatovat, že pokládám za poněkud pokrytecké, pokud vládní poslanci interpelují vlastního premiéra v otázce radarové základny a tvrdí, že je to tak důležité, a o té samé situaci odmítají diskutovat toto téma na plénu Poslanecké sněmovny.

Nicméně moje téma, které také nebylo diskutováno jen na plénu Poslanecké sněmovny, a já využívám této možnosti, abych se pokusil zjistit, jaké je stanovisko vlády k otázce Smlouvy zakládající ústavu pro Evropu. Víte, Německo zavčas a srozumitelně avizovalo, že toto téma bude považovat za klíčové ve svém předsednictví. Já se proto ptám pana premiéra, s čím jeho vláda k těmto jednáním přistupuje. Zatím totiž budí dojem, že buď žádné stanovisko nemá, nebo jaksi je slepuje za pochodu, nebo alespoň část vládní koalice stanovisko má, nicméně je nechce prezentovat, protože to prezentování takového stanoviska by vyvolalo roztržku ve vládní koalici. Ono to mlčení poslanců ze strany lidové a Strany zelených ve Sněmovně mě navíc vede k podezření, že v otázce evropské ústavy v koalici panuje jakási cenzura, která těmto stranám neumožňuje o této otázce diskutovat.

Začínám se obávat, že vaše vláda bude opravdu vycházet z teze, kterou jste prezentoval, že naše země se nachází v jakémsi mrtvém prostoru mezi Německem a Ruskem, že jedinou bezpečnostní zárukou pro nás je americká raketová základna a že pomíjíme bezpečnostní záruky, které nám dává naše členství v Evropské unii, potažmo v NATO.

Ale moje základní otázky jsou: Zamýšlíte jít do nastávajících jednání s tím, že nejlepší bude nemít žádnou ústavní smlouvu, nebo chcete jinou ústavní smlouvu, jak řekl ministr Schwarzenberg? Ptám se rovněž: Chcete přijmout co nejrychleji kompromisní nebo dojednaný text, nebo chcete postupovat jen takovým tím krok po kroku, jak řekl pan prezident Klaus? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana premiéra.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP