(16.00 hodin)

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Přestože je 16 hodin, interpelace právě skončily, pokládám za korektní na tu otázku aspoň částečně odpovědět, protože v tom čase zcela jistě tu materii nevyčerpám.

Mně připadá, pane kolego, daleko pokrytečtější, když se bývalí vládní poslanci tváří, že žádné radarové základny neexistují! Mně připadá pokrytecké od lidí, kteří po celou dobu vedli tajná jednání se Spojenými státy americkými, že se od těchto jednání odtahují a že se tváří, jako kdyby a jednání nebyla! To je pokrytecké! To je první věc.

Druhá věc. Jestli chcete slyšet velmi krátké odpovědi na vaše otázky: Ano, my pokládáme smluvní uspořádání nebo institucionální reformu EU za nutnou. My si myslíme ne že nemá být žádný dokument, ale že má být dokument. To je odpověď na první otázku.

Odpověď na druhou otázku, která je myslím jasná, a poté, co ten ratifikační proces ztroskotal, a my si nemyslíme, že je možné ho obnovit se znalostí věci v jednotlivých zemích EU, že musí být pracováno na novém dokumentu, přičemž nevylučujeme, že základem pro ten dokument bude dokument starý. Nicméně, jak jsem řekl Angele Merkelové, my preferujeme spíše pero než nůžky, což je samozřejmě reakce na francouzského ministra zahraničí, který opravdu chtěl některé věci vystříhat a tu ústavu, částečně ratifikovanou už v těch zemích, kde byla ratifikována, neratifikovat a touto salámovou metodou se dobrat výsledku. My to pokládáme za nedemokratické a v tomto smyslu ten dokument bude nový, i když v něm bude celá řada aspektů již použitých.

Principem, na kterém se shodují všichni, je, že ten dokument nemůže obsahovat rozsáhlé výjimky nakupené za desítky let, že nemůže obsahovat takové množství opatření a ustanovení, která s ústavní smlouvou nemají nic společného. To znamená, jednodušší, srozumitelnější, speciálně pro občany EU.

A možná další parametr, a ten je na diskusi, a je na diskusi samozřejmě v koalici i v Poslanecké sněmovně, a to je v dnešní, nebo v té původní Smlouvě zakládající ústavu pro Evropu souběh váženého hlasování, které jde v náš neprospěch, a pasarele, to znamená možnosti přenášet nekontrolovatelně kompetence na unijní úroveň. To je ten náš požadavek striktního a přesnějšího vymezení unijní a národní kompetenční úrovně.

Domnívám se, že to je v zájmu všech politických stran a všech lidí ČR, protože jinak bych to pokládal, tu diskusi, za bezpředmětnou.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Hamáček má právo využít také své minuty jako každý druhý. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Pane premiére, k těm vyjednáváním o amerických základnách. Ono něco jiného je vyjednávat o koupi bytu a něco jiného je podepsat kupní smlouvu.

Ale moje otázka byla o Smlouvě zakládající ústavu pro Evropu. Za prvé bych chtěl konstatovat, že ta vaše odpověď ukázala, že je to tak zásadní téma, že věřím, že se k němu vrátíme na plénu Poslanecké sněmovny a že ho budeme moci zde diskutovat a nebude nám v tom bráněno vládní koalicí.

Druhá doplňující otázka: Jaká je role vládního zmocněnce Zahradila, s čím on odjíždí na jednání těch ministerských šerpů do Berlína a jakou pozici tam prezentuje a s jakým mandátem?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Na tu první otázku je jednoduchá odpověď. Já jsem ji řekl už myslím v tom svém prvním vystoupení dnes. V momentě, kdy bude hotova vládní pozice, přijdeme s ní do Parlamentu. Pokládáme schůzi do té doby za směšnou, nesmyslnou, nefunkční, protože se na té schůzi nedozvíme vůbec nic. To je první věc.

Ta druhá věc, to nejsou žádní vládní zmocněnci. Angela Merkelová požádala premiéry členských zemí o důvěrníky, v tom přesném překladu je to slovo možná ještě trochu jiné, kteří by zprostředkovávali kontakt mezi předsedou vlády, vládou a jejím týmem, který má připravovat jak berlínskou deklaraci na březnové jednání Evropské rady, tak samozřejmě pozici nebo jednání Evropské rady, které se bude zabývat posunem ve věci institucionální reformy EU. V tomto smyslu jak Jiří Šedivý, tak Jan Zahradil jsou odpovědni mně, jsou mým kontaktem. Proběhl první focal point, což je vlastně odborný název jednání, ze kterého mám informace, že opravdu šlo o základní pozice, spíše o čem bude jednáno, jak bude jednáno, do kdy se očekává naše pozice. Jejich kompetence nejsou jiné než zprostředkovatelé. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: V této chvíli končím interpelace na předsedu vlády, protože podle jednacího řádu uplynul čas, kdy bylo možné tyto interpelace podávat.

Budou následovat ústní interpelace na ostatní členy vlády. První, kdo si vylosoval interpelaci v této sérii, je paní poslankyně Lenka Mazuchová, která by měla přednést interpelaci na ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka a měla by tak zahájit blok odpovědí členů vlády na interpelace. Pan ministr je už tady, paní poslankyně Mazuchová je také tady. Připraví se poslanec Juraj Raninec, který bude mít tu další interpelaci.

Teď prosím paní poslankyni, aby se ujala slova jako první.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Děkuji za slovo. Na začátek tedy jsem příjemně překvapena, protože jsem čekala, že pan ministr se bude bát interpelací, že přišel na poslední chvíli, nicméně je tady. Takže dovolte mi, položit vám, pane ministře, otázku.

Vážený pane ministře, obracím se na vás ve věci vašeho vysvětlování původu tzv. získání půl milionu korun. Od začátku roku jsme svědky již x-té změny vaší výpovědi, počínaje tím, že jde o úspory, přes to, že si na původ peněz nevzpomínáte, až po náhle objevené doklady o výplatě zkrachovalé banky. I když tady je také s velkým podivem, že do banky jste vaše úspory vložil v den, kdy byla na banku uvalena nucené správa. O tom, ať si každý udělá úsudek sám.

Pominu to, že jste obdržel podle vás peníze v hotovosti a vzpomněl jste si na to až po měsíci. Zde stojí také za úvahu, kolik českých rodin neví, jak naložilo s milionem, s půlmilionem korun. Zarážející je ale zejména vaše nestálá změna stanovisek a prohlášení, což je naprosto nepřijatelné od místopředsedy vlády a ministra, který řídí ministerstvo, přes které plynou mj. i prostředky z fondů EU pro ČR. To si také na tyto prostředky, pane ministře, budete střídavě vzpomínat či zapomínat?

Vyzývám vás proto, abyste zde poprvé na parlamentní půdě podal jasné zřetelné vysvětlení, za kterým si budete stát, abyste jenom nemával papírem po vzoru vašeho koaličního partnera pana Tlustého na ČT1, a chtěla bych, abyste se k tomuto vyjádřil. Přece nebudete čekat na konec policejního vyšetřování a nebudete se zaštiťovat tím, co teď vytáhla vaše advokátka, že policie získala doklady o vaší vině či nevině nečestným způsobem!

Pokud tak neučiníte zde před poslanci a před naším národem (námitky z pléna, že čas uplynul), myslím si, že v tomto případě by byl jediný správný krok rezignace na váš vládní post…

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pardon, paní poslankyně, čas!

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: … dokud nebude celá záležitost uzavřena. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím o dodržování časového limitu. Děkuji za upozornění. Slovo má v této chvíli ministr a místopředseda vlády Jiří Čunek. Jenom mu připomenu, že má k dispozici pět minut podle jednacího řádu, aby dodržel tento časový limit. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Děkuji vám. Vážený pane předsedající, vážení poslanci, tu otázku vnímám myslím dobře. Odpovím možná za prvé, proč jsem vložil své úspory do banky, která krachla.

Zkuste, nechám na vás, abyste analyzovali, jak jednotlivé banky padaly a jestli to mohli klienti dříve vědět. Já jsem tehdy nebyl ani ministrem, ani poslancem, ani nikým jiným, kdo by teoreticky mohl mít nějaké informace řekněme z kruhů blízkých bankám, bankovnictví, abych věděl, že banka krachne. Nechám na vašem úsudku. V době, kdy pojištění bylo 400 tis. korun, kdo by vkládal milion, aby o něj takto přišel, to znamená, aby získal jenom 400 tis. korun? To je jedna část.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP