(15.40 hodin)

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já bych ještě k tomu, co říkal David Rath. V jednacím řádu není zakázáno vládním poslancům interpelovat svého předsedu vlády a mám pocit, že to patří ke standardním principům demokracie, speciálně parlamentní.

Myslím si, že edukace v tom, jakým způsobem vlastně došlo k tomu, že vůbec dnes máme na stole problém jednání o prvcích protiraketové obrany, je třeba ozřejmit, a jsem rád, že to bude v rámci interpelace.

Už jsem v úvodním vystoupení k tomuto, když jsem byl interpelován, uvedl, že víceméně děkuji předchozím vládám, že měly odvahu tento proces začít. Opakuji své včerejší tvrzení, že jsme v bodě minus jedna. Tím chci naznačit, že pořád jsme ještě neodpověděli Spojeným státům americkým, že souhlasíme se začátkem vyjednávání. Pořád jsme v období přípravy těchto vyjednávání, která začala v roce 2002. Já už jsem tady četl vyjádření Jaroslava Tvrdíka, které poskytl v září 2002, a musím říci, že to vyjádření tehdy bylo velmi překvapivé i pro opozici a bylo jedním z posledních, které jsme se dověděli. Nicméně v roce 2004, to bylo za pana ministra Kostelky, usnesením vlády č. 119 z února toho roku byla jasně schválena výměna technických informací o systému protiraketové obrany. Podotýkám - na tajném jednání, tajné usnesení, s tajným výsledkem. To jednání vlády a usnesení bylo odtajněno fakticky až v loňském roce.

Já to říkám proto, abychom nežili v nějaké představě, že teď si Topolánek s nějakými proamerickými jestřáby vymysleli umístění nějaké základny na českém území, ale že to je seriózní vážný problém, kterým se Česká republika, česká administrativa, česká bezpečnostní politika zabývá už více než čtyři roky.

Využívám této příležitosti pro to, abych na vás apeloval, abyste na to nezapomněli. To, že ta diskuse začíná, to, že jsme povinni informovat veřejnost a ne ji mást, o to vás žádám a doufám, že bude vyslyšeno mé přání, abychom ten problém diskutovali v těch aspektech, v těch segmentech, které jsem včera naznačil a které budou znamenat zvýšení bezpečnosti, zvýšení ochrany, výhodné podmínky pro lokalitu, ve které to bude umístěno, že toho využijeme pro to, aby byl nastartován v tomto bohem zapomenutém kraji, který byl vždycky opomíjen právě v souvislosti s vojenským prostorem Jince - Brdy, abychom toho využili pro nastartování pro ty lidi, kteří tam bydlí, a pro to, abychom žili v bezpečnější zemi.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pravděpodobně přijde doplnění té interpelace od pana poslance Boháče. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Boháč: Děkuji. Já jen k tomu, že to tady již zaznělo, jsem slyšel od části kolegů, včera to zaznělo na jednání zástupců čtyř výborů. Ale já jsem toho názoru, že je to tak zásadní, opravdu zásadní téma, že je třeba se k tomu vrátit. Já jsem čekal, že bude přítomno více poslanců.

Takže ještě jedna doplňující otázka, pane premiére. Bude vedena patřičná vysvětlující kampaň pro občany naší republiky? Zřejmě tedy ano. V jakém rozsahu a s jakým zaměřením? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A ještě bych požádal pana premiéra, aby i na tuto otázku odpověděl. Prosím ale o klid v síni! Prosím.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já myslím, že tu diskusi jsme nastartovali a diskuse musí být vedena zhruba ve třech rovinách. Jedna rovina je ta rovina decision-makerů, to znamená zákonodárců, Sněmovny a Senátu, kteří mají právo mít veškeré dostupné informace. Ta druhá rovina je rovina odborná. Na odborné úrovni, tím teď nepokládám poslance a senátory za neodborníky, ale přece jenom lidi, kteří se jednotlivými aspekty takovéto obrany a protiraketové jednotky případně zabývají, aby diskuse byla na odborné úrovni. To znamená semináře, konference, vysvětlovací kampaně. Ta třetí rovina je rovina diskuse s veřejností. Samozřejmě, že bude připravena určitá komunikační strategie, ale nebude to komunikační strategie, která by vysloveně jenom nějakým mediálním způsobem posunovala diskusi do takového vládního za každou cenu ano. Měla by to být diskuse vedená rovněž nad těmi jednotlivými aspekty, které se týkají toho, z čeho mají lidé strach. Lidé mají strach, že jim to něco vezme, že je to ohrozí, že to bude působit negativně, že to bude cizorodý prvek na českém území. Myslím, že to si ta diskuse zaslouží, a v tomto smyslu bude ta ne kampaň, ale já bych řekl spíše komunikační strategie připravena.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Myslím, že teď můžeme ukončit tuto interpelaci a postoupit k další. To je interpelace poslance Zdeňka Maršíčka, který by se zajímal o činnost BIS u budovy Rádia Svobodná Evropa. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Děkuji. Vážený pane premiére, s velkým znepokojením jsem přijal zprávu z médií, že pracovníci soukromé bezpečnostní služby za použití technických prostředků natáčejí a fotografují na veřejných místech vybrané kolemjdoucí občany. Podle dostupných informací se jedná o soukromou bezpečnostní službu, která střeží budovu Rádia Svobodná Evropa. Takto získané materiály jsou údajně předávány do USA pro potřeby amerických tajných služeb. Při ochraně zmíněné budovy samozřejmě působí i příslušníci české Bezpečnostní informační služby, avšak podle vyjádření jejího mluvčího pana Šubrta nezaznamenala v tomto tato zpravodajská služba porušení zákona. Myslím, že je vám známo, že soukromé bezpečnostní služby podobné aktivity na veřejných prostranstvích provádět nemohou, a již vůbec ne získaný materiál předávat cizím zpravodajským službám.

Protože může jít o ohrožení bezpečnosti našich občanů, dovolím si položit dvě otázky. Za prvé, věděla BIS o skutečnosti, že jsou některé vybrané civilní osoby monitorovány soukromou bezpečnostní službou ve prospěch cizí zpravodajské služby? Pokud ano, proč to tolerovala? Za druhé, jak je možné, že pracovníci BIS prostřednictvím svého mluvčího vědomě obhajují porušení § 158d trestního řádu? Jaké přijmete opatření k nápravě?

Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Takže prosím, pane premiére, máte slovo

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji, pane poslanče. Já jsem stejně jako vy až z médií zjistil tuto informaci a to, co vím dnes, a to, co vám tady sdělím předtím, než vám samozřejmě řeknu, co v té věci budu dělat dál, je celkem jasné.

Činnost BIS, která byla určena k monitorování různých hrozeb a rizik spojených s vysíláním, zjednodušeně, Rádia Svobodná Evropa, vycházela samozřejmě z usnesení vlády. V souladu s tímto usnesením BIS vždycky informovala o svých zjištěních vládu v termínech do 30. června a 31. prosince. Popisování těch rizik je samozřejmě plně v souladu s tím, co BIS má pro českou vládu, pro vnitřní bezpečnost České republiky sledovat, a vždycky ty informace byly klasifikovány jako utajované informace ve smyslu platného zákona.

Pokud opravdu dochází takovým způsobem k porušování, kdy soukromá agentura, což já v této chvíli beru jako spekulaci, poskytuje tyto informace dále, tak podle mých informací se tím začal zabývat Úřad pro ochranu osobních údajů. Tuto informaci mám ze včerejška. A mohu vás ubezpečit, že ředitele BIS Langa stejně jako Igora Němce budu žádat o veškeré podklady, které s tím souvisí, protože stejně jako vy vyjadřuji jistou míru znepokojení.

Víc informací v této chvíli nemám. Nevěděl jsem, čeho přesně se ta interpelace bude týkat, a beru jako samozřejmou věc, že vám poskytnu buď písemnou, nebo klidně příště i ústní informaci o tom, jak celá záležitost probíhá.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím pana poslance Maršíčka, aby ještě využil svého práva doplnit interpelaci.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Děkuji. Přesto mi dovolte ještě jednu otázku, pane premiére. Chci se vás zeptat, jaké přijmete opatření, aby získané materiály nemohly být v žádném případě použity proti osobám, které např. budou žádat o vycestování do USA nebo po dobu jejich pobytu v USA proti nim zneužity tamními úřady. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě prosím o reakci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP