(15.10 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi za nevyčerpání času. Pan premiér s doplňující odpovědí. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: I tady s vámi musím souhlasit. Obávám se, že to jsou spíš pořád ještě vaši plukovníci, protože u těch odposlechů si nejsem vědom, že by odposlechy příslušníků vaší strany zaplňovaly strany médií.

Stejně jako vás, i mě trápí celá tato záležitost, která má několik rozměrů. Po diskusi s nejvyšší státní zástupkyní Veseckou a samozřejmě s ministrem vnitra bychom chtěli připravit takovou úpravu, která by za a) zpřísnila postihy v oblasti úniků těchto informací do médií. A za b) si myslím, že je třeba se vrátit k úpravě, kterou jsme tady již jednou měli, a to je úprava odposlechů obecně v návaznosti na úmluvy, které jsme podepsali, a speciálně do oblasti nelegálních odposlechů nejrůznějších agentur, kde si to myslím vyžádá novou diskusi, nebo spíše návrat k té diskusi, aby to nebylo řešeno pouze v přestupkovém řízení, protože tady podle mě dochází k největším únikům. Je to jedna z věcí, kterou se intenzivně zabýváme, protože stejně jako vás, trápí i mě a celou vládu to, že unikají informace buď ze státního zastupitelství, nebo z vyšetřovacích spisů, nebo z policie, a je to věc, která ohrožuje samotné základy české demokracie.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu premiérovi taktéž i za nevyčerpání času, takže bude prostor na více interpelací.

Nyní se slova ujme pan poslanec Lubomír Zaorálek, místopředseda Sněmovny, v interpelaci na předsedu vlády ve věci dluhů první vlády od voleb. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane premiére, dámy a pánové. Pane premiére, vy jste svého bývalého ministra financí ohodnotil tak, že selhal odborně, lidsky i politicky. Ministr je pryč, ale plody jeho práce zůstávají i této vaší vládě. Proto se musím vrátit k interpelaci, kterou jsem tady už na toto téma jednou podal, a vyzvat vás ke zveřejnění smlouvy o narovnání, kterou uzavřela Česká republika na základě zmocnění vládou 15. listopadu 2006. Byla to smlouva s Nomurou a v této smlouvě byla Česká republika, vláda, zastoupena právě ministrem financí. O této smlouvě, o narovnání, se zpočátku říkalo, že to je nulové řešení. Pak z dostupných zdrojů vyplynulo, že Česká republika by měla zaplatit až 7 miliard. Není vůbec jasné, jak se k této sumě došlo. V každém případě je to obrovský rozpočtový dopad, se kterým se nepočítalo. Státní rozpočet s ním nepočítal. Není mi jasné, kde byste ty peníze vzali.

Pro mě je zásadní to, že nelze uzavřít smlouvu a utajit smlouvu, která má rozpočtový dopad. Stát se nemůže zavázat k něčemu, co odporuje zákonům. Ta smlouva, jsem přesvědčen, musí být zveřejněna, a musí být zveřejněna ihned. Vláda v jiném případě, v opačném případě, si počíná nezákonně.

Rád bych se zeptal ještě na jednu věc. Zajímalo by mě, kteří právníci hájili zájmy České republiky za českou stranu. Jaká právní společnost to byla? Tato věc, pokud vím, není známa. Mě by to velice zajímalo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi Zaorálkovi. Slova se ujme pan předseda vlády České republiky Mirek Topolánek se svou odpovědí. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji. To je přesně ten typ dotazů, kdy nevím přesně, k čemu ten dotaz přijde, takže nemohu mít s sebou ani předmětné listiny, ani předmětné doklady, takže pokládám tu diskusi za akademickou.

Opakovaně mě překvapuje drzost, s jakou příslušník strany, která způsobila celou situaci v Investiční a Poštovní bance, která způsobila ztráty státního rozpočtu přesahující 100 miliard korun, s jakou se vyjadřuje k řešení tohoto problému.

Ta smlouva samozřejmě, a to si myslím, že je předmětem diskuse, a interpelujte Miroslava Kalouska prosím, jestli je možné ji zveřejnit, nebo ji utajit. Myslím si, že k tomu podal informaci už minulý ministr, kterému se i tímto veřejně omlouvám za zkreslené vyjádření v médiích, které jste takto použil.

Musím říci, že pro mě bylo velmi důležité, že k této smlouvě byla nakonec ochotna přistoupit i Československá obchodní banka, a naprosto klíčové pro rozhodování vlády bylo souhlasné stanovisko guvernéra centrální banky. Ten problém neměl jednoduché řešení, ten problém neměl jednoduché východisko a nebyli jsme to my, kdo ho způsobil.

Já bych chtěl teď v té krátké odpovědi na interpelaci říci, že mě samozřejmě mrzí, že k té situaci za vašich vlád došlo, a že my budeme tuto situaci muset řešit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu premiérovi. S doplňující otázkou místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane premiére, já nemám dost času, ale v každém případě mě ohromuje, že nevíte ani to, že Nomura vstoupila do Investiční a Poštovní banky dlouho předtím, než začala vládnout sociální demokracie. K té situaci došlo teprve dva roky potom, co jsme vládli. Řešili jsme situaci, kterou jsme samozřejmě nezavinili.

Ale co je podstatné. Pane premiére, vaše vláda se nyní hlásí k boji proti korupci. Jestli nehodláte dodržovat zákon o svobodném přístupu k informacím, to je podmínka boje s korupcí, tak jsem přesvědčen, že tento boj skutečně máte pouze na papíře a nemyslíte ho vážně. Já vás prostě znovu vyzývám k tomu! Porušujete zákon, pokud nezveřejňujete smlouvu, která má rozpočtový dopad. K tomu vláda nemá žádné právo, porušovat zákon. To je teď podstatné. Nesnažte se z toho uniknout! To není věc současného ministra financí. Tohle rozhodnutí bylo věcí vlády. To je odpovědnost vaše jako premiéra. Vy nesete odpovědnost za vládu jako první, vy nesete odpovědnost za to, že vláda porušuje zákon! To je na této kauze nejpodstatnější. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pane premiére, s doplňující odpovědí.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vláda by možná porušila zákon, a to je velmi diskutabilní, v případě, že by k takovému rozpočtovému opatření došlo.

Musím říci, že kdybyste měl tu slušnost a oznámil mi dopředu, čeho se interpelace bude týkat, možná byste se dozvěděl více informací. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A nyní, kolegové, postoupíme k další interpelaci, a to je paní poslankyně Hana Orgoníková ve věci novely zákona o regulaci reklamy a možné sankce Evropského soudního dvora. Prosím paní poslankyni. - Já se omlouvám. Je to ve věci porušování Listiny základních práv a svobod. Tak je to přesně. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Ano, děkuji, pane předsedající. Vážený pane premiére, dovolte, abych vás interpelovala v úseku porušování lidských práv.

Uvedu to asi takto. V hlavním vysílání České televize jedničky, Události, zpravodajství z regionů v pátek 26. ledna v 19.25 byla odvysílána zpráva o odvolání tajemníka Magistrátu Hradce Králové a o vypsání nového výběrového řízení. Nic nového pod sluncem. Výběrová řízení se vypisují a na místa nastupují případně noví lidé. Zarážející byl pouze důvod, pro který byl tajemník zřejmě odvolán, a to pro jeho angažovanost v Jednotě bratrské. Jeden z radních zcela upřímně v televizi sdělil, že - cituji: jeho angažovanost v Jednotě bratrské mohla být jednou z příčin ztráty sebedůvěry - omlouvám se, té důvěry. V reportáži se ještě hovořilo o tom, že tajemník je údajně podezírán, že na radnici přijal i další příznivce Jednoty bratrské. Jde tedy o propuštění z důvodu náboženského vyznání, a to je silné kafe. To už naráží na Listinu základních práv a svobod, která je součástí našeho ústavního pořádku.

Cituji z hlavy první článku tři odstavec 1. Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení. Článek 3. Nikomu nesmí být způsobena újma na právech pro uplatňování jeho základních práv a svobod.

Ne nadarmo jsem tedy při projednávání programového prohlášení vlády hovořila o tom, že nestačí, aby se vláda hlásila k respektování lidských práv, jak uvádí v programovém prohlášení, ale aby je účinně uplatňovala a dodržovala.

Protože na Magistrátu v Hradci Králové je ze 37 zastupitelů 19 členů ODS a v radě, která o tajemníkovi rozhodovala, je 11 radních, z toho 6 členů ODS, ptám se vás, pane premiére, jak tuto záležitost proberete s vašimi členy a jaké z této kauzy vyvodíte důsledky. (Předsedající upozorňuje na čas.) Neboť porušování ústavy si nemůžete dovolit ani vy, ani primátor města Hradce Králové (předsedající stále upozorňuje na čas), ani jeho náměstci, ani radní, a to ať už jsou z ODS či jiné politické strany.

Omlouvám se.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím o dodržování časového limitu. Žádám pana premiéra, aby se ujal odpovědi. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP