(12.00 hodin)

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás požádala o přijetí právě doplňujícího usnesení, o kterém jsme se naposledy bavili, protože si myslím, že je to velký problém, na který jsme narazili v případě této smlouvy, a to je problém, že vlastně nevíme, jaké závazky máme Aktem o přistoupení dány a co všechno budoucí vlády budou muset začít splácet. Já nemám nic proti rozvojové pomoci, velmi vítám rozvojovou pomoc, nicméně se obávám, abychom během následujících dejme tomu dvou let nepřišli na další desítky, stovky milionů, ba možná miliard, které bude muset Česká republika ze svého rozpočtu vynaložit a ke kterým se zavázala Aktem o přistoupení. Proto vás výrazně žádám a prosím o to, abyste doprovodné usnesení přijali, abychom v tomto měli jasno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Konečné. O slovo se hlásí pan poslanec Exner a já žádám ještě zpravodaje zahraničního výboru Jana Hamáčka, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, protože se zdá, že potom to hlasování, kde jsou v tuto chvíli minimálně dvě doprovodná usnesení, bude potřeba nějak uvést pro Poslaneckou sněmovnu, tak abychom o tom měli přehled. Prosím pana kolegu Exnera.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, při projednávání tisku 65 jsem ve svém vystoupení v prvním čtení upozornil na takový zcela technický problém, který je spojen nejen s tímto tiskem. Jde o to, že jde i o český text v daném případě, který je zpracován v Evropské unii, a tudíž zpracovatelem toho českého textu nejsou ve skutečnosti naše instituce. Předmětem mého upozornění bylo to, že konkrétně v tisku 65 je celá řada problémů, které jsou spojeny s nedokonalostí textu z gramatického nebo formálního hlediska. Při jednání v zahraničním výboru přislíbil zástupce Ministerstva zahraničních věcí, že ta otázka, jak vlastně budou opraveny ty řekněme gramatické a formální chyby v textu před publikováním ve Sbírce mezinárodních smluv, budou posouzeny a bude k tomu zaujato stanovisko. Protože pan ministr se ve svém vystoupení o tomto dílčím problému nezmínil, prosím, jestli by ještě mohl vysvětlit, jakým způsobem se bude na ty nedostatky, které zatím jsou v předložených tiscích, reagovat předtím, než budou publikovány ve Sbírce mezinárodních smluv.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Hlásí se někdo další do rozpravy? Pan ministr chce okamžitě reagovat na tuto výzvu. Prosím, slovo má ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Výjimečně musím říci, že s panem poslance Exnerem souhlasím. Již v Senátu jsem několikrát poukázal na to, že texty, které různá ministerstva a úřady dodávají, jsou psány opravdu neuvěřitelným jazykem. Vloudily se nám tam nejrůznější anglicismy atd. Při nástupu do úřadu jsem požádal všechny členy ministerstva, abychom na tomto problému zapracovali. Je to ovšem opravdu těžké a bude nějaký čas trvat, než nápravy dosáhneme, neboť texty, které přijdou z Bruselu, se někdy se spěchem podávají dále atd., ale doufám, že v budoucnosti již budou předkládány v bezvadné češtině.

Děkuji mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla slova ministra zahraničních věcí. Ještě jednou se zeptám, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy, která je sloučena ke všem třem tiskům. Není-li tomu tak, obecnou rozpravu končím a přikročíme k hlasování o jednotlivých usneseních.

 

Nejprve se budeme zabývat, a poprosím o uvedení pana zpravodaje poslance Hamáčka, bodem 41, sněmovním tiskem 65.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jsem zaznamenal k tomuto bodu dva návrhy usnesení.

Prvním usnesením je usnesení, ve kterém Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody, kterou se mění Dohoda o partnerství mezi členy skupiny afrických, karibských a tichomořských států na straně jedné a Evropským společenstvím a jeho členskými státy na straně druhé, podepsaná v Cotonou dne 23. června 2000.

Druhým návrhem usnesení je: Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby spolu s publikací ratifikovaných změn a doplňků mezinárodních smluv ve smyslu zákona 309/1999 Sb., o Sbírce zákonů a Sbírce mezinárodních smluv, ve znění pozdějších předpisů, zajistila publikaci původního znění mezinárodních smluv, ke kterým se tyto změny a doplňky vztahují a které dosud ve Sbírce mezinárodních smluv publikovány nebyly.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nejprve budeme hlasovat o prvním návrhu usnesení, které je uvedeno ve sněmovním tisku 65/1 pod I, a poté o doplňujícím usnesení, které je uvedeno v témže tisku pod II.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 83 a táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení, které je uvedeno v I tisku 65/1. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 83 bylo přítomno 146 kolegyň a kolegů, pro se vyslovilo 108 proti nikdo. Tento návrh usnesení, kterým dává Sněmovna souhlas k ratifikaci dohody, byl přijat.

 

A nyní je před námi doplňující usnesení, tak jak jej před chvílí přečetl pan zpravodaj. Pan kolega Exner žádá o odhlášení, a já vás tedy všechny odhlašuji a samozřejmě prosím a opětovnou registraci. Budeme se zabývat doplňujícím usnesením. Domnívám se, že není nutné je číst, jednak je máte před sebou a jednak před chvílí tento text přečetl pan zpravodaj.

 

Hlasujeme o usnesení, které je uvedené v tisku 65/2 bod AII.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 84. Táži se, kdo je pro přijetí tohoto usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 84 přítomno 117, pro 88, proti 11. Také tento návrh byl přijat.

 

Tím jsme vyslovili souhlas s usnesením, které se týkalo bodu číslo 41, sněmovní tisk 65.

 

Můžeme se věnovat bodu číslo 42, sněmovní tisk 66, kde přikročíme k hlasování o navrženém usnesení. Tam nepadl žádný návrh na doplňující usnesení, je zde pouze návrh výboru zahraničního. Prosím tedy o jeho uvedení.

 

Poslanec Jan Hamáček: Toto usnesení zní: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Vnitřní dohody mezi zástupci vlád členských států zasedajícími v Radě, kterou se mění Vnitřní dohoda ze dne 18. září 2000 o opatřeních, která mají být přijata, a o postupech, které mají být dodrženy, při provádění dohody o partnerství AKT-ES.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. O přijetí tohoto usnesení rozhodneme v hlasování pořadové číslo 85. Zahajuji toto hlasování a táži se, kdo je pro návrh tohoto usnesení. Kdo je proti?

V hlasování s číslem 85 přítomno 120, pro 113, proti nikdo. Návrh byl přijat. S návrhem usnesení byl tedy vysloven souhlas.

 

Končím projednávání bodu 42.

 

Bod číslo 43, sněmovní tisk 67, má opět dva návrhy na usnesení. Prosím o jejich uvedení pana zpravodaje.

 

Poslanec Jan Hamáček: Ano, jsou zde dva návrhy usnesení.

Tím prvním návrhem je: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Vnitřní dohody mezi zástupci vlád členských států, zasedajícími v Radě, o financování pomoci Společenství v rámci víceletého finančního rámce pro období 2008 až 2013 v souladu s dohodou o partnerství AKT-ES a o přídělu finanční pomoci zámořským zemím a územím, na které se vztahuje část čtvrtá Smlouvy o Evropských společenstvích, podepsaná dne 17. července 2006 v Bruselu. To je první usnesení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP