(11.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Přerušuji také tento bod, tedy bod 42.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

43.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Vnitřní dohoda mezi zástupci vlád členských států, zasedajícími v Radě,
o financování pomoci Společenství v rámci víceletého finančního rámce pro období
2008-2013 v souladu s dohodou o partnerství AKT-ES a o přídělu finanční pomoci
zámořským zemím a územím, na které se vztahuje část čtvrtá Smlouvy o ES
/sněmovní tisk 67/ - druhé čtení

 

Opět o úvodní slovo požádám ministra zahraničních věcí, pana Karla Schwarzenberga.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Česká republika přistoupila k dohodě z Cotonou na základě Aktu o podmínkách přistoupení od 1. května 2004. Dohoda z Cotonou vytváří právní základ pro rozvojovou spolupráci a pomoc a odráží nové trendy ve spolupráci Evropské unie se zeměmi Afriky, Karibiku a Tichomoří, zahrnující kombinaci rozvojové spolupráce a pomoci, politické dimenze vzájemných vztahů a obchodně-ekonomických aspektů. Naplňování rozvojových programů v zemích AKT se realizuje prostřednictvím finančních zdrojů Evropských rozvojových fondů. Vnitřní dohoda o financování 10. EDF definuje vztahy a podmínky pro fungování 10. EDF mezi členskými státy Evropské unie.

V současné době probíhá již 9. EDF, tedy Evropských rozvojových fondů, European Development Fund, jehož se Česká republika doposud neúčastnila. Od 1. 1. 2008 bude zahájena činnost 10. EDF, do nějž budou poprvé přispívat i nové členské státy Evropské unie. Celková částka 10. EDF je 22,7 mld. EUR pro období 2008 až 2014 (má být 2013). Česká republika se bude podílet na financování 10. EDF částkou 115,678 mil. eur, tedy zhruba 3,5 mld. korun českých.

Pro vstup v platnost vnitřní dohody o financování 10. EDF je nutná ratifikace všemi členskými státy Evropské unie. Česká republika vstupem do Evropské unie přijala na sebe závazky i v oblasti rozvojové spolupráce se zeměmi AKT. Česká republika tak významným způsobem přispěje k realizaci rozvojové pomoci zemím AKT, zahrnujícím 79 zemí světa, z nichž více než polovina patří k nejméně rozvinutým zemím. Pro Českou republiku, resp. soukromé společnosti, nevládní organizace apod., se zároveň poprvé otevírá možnost podílet se na realizaci rozvojových projektů financovaných z prostředků tohoto fondu, celkový objem tedy 23 mld. eur, ve všech zemích AKT.

Ačkoli živá debata v poslaneckých lavicích dneska tomu nenasvědčuje, musím říci, že při předešlých projednáních ve výborech bylo s potěšením zjištěno, že českému Parlamentu je povědomá důležitost aktivit České republiky na poli rozvojové spolupráce se zeměmi toho regionu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Máme zde opět dva zpravodaje k tomuto tisku. Nejprve tedy zpravodaje zahraničního výboru požádám o slovo, a to pana poslance Rudolfa Kufu, aby nás seznámil s usnesením zahraničního výboru pod tiskem 67/2. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Rudolf Kufa: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením zahraničního výboru ze dne 18. ledna 2007.

Po odůvodnění náměstkyně ministra zahraničních věcí paní Heleny Bambasové a zpravodajské zprávě Rudolfa Kufy a po rozpravě zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Vnitřní dohody mezi zástupci vlád členských států, zasedajícími v Radě, o financování pomoci Společenství v rámci víceletého finančního rámce pro období 2008-2013 v souladu s dohodou o partnerství AKT-Evropská společenství a o přídělu finanční pomoci zámořským zemím a územím, na které se vztahuje část čtvrtá Smlouvy o ES, podepsané dne 17. července 2006 v Bruselu.

Současně si vás dovolím seznámit i s doprovodným usnesením, které zahraniční výbor doporučuje přijmout: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu, aby prostřednictvím Ministerstva zahraničních věcí předložila Poslanecké sněmovně do 30. července 2007 informaci o možných budoucích finančních dopadech vyplývajících z mezinárodních smluv, ke kterým Česká republika přistoupila na základě Aktu o podmínkách přistoupení, vyhlášeném(?) pod č. 44/2004 Sbírky mezinárodních smluv.

Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, doporučuji o obou usneseních zahraničního výboru hlasovat odděleně. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji, ale poprosím vás ještě, abyste zůstal u mikrofonu, protože se vás potřebuji na něco zeptat. Četla jsem spolu s vámi si usnesení, které je pod číslem 67/2, a vy jste tam, pokud se nemýlím, řekl, že usnesení zní tak, aby materiál, který požadujete, byl předložen Poslanecké sněmovně do 30. července. V usnesení je 30. června. Prosím o vysvětlení této skutečnosti.

 

Poslanec Rudolf Kufa: Okamžik. To druhé doprovodné usnesení zní do 30. července 2007. Jde o informaci o možných budoucích finančních dopadech.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Informaci o možných budoucích finančních dopadech zde mám, přesně tak, jak ji čtete, ale datum v usnesení mám 30. června. Prosím, ověřte si to, zatím já požádám o slovo druhého ze zpravodajů a upřesníme si tuto drobnost za malou chvilku.

 

Poslanec Rudolf Kufa: Ano. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní tedy požádám, jak jsem řekla, zpravodaje výboru rozpočtového, opět to měla být paní kolegyně Vostrá. Doufám, že ji opět zastoupí pan kolega Dolejš nebo někdo jiný z rozpočtového výboru, aby nás seznámil s tím, jak zní usnesení tohoto výboru, které máme pod sněmovním tiskem 67/3.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Děkuji, paní předsedající, za slovo. Omlouvám kolegyni a jejím jménem tlumočím závěry, ke kterým se dopracoval rozpočtový výbor. Rozpočtový výbor samozřejmě projednal a doporučil, abychom uvedenou smlouvu schválili, odsouhlasili, tak jak máte v tisku v lavicích.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za toto vysvětlení k usnesení rozpočtového výboru. Nyní tedy ještě požádám znovu pana kolegu Kufu.

 

Poslanec Rudolf Kufa: Doprovodné usnesení platí do 30. 6., ne 30. 7.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Takže si upřesňujeme, že text zní do 30. června 2007. Děkuji vám.

A mohu nyní otevřít (sloučenou) obecnou rozpravu ke všem rozjednaným bodům, tedy k bodům 41, 42, 43. Nemám žádnou písemnou přihlášku. Paní poslankyně Kateřina Konečná se hlásí o slovo, prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP