(11.40 hodin)
(pokračuje Schwarzenberg)

Ratifikace revidované dohody z Cotonou by měla být ukončena ve všech členských státech Evropské unie AKT co nejdříve, tak aby mohly být naplňovány přijaté závazky ve výše uvedených oblastech.

Potěšující při projednávání revidované dohody z Cotonou v obou komorách Parlamentu České republiky bylo zjištění o hlubokém povědomí o potřebnosti aktivit České republiky na poli rozvojové spolupráce se zeměmi tohoto regionu. V Poslanecké sněmovně proběhlo první čtení a projednání revidované dohody z Cotonou v zahraničním výboru, který plénu doporučil souhlas s její ratifikací. Revidovaná dohody z Cotonou byla projednána v plénu Senátu, který dal souhlas s ratifikací dne 16. 11. 2006.

Děkuji mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Opět požádám pana poslance Jana Hamáčka coby zpravodaje zahraničního výboru o zdůvodnění usnesení výboru, které nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 65/1.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, zahraniční výbor projednal tento vládní návrh na své 7. schůzi 18. ledna 2007 a zmocnil mě seznámit vás s následujícím usnesením.

Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody, kterou se mění Dohoda o partnerství mezi členy skupiny afrických, karibských a tichomořských států na straně jedné a Evropským společenstvím a jeho členskými státy na straně druhé, podepsaná v Cotonou dne 23. června 2000.

V rámci projednávání na zahraničním výboru padl návrh na doplňující usnesení, které zahraniční výbor doporučuje přijmout Poslanecké sněmovně. To souvisí s tím, že někteří členové zahraničního výboru upozorňovali, že lze velmi těžko dohledat ve Sbírce zákonů a Sbírce mezinárodních smluv původní znění mezinárodních smluv, ke kterým se nyní přijímají dodatky, takže zahraniční výbor na základě rozpravy přijal následující usnesení, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout usnesení, ve kterém říká: Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby spolu s publikací ratifikovaných změn a doplňků mezinárodních smluv ve smyslu zákona č. 309/1999 Sb., o Sbírce zákonů a Sbírce mezinárodních smluv, ve znění pozdějších předpisů, zajistila publikaci původního znění mezinárodních smluv, ke kterým se tyto změny a doplňky vztahují a které dosud ve Sbírce mezinárodních smluv publikovány nebyly.

Závěrem mi dovolte, vzhledem k tomu, že tento bod velmi úzce souvisí s následujícími dvěma body, to znamená s bodem 42 a 43, abych navrhl společnou rozpravu o těchto bodech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji.

 

Rozhodneme tedy nejprve o tom, abychom ve společné rozpravě projednali body 41, 42 a 43, sněmovní tisky 65, 66 a 67.

O tomto návrhu rozhodne Poslanecká sněmovna v hlasování pořadové číslo 82, které zahajuji, a táži se, kdo souhlasí s tím, abychom takto společně tisky projednali. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 82 přítomno 151, pro 92, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Já tedy přerušuji projednávání bodu číslo 41.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

42.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Vnitřní dohoda mezi zástupci vlád
členských států, zasedajícími v Radě, kterou se mění Vnitřní dohoda
ze dne 18. září 2000 o opatřeních, která mají být přijata, a o postupech,
které mají být dodrženy, při provádění dohody o partnerství AKT-ES
/sněmovní tisk 66/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova opět ujal ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Vnitřní dohoda mezi zástupci vlád členských států, zasedajícími v Radě, kterou se mění Vnitřní dohoda ze dne 18. září 2000 o opatřeních, která mají být přijata, a o postupech, které mají být dodrženy při provádění dohody o partnerství AKT-ES. S cílem sladit revidovanou dohodu z Cotonou s vnitřní dohodou o postupech bylo navrženo sjednání revidované vnitřní dohody o postupech, která příslušným způsobem mění stávající vnitřní dohodu o postupech v souvislosti s přijatými změnami v rámci revize dohody z Cotonou. Podstatou revidované vnitřní dohody o postupech a její přílohy je úprava vynucování plnění těch ustanovení dohody z Cotonou, která se zabývají dodržováním lidských práv, demokratických principů a zásad právního státu a doplnění nových elementů, které vyplývají z revidované dohody z Cotonou, např. spolupráce v boji proti šíření zbraní hromadného ničení apod. Pro vstup v platnost revidované vnitřní dohody o postupech je nutná ratifikace všemi členskými státy Evropské unie.

Samotná revidovaná vnitřní dohoda o postupech je důležitá pro Českou republiku z hlediska zajištění souladu přijatých závazků v rámci revidované dohody z Cotonou a bude též reflektovat rozšíření Evropské unie o nové členské státy, doplnění autentických jazykových znění textů vnitřní dohody.

Podstatou revidované vnitřní dohody o postupech a její přílohy je úprava vynucování plnění těch ustanovení dohody z Cotonou, která se zabývají dodržováním lidských práv, demokratických principů a zásad právního státu. Rada Evropské unie může z podnětu členských států nebo Komise zahájit se státem oblasti Afriky, Karibiku a Tichomoří, který tyto závazky podle dohody z Cotonou poruší, článek 96 a 97, konzultační proces, a poté může sáhnout k "přiměřeným opatřením" vedoucím k částečnému pozastavení aplikace dohody z Cotonou.

Revidovaná vnitřní dohoda o postupech reflektuje ve svých ustanoveních revidovanou dohodu z Cotonou. Došlo ke změně znění v článku 3 a 9. Ve článku 3 revidované vnitřní dohody byl doplněn nový odkaz na článek 11b revidované dohody z Cotonou, který se týká spolupráce v boji proti šíření zbraní hromadného ničení. V článku 9 revidované vnitřní dohody byly doplněny jazyky nových členských států, které budou též autentickým zněním vnitřní dohody. V nové příloze je podrobněji popsán a kodifikován mechanismus vynucovacího procesu plnění ustanovení revidované dohody z Cotonou.

Revidovaná vnitřní dohoda o postupech nemá přímý dopad na rozpočet České republiky.

Revidovaná vnitřní dohoda o postupech byla projednána ve výboru pro zahraniční vztahy, obranu a bezpečnost Senátu a zahraničním výboru Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Nyní požádám zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Petra Krilla o to, aby nás seznámil s usnesením výboru, které máme pod sněmovním tiskem 66/1. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Krill: Děkuji, paní předsedající. Na základě usnesení Poslanecké sněmovny byl tento návrh projednán v zahraničním výboru dne 18. ledna t. r. Byl jsem pověřen seznámit vás s jeho usnesením.

Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Vnitřní dohody mezi zástupci vlád členských států zasedajících v Radě, kterou se mění Vnitřní dohoda ze dne 18. 9. 2000 o opatřeních, která mají být přijata, a o postupech, které mají být dodrženy při provádění Dohody o partnerství mezi africkými, karibskými a Tichomořskými státy na straně jedné a státy Evropského společenství na straně druhé.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP