(11.30 hodin)
(pokračuje Němcová)

Můžeme svou pozornost soustředit na bod 40, jehož projednávání zahajuji. Jde o

 

40.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda o spolupráci na civilním globálním družicovém
navigačním systému (GNSS) mezi Evropským společenstvím
a jeho členskými státy a Korejskou republikou
/sněmovní tisk 60/ - druhé čtení

 

O úvodní slovo požádám ministra dopravy Aleše Řebíčka.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Paní předsedající, dámy a pánové, poměrně hodně jsme o tom mluvili samozřejmě již při prvním čtení, takže já bych se zaměřil spíš na dvě výhrady, které jsme dostal od kolegy Exnera. Jednak potvrzuji, že se jedná o Korejskou republiku, nikoliv Koreu, a druhá byla, zdali se díky této dohodě mění zákony týkající se elektronických komunikací a o ochraně utajovaných informací a bezpečnostní způsobilosti. Takže chci ubezpečit vás, že v žádném případě ne.

Jinak co se týče té samotné dohody, tak ještě možná pár informací. Jedná se skutečně o dohodu, která umožňuje zejména finanční podíl Korejské republiky na řekněme zaplacení celého tohoto projektu. Pro nás z toho v zásadě nevyplývají žádné velké rozpočtové změny atd. Já bych vás spíš požádal o vyslovení souhlasu s ratifikací. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane ministře. Teď požádám postupně dva zpravodaje. Nejprve paní poslankyni Kateřinu Konečnou, která je zpravodajkou zahraničního výboru, aby nás seznámila s usnesením zahraničního výboru, které máme pod sněmovním tiskem 60/2. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní předsedající. Kolegyně a kolegové, já budu velmi stručná. Zahraniční výbor o této věci jednal na své 7. schůzi 17. ledna 2007. Tak jak uvedl pan ministr, většinu připomínek, které zde proběhly v prvním čtení, se podařilo vyřešit, ať se to týkalo uzákonění některých parametrů novely či dalších dotazů od kolegů, které zde zazněly, a proto po odůvodnění náměstka ministra dopravy a mé zpravodajské zprávě a rozpravě zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout usnesení, že dává souhlas k ratifikaci Dohody o spolupráci na civilním globálním družicovém navigačním systému mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy a Korejskou republikou.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní zpravodajce Kateřině Konečné. Nyní požádám o slovo zpravodaje hospodářského výboru pana poslance Pavla Hojdu, který nás seznámí s usnesením hospodářského výboru 60/1.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Paní předsedající, dámy a pánové, hospodářský výbor se uvedenou smlouvou zabýval dne 7. prosince 2006 na své 6. schůzi a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dává souhlas k ratifikaci Dohody o spolupráci na civilním globálním družicovém navigačním systému (GNSS) mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy a Korejskou republikou."

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Otevírám rozpravu. Písemnou přihlášku nemám. Hlásí se někdo? Pan kolega Exner má slovo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, vláda nás baví, vláda nás zkouší. Na straně 4 předkládací zprávy pro Parlament je napsáno: Navrhuje se sjednat dohodu jako smlouvu prezidentské kategorie, neboť k jejímu provedení je třeba zákona. Konkrétně se jedná o zákon ze dne 22. února 2005 číslo 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně dalších zákonů, uvádí konkrétně § 16 odst. 3, a zákon ze dne 21. září 2005 č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a bezpečnostní způsobilosti. Nyní nás pan ministr upozornil, že opravdu nic není potřeba dělat. Já děkuji za tu odpověď, ale myslím si, že by vláda neměla si dovolit nás zkoušet, jestli to čteme nebo nečteme, a jestliže píše, že má něco udělat, a pak říká, že nemá, tak to vidím jako rozpor.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Prosím o další přihlášku do rozpravy. Není-li taková, rozpravu končím a budeme moci hlasovat o navrženém usnesení, které je identické z obou výborů, které se touto materií zabývaly.

Budeme tedy hlasovat o návrhu usnesení, které zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dává souhlas k ratifikaci Dohody o spolupráci na civilním globálním družicovém navigačním systému (GNSS) mezi Evropským společenstvím a jeho členskými státy a Korejskou republikou."

 

O tomto návrhu usnesení rozhodneme v hlasování pořadové číslo 81. Toto hlasování jsem zahájila. Ptám se, kdo je pro návrh usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 81 přítomno 150, pro 115, proti 1. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi i oběma zpravodajům k tomuto tisku. Končím projednávání bodu číslo 40.

 

A je před námi další bod a to bod 41. Jedná se o

 

41.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda, kterou se mění Dohoda
o partnerství mezi členy skupiny afrických, karibských a tichomořských
států na straně jedné a Evropským společenstvím a jeho členskými státy
na straně druhé, podepsaná v Cotonou dne 23. června 2000
/sněmovní tisk 65/ - druhé čtení

 

O úvodní slovo požádám ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Vážená Sněmovno, vážené dámy a pánové, Česká republika přistoupila k dohodě z Cotonou na základě Aktu o podmínkách přistoupení. Každých pět let bude probíhat revize dohody z Cotonou, proto vláda žádá Parlament České republiky o vyslovení souhlasu s ratifikací s tou první revizí.

Dohoda z Cotonou staví na několika desetiletích spolupráce mezi Evropou a zeměmi Afriky, Karibiku a Tichomoří, v anglické verzi Africa Caribbean Pacific, ACP.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane ministře, jenom se pokusím zjednat více klidu v jednací síni. Požádám všechny, aby věnovali pozornost projednávanému bodu, anebo opustili jednací síň.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Ústředním cílem dohody z Cotonou je zmírnění chudoby, dále pak posilování politické dimenze, otevírání partnerství vůči občanské společnosti, rozvoj systému obchodně-ekonomické spolupráce a zdokonalování finančních aspektů spolupráce. Ze 79 zemí AKT patří více než polovina mezi nejméně rozvinuté země světa.

Revize dohody z Cotonou zahrnuje důležité momenty reflektující vývoj od podpisu dohody z Cotonou v roce 2000 zejména v otázce nešíření zbraní hromadného ničení, boje proti terorismu a podpory mezinárodního trestního tribunálu a obchodně-ekonomické prvky. Česká republika vstupem do Evropské unie na sebe přijala závazky v oblasti rozvoje politiky se zeměmi Afriky, Karibiku a Tichomoří. Česká republika svým přistoupením k dohodě z Cotonou včetně jejích revizí získala platformu pro vztahy se zeměmi AKT, zejména s menšími zeměmi Karibiku a Pacifiku, se kterými dosud nemáme smluvně upravené vztahy. V minulosti jsme standardním způsobem ze 79 států měli smluvně upravené vztahy pouze s 37 státy AKT.

Revidovaná dohoda z Cotonou vstoupí v platnost ratifikací všemi členskými státy Evropské unie a nejméně třetinou zemí AKT. Zablokování ratifikace revidované dohody jedinou zemí Evropské unie by tak znemožnilo její vstup v platnost, což by mělo výrazně negativní politické následky ve vztahu mezi Evropskou unií a zeměmi AKT.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP