(11.00 hodin)
(pokračuje Prosek)

Jak jsou schopny koordinovat spolupráci jednotlivých institucí veřejné správy. Prostě nakolik jsou schopny podnikatelům a investorům napomáhat a nakolik je mají rády. Vzpomínám si na svoji misi do Spojených států, kde první heslo u regionálních a místních autorit, které podporují podnikání, znělo "mějte rádi své podnikatele". A já zejména pro tu část nalevo ve Sněmovně toto heslo rád zopakuji: Mějme rádi své podnikatele a své investory.

Děkuji vám. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Prosekovi. Slova se ujme pan poslanec Petr Wolf, připraví se poslanec Zdeněk Škromach. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Wolf: Pane předsedající, dámy a pánové, pokud se bavíme o otázce investičních pobídek, není možné se nezamyslet nad Moravskoslezským krajem, který byl postižen restrukturalizací těžkého průmyslu, především hutnictví a hornictví. Po restrukturalizaci, o které můžeme hovořit, že snad byla dobře vyřešena, či špatně, částečně vyřešena byla, nicméně prudce začala narůstat nezaměstnanost a problém, aby si někdo založil novou firmu nebo aby mělo smysl na tom území podnikat, byl gigantický. Pouze investičními pobídkami došlo k tomu, že začali přicházet investoři do našeho kraje. Začaly se naplňovat zóny, které se předtím budovaly, ale v podstatě neměly smysl. Připravovaly se a byly prázdné. Dneska se dá říci, že je přetlak v těchto zónách. Upozornil bych, že to byl podstatný důvod, proč vznikla akce Hyundai v Moravskoslezském kraji v Nošovicích.

Po informacích, které mám, a informacích, které se, dá se říci, stále obnovují, je možné říci, že jemně se zvolňuje tzv. únik mozků z Moravskoslezského kraje. Tedy není pravdou, že je tam pouze dá se říci taková ta práce u pásu. Přicházejí investoři, kteří dodávají částečně sofistikovanější práci a začínají spolupracovat s vysokými školami, které jsou v kraji.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Wolfovi. Slova se ujme pan předseda výboru Zdeněk Škromach. To je poslední zatím přihlášený do rozpravy. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, paní poslankyně, páni poslanci, já bych chtěl reagovat jenom na vystoupení pana poslance Vojíře, protože jestliže říká, že je z okresu Most, a přitom hovoří o tom, že s nezaměstnaností se v tomto okrese nic neděje, pak je otázkou, jestli tedy vůbec se o tuto problematiku zajímá a co vlastně v této oblasti pro Mostecko on sám osobně vykonal.

Rychle jsem si vytáhl statistiky, které hovoří o vývoji nezaměstnanosti na mosteckém okrese. Největší nárůst, nejprudší, nejextenzivnější nárůst nezaměstnanosti byl koncem 90. let, v době, kdy prostě zanikaly firmy, kdy byly dost nešťastně privatizovány, rušeny a podobně. K zastavení nárůstu nezaměstnanosti v jeho okrese došlo právě po roce 1998 a právě i díky novému zákonu o investičních pobídkách, který vlastně spatřil světlo světa někdy v roce 2000, a de facto vlastně jeho účinky, to znamená výsledky zaměstnanosti, to znamená, kdy firmy začaly skutečně fungovat, kdy začaly nabírat lidi, se začaly projevovat až v závěrečných obdobích let 2002 a později. A jenom pro zajímavost. Jestliže ještě v roce 2002, 2003 byla nezaměstnanost v jeho okrese kolem 24 %, tak už v roce minulém, to znamená v roce 2006, ta nezaměstnanost klesla pod 20 %. Čili prakticky o 20 % pokles nezaměstnanosti jenom v tomto okrese postiženém nezaměstnaností. A ten trend je jednoznačný. A právě v důsledku i těchto směřování investorů do takto postižených oblastí k tomu dochází, a dalo by se dokumentovat i na jiných okresech, například na Moravě a podobně.

Já jsem měl pocit, že pan ministr Říman je z Moravy a že pochází z takto postižených regionů, a proto nerozumím tomu, když tady říká, že rovné je v podstatě stejně podporovat nebo směřovat podnikatele nebo jejich investice do všech oblastí. Nevidím důvod, proč podporovat stejným způsobem investory v Praze nebo ve středních Čechách a na druhé straně potom řešit dojíždění nebo vylidnění oblastí v některých oblastech Beskyd a podobně, kde prostě mladí lidé z obcí odcházejí a jdou pracovat do Prahy, do středních Čech, na Plzeňsko, kde prostě ty firmy jsou a kde hledají zaměstnance a hledají způsob, jak je stáhnout z regionů, které naopak stárnou.

Tady bych považoval za velmi účelné, a ukázalo se to vlastně i v minulých letech, aby skutečně určitou podmínkou, má-li do toho stát investovat, byla i otázka míry nezaměstnanosti v těch daných regionech, protože přece účelné je vykompenzovat například to, že někam nevede pořádná cesta, dálnice a podobně, tím, že ta firma má určitou podporu. Nerozuměl jsem tady panu poslanci, který vystoupil, myslím že před chvilkou, a hovořil, jak miluje firmy, podnikatele. Samozřejmě tenhle zákon přece nerozlišuje, jestli investor je český, a otázka je, jak určit, který je to ten český a který je zahraniční, protože tady se stále mate veřejnost tím, že jsou to pobídky pouze pro zahraniční investory, což prostě není pravda. Ať mi pan poslanec v tom zákoně najde ustanovení, které hovoří o zahraničních investorech. Samozřejmě otázka podmínek a možností je jiná.

Na druhé straně sociální demokracie a její kroky v oblasti podpor investic byly právě proto, že sociální demokracie má ráda podnikatele, má je ráda jako zdroj zaměstnanosti, jako zdroj příjmů státního rozpočtu a samozřejmě se snaží vytvářet co nejlepší podmínky. A myslím si, že pan poslanec, kdyby si udělal takové malé počítání například jenom ve svém okrese nebo ve svém kraji v návaznosti právě na investice a investory, kteří investovali v jeho okrese či kraji, tak by zjistil, kolik firem, těch malých, malinkých, těch středních firem, typicky českých firem, které prokazatelně spravují nebo které vlastní, u nichž podnikají, mnohdy podnikají i drobní živnostníci, získalo zakázky v řádech miliard korun, a které vlastně tyto zakázky realizuje. To není podpora podnikání drobného, středního a malého? To není podpora těmto firmám?

Takže ono je potřeba říkat, co vy jste, pánové a dámy, udělali pro tu zaměstnanost. A myslím si, že jednoduché je říkat hesla v opozici, což samozřejmě k opoziční práci patří, a druhá věc je potom takovou politiku realizovat v rámci vládní politiky.

Možná ještě, nevím, jestli o tom hovořil pan ministr Říman, a bylo by to asi zajímavé pro porovnání s okolními zeměmi, protože samozřejmě je možné nedávat žádné pobídky v situaci, kdy funguje tržní prostředí a kdy podobné pobídky nedávají okolní země. Ale já osobně nevidím žádný důvod nebo možnost zrušit tyto pobídky v situaci, kdy například sousední země, jako je Slovensko, Polsko, ale podívejme se na některé investice, které skončily v Česku a přešly do Německa, myslím, že to byla poslední finská investice poměrně významná, kterou bohužel Česko ztratilo, a okolní země mnohdy dávají daleko lepší investiční pobídky. V této nerovné soutěži samozřejmě proč přenechávat tyto možnosti jiným zemím, když je může, řekněme, nebo je zájem o Českou republiku, ať už z hlediska kvality pracovní síly nebo z hlediska výhodnosti polohy České republiky, a když to je vyrovnáno. Tady si myslím, že debata řekněme o restrukturalizaci nebo určitých úpravách podmínek podpory investic, a teď znovu zdůrazňuji investic ať už jsou české, zahraniční či jiné, ale tak, aby v podstatě podpořily zaměstnanost, aby podpořily rozvoj malého a středního podnikání, a to už jenom tím, že budou v určité oblasti tyto investice realizovány.

Proto si dovolím jenom možná připomenout číslo, které je celkem snadno prokazatelné, že díky těm investicím, které už byly realizovány od roku 2000, kdy tento zákon vlastně spatřil světlo světa, tak získalo zaměstnání minimálně kolem 100 tisíc lidí, kteří získali zaměstnání. A nepočítám desítky, možná tisíce firem, které získaly zakázky právě díky těm firmám, které tyto investice v České republice realizovaly. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Zdeňku Škromachovi. Byl poslední z přihlášených. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud ne, rozpravu končím a je prostor pro závěrečná slova, je-li zájem. Není zájem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP