(10.20 hodin)

Poslanec Milan Urban: Pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych při projednávání této normy upozornit na paradoxy, které jsou s tím spojené. Původně jsem myslel, že jsou dva, ale ony jsou tři.

Ten první paradox spočívá v tom, že tento zákon, tak jak je napsán a jak je předkládán, posílal do připomínkového řízení ministr průmyslu a obchodu, který se jmenuje Milan Urban. To lze doložit, protože tam je datum, podpis, kdy to odešlo, a v této podobě je v podstatě tento návrh předkládán do Poslanecké sněmovny, v této podobě byl projednáván ve vládě ČR, v nové vládě ČR, tedy ve vládě ODS.

Paradox, který s tím souvisí, je ten, že ministrem průmyslu a obchodu je Martin Říman, a to je člověk, který před volbami říkal: Pokud vyhrajeme volby, zrušíme investiční pobídky. Teď vidíte, že ta situace nenastává, naopak že na základě analýzy, která byla podkladem pro zpracování této novely zákona, na základě možná rozumového přístupu ministra průmyslu a obchodu Martina Římana došlo k tomu, že v podstatě převzal a vláda převzala to, co bylo součástí hospodářské politiky sociální demokracie a co přivedlo tuto zemi k tak vynikajícím ekonomickým výsledkům. Neříkám, že jako jediný aspekt hospodářské politiky, ale bezpochyby jako důležitá součást. Tedy investiční pobídky nastartovaly ekonomiku ČR k tomu, že se přibližujeme i dnes k těm nejvyspělejším zemím EU, že jsme konkurenceschopní, že export je tahounem růstu průmyslu, že průmysl roste nepřetržitě od roku 2000, a tak bych mohl pokračovat. Z tohoto pohledu mě docela těší, že ODS, resp. Martin Říman přehodnotil své původní stanovisko, kdy před volbami říkal - zrušíme investiční pobídky. Teď je vidět, že je rušit nechce, a já to v zásadě vítám.

Ale paradox třetí je, že slyším tady slova předsedy hospodářského výboru, který říká: Zrušme to, vraťme se někde do pralesa, zabijme ty dobré hospodářské výsledky, které tady byly nastartovány! Čím hůř, tím lépe! To já jsem jakoby v kontextu slov předsedy hospodářského výboru slyšel. Ale protože je součástí vládní strany, tak jakoby říká, já to tedy nějak vydržím, když to Martin Říman předkládá, ale v podstatě s tím nesouhlasím.

Já myslím, že byste si nejdříve měli ujasnit, co vlastně chcete, mezi sebou. Že byste si měli ujasnit, jestli máte nějakou hospodářskou politiku. Já jsem rád, že jste zatím převzali tu naši, protože ta je úspěšná, ale doufám, že vám to také déle vydrží, protože zatím tam žádnou hospodářskou politiku nevidím. Ekonomika totiž letí na toho autopilota, ale to nemůže vydržet donekonečna. Zatím se dá říct, že když budete přebírat to, co jsme zavedli, tak vám ani snad tolik nadávat nemůžeme. Dělejte to tak dál a možná toho tolik nezkazíte! Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se přihlásil ministr Martin Říman, který chce reagovat.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji za slovo. Já jsem samozřejmě čekal, že toto si nikdo nemůže odpustit, ani pan poslanec Urban, takže mě to nepřekvapuje.

Já bych k tomu chtěl říct pár věcí. Můj názor na investiční pobídky po nástupu na Ministerstvo průmyslu a obchodu nezůstal stejný. To je pravda. Ale ne v tom smyslu, o kterém mluvil můj předřečník, ale v opačném. Já poté, co jsem reálně nahlédl do oné kuchyně, kde se to vaří a kde já to poté jsem nucen podepisovat, a když jsem studoval jednotlivé investiční záměry, které jsou podpořeny stovkami milionů a miliardami, když jsem si záměry těchto investorů porovnával s jinými investory, ať už přicházejícími, nebo spíše již existujícími, kteří investiční pobídku nedostanou, tak můj odpor k tomuto typu hospodářské politiky vzrostl, nikoliv klesl. To tedy mohu říct naprosto otevřeně. Prostě jaký smysl má investiční pobídka pro pekárnu v jednom relativně velkém českém městě, když víme, že v tomto městě na malém území se nachází dalších srovnatelných 12 pekáren, které investiční pobídku nezískají? To je prostě absurdní systém, který nemá s hospodářskou politikou nic společného!

To, že nepředkládám návrh na zrušení investičních pobídek, má jediné dva důvody, které jsem tady částečně řekl již ve svém úvodním vystoupení. Za prvé to, že my jsme před volbami říkali, a co jsme říkali před volbami, alespoň pro mě platí po volbách, že investiční pobídky budou zrušeny poté, co bude provedena daňová reforma. Ta dosud provedena nebyla z důvodů, které jsou zřejmě pochopitelné.

A za druhé. Tím dalším důvodem, a zase to řeknu zcela otevřeně, prostě je poměr sil v této Sněmovně. Platí to, co jsem říkal, když jsem předkládal už jako ministr poslanecký návrh novely zákona o registračních pokladnách. Takže to nebylo teď poprvé, jak o tom hovořil pan poslanec Hojda. Platí to, co jsem říkal tehdy. Prostě jestliže rozložení sil pro a proti je sto-sto, tak ano, já mohu předložit návrh, který ruší registrační pokladny nebo ruší investiční pobídky, ale je to plácnutí do vody. Vím, že to tady narazí a nebude nic. Proto jsem říkal, že preferuji za této situace evoluci před revolucí nebo před razantnějšími reformami, a opozice se tomu samozřejmě může vysmívat a bude se tomu vysmívat, koneckonců, má to v popisu práce, proč by to nedělala, my jsme to také dělali, ale existuje-li nějaký rozum, o kterém tady bylo hovořeno, tak tiše budeme pracovat na evoluci. Tolik snad vysvětlení k tomu, proč tak a proč ne jinak.

A ještě poslední poznámku o tom, jak politika investičních pobídek zázračným způsobem stimuluje naši ekonomiku. Já jsem nechal na ministerstvu udělat takový hezký graf, který jsem mohl přinést a který na jedné straně ukazuje souhrn všech investic, které byly v ČR investovány od roku 1995 do loňského roku, a souhrn všech investic, které sem přišly a byly podpořeny investičními pobídkami. Investice, o kterých tady hovoříme a které jsou tak krásně vidět, píše se o nich, mluví se o nich, ukazují se v televizi a které jsou vydávány za ten hlavní motor pokroku, tak tyto investice tvoří šest procent! Šest procent všech investic, které za tu dobu v tom integrálu přišly do ČR nebo zde byly investovány domácími subjekty. Šest procent! Ano, okamžitě slyším zdáli argument, že to potvrzuje onen hospodářský růst, že to je přece těch šest procent růstu HDP. Ale pánové, za prvé, nepodceňujme tak investory, zejména domácí, ty podnikatele, kteří podnikají bez pobídek. Chcete snad říct, že oni nerostou, že oni také se neúčastní hospodářského růstu, až už je dvou-, tří- nebo pětiprocentní? To myslím, že by bylo vůči nim nefér.

A za druhé. Když se podíváte na jiný graf, který jsme také nechali vyrobit a který jsem také mohl přinést, třeba ho přinesu při druhém nebo třetím čtení, tak z něj je evidentní, že investice, které jsou pobídnuty investičními pobídkami, v jednotlivých letech zcela korelují s růstem HDP České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP