(9.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Kdo má návrh na změnu programu, může nyní vystoupit. Pokud nikdo nic nemá, budeme hlasovat návrhy, které tady zazněly.

 

První byl návrh pana poslance Vojíře. Je to zařazení nového bodu, který byl projednán ve výboru. Je to tisk 118, kde budeme hlasovat o jeho novém zařazení, a to na pátek 2. 2. po pevně zařazených bodech.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení tohoto bodu do programu schůze, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 42. Přítomno 163, pro hlasovalo 155, proti nikdo. Návrh byl přijat. Bod jsme zařadili.

 

Nyní bychom ve druhém hlasování rozhodli o jeho zařazení na pátek 2. 2. po pevně zařazených bodech, tedy jako třetí bod.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení tohoto sněmovního tisku 118 jako třetího bodu na pátek 2. 2. stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 43. Přítomno je 164 poslanců, pro hlasovalo 134, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Dále je zde návrh paní poslankyně Dundáčkové. Jednalo se o tisk 128. Je to bod 17, trestní řízení soudní. Paní poslankyně nás žádala, abychom tento bod zařadili na konec prvních čtení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit tento bod na konec prvních čtení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 44, přítomno je 166, pro hlasovalo 156, proti nikdo. Paní poslankyni jsme vyhověli.

 

Můžeme ukončit tato programová hlasování a můžeme se pustit do programu, jak ho máme schválen. Znamená to, že budeme pokračovat pevně zařazenými body 10, 11 a 14 - návrhy zákonů v prvním čtení.

 

První bod je bod

 

10.
Návrh poslance Martina Římana na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot
a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pohonných hmotách)
/sněmovní tisk 111/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Bylo navrženo, abychom s návrhem vyslovili souhlas již v prvním čtení, ale mám zde přiložené veto, podpisovou listinu.

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 111/1. Požádám pana poslance a ministra Martina Římana, aby návrh uvedl. Prosím, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, dovolte mi stručně odůvodnit návrh novely zákona o pohonných hmotách. Je to drobná novela zákona reagující na aktuální situaci, která vznikla po vejití této právní úpravy v polovině loňského roku do praxe. Částečně problematiku již řešil pozměňovací návrh pana poslance Papeže před koncem roku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, pane ministře, to, že je to drobná novela, neznamená, že se poslanci budou bavit. Žádám, aby byl v místnosti větší klid, abychom se mohli sledovat.

Máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji. Odříkám si to i v hluku.

Jedná se o podobnou materii. Jde o to, že novela zákona byla zbytečně přísná v několika momentech. Za prvé v tom, že čerpací stanice, které nebyly do účinnosti zákona kolaudovány jako stavba, ze zákona měly na to, aby napravily tento nedostatek, lhůtu čtyř měsíců, což se v praxi jeví pro někdy komplikované řízení podle stavebního zákona jako příliš krátká lhůta, a proto je zde navrhováno, aby tato lhůta byla prodloužena o 10 měsíců do 31. října letošního roku, což se zdá být jako dostatečná lhůta pro to, aby kdo chce z provozovatelů čerpacích stanic, tak učinil a mohl nadále z těchto zařízení nejen vydávat, jak to umožnil pozměňovací návrh pana poslance Papeže, ale také prodávat pohonné hmoty. Jedná se zejména o čerpací stanice historicky vzniklé, umístěné v různých provozních a výrobních areálech.

Druhá drobná změna, která se ukazuje být užitečná, je, aby povinnost provozovatele předkládat zprávu za každou čerpací stanici, kterou provozuje nebo vlastní, byla zjednodušena na povinnost předkládat zprávu za všechny stanice, které provozuje.

Tolik tedy k předmětu návrhu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP