(16.40 hodin)
(pokračuje Kasal)

Jsem hrozně rád, že tomu tak je. Věřím, že pan prezident tuto novelu podepíše a že se na čas dostaneme do stavu, kdy vás nebudeme za skupinu navrhovatelů zpátky vracet k problému domácího násilí a ten zákon zafunguje ku prospěchu obětí.

Děkuji také paní senátorce a Senátu, protože Senát se těmi předlohami opravdu zabýval velmi podrobně, odpovědně a ku prospěchu věci. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za tato slova místopředsedovi Sněmovny Janu Kasalovi.

Můžeme se věnovat dalším bodům schváleného pořadu schůze. Pro vaši informaci - doufám, že už jste dostali na lavice nový program, jak jsme si jej před chvílí schválili - budeme se věnovat bodům 2, 4 a 5, což jsou zákony k projednávání ve druhém čtení. Jedná se o sněmovní tisky 84, 94 a 55.

 

Nejprve se budeme zabývat bodem

 

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb.,
o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti
/sněmovní tisk 84/ - druhé čtení

 

Prosím, aby z pověření vlády tento návrh uvedl předseda vlády Mirek Topolánek. Prosím, pane předsedo, abyste se ujal slova. Prosím pana premiéra, aby se ujal slova a uvedl návrh zákona, který máme uveden jako sněmovní tisk 84.

(Předseda vlády se o něčem domlouvá s ministry sedícími v jeho blízkosti.)

Chtěla jsem navrhnout přestávku, ale zdá se, že tento drobný organizační zádrhel je vyřešen. Prosím tedy pana předsedu vlády o úvodní slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji za slovo. Je vidět, že jsem opravdu nováček, protože jsem samozřejmě v této chvíli vůbec netušil a teprve jsem si musel ujasnit, o jakou materii jde, takže se omlouvám.

My jsme se dostali jako Česká republika do určitého problému díky minulé úpravě a minulé novele, kdy jsme rozsáhlým způsobem extendovali počet osob, které se mohou seznamovat a které jsou vyloučeny ze zákona o ochraně utajovaných informací, a dostali jsme se samozřejmě do diskuse i v rámci Severoatlantické aliance ohledně utajovaných informací. Ten tisk, který máte před sebou, upravuje v této chvíli počet osob, které jsou vyňaty z toho standardního režimu a týkají se zcela jasně a tvrdě vyjmenovaných osob - prezidenta republiky, předsedů obou komor, předsedy vlády a ministra zahraničních věcí, kteří mají přístup k utajované informaci cizí moci mimo - jako výjimku z tohoto zákona.

Doporučuji samozřejmě, abychom tento požadavek naplnili, a tak jak jsme se dohodli, pracovali na důslednější a důkladnější novele, která by jasně upravovala tyto možnosti jednotlivých funkcionářů státu, ať už se to týká těch osob, které byly jmenovány případně v té minulé novele.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane premiére. Návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání výboru pro obranu. Usnesení tohoto výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 84/1. Prosím nyní o slovo zpravodaje výboru pro obranu pana poslance Jana Klase. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jan Klas: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové, vážené kolegyně, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením číslo 21 výboru pro obranu z 8. schůze, která se konala 10. ledna tohoto roku. Usnesení se týká vládního návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb. - prosím, opravte si překlep, který máte před sebou na stole, není to zákon 42, ale zákon 412/2005 Sb. - o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, sněmovní tisk 84.

Po odůvodnění ředitele Národního bezpečnostního úřadu Ing. Dušana Navrátila, zpravodajské zprávě poslance Klase a po rozpravě výbor pro obranu

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky schválit vládní návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, sněmovní tisk 84, ve znění pozměňovacích návrhů:

1. zařadit nový bod 6a, který zní: V § 58 odst. 1 písm. f) se zřizují slova "a členové Nejvyššího kontrolního úřadu";

2. bod 7: v § 58 odst. 6 se za slova "předsedy vlády" doplní slova "ministra obrany".

II. Pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych využil toho, že mám možnost jako zpravodaj vystoupit a upozornit vás, že je potřeba změnit první bod usnesení tohoto výboru, bod 6a, protože takto, jak je natištěn a jak vám byl rozdán do lavic, je nehlasovatelný a legislativně špatně vypracovaný. Dovolte mi, abych přečetl legislativně technickou úpravu tohoto bodu, kde by bod 6a správně zněl: V § 58 odst. 1 písm. f) zní: prezident a viceprezident Nejvyššího kontrolního úřadu.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já vám děkuji, pane zpravodaji. Prosím, abyste tuto drobnou úpravu přednesl v podrobné rozpravě, abychom splnili všechny náležitosti.

Nyní otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Táži se na vaše přihlášky z místa. Není-li taková přihláška, končím obecnou rozpravu a zahajuji rozpravu podrobnou. Mám do ní jednu písemnou přihlášku a také přihlášku pana zpravodaje, takže prosím nejprve pana zpravodaje, aby zopakoval text, který přečetl před chvílí.

 

Poslanec Jan Klas: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi ještě jednou přečíst avizovaný návrh, a to nové znění bodu 6a: V § 58 odst. 1 písm. f) zní: prezident a viceprezident Nejvyššího kontrolního úřadu.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Nyní prosím o slovo pana kolegu Ladislava Šustra.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovoluji si přednést pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, sněmovní tisk 84.

Za větu "Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky" se doplní: Část první. Před článek II Účinnost, se doplní Část druhá, která zní: Zákon číslo 342/2006 Sb., kterým se mění některé zákony související s oblastí evidence obyvatel a některé další zákony, se mění takto: V Části 35 Změna zákona o sdružování občanů se v článku XXXV ruší bod 2.

Krátké zdůvodnění. Uvedený bod 2 zákona ukládá občanským sdružením doplnit k názvu označení občanské sdružení nebo zkratku o.s. V České republice je asi 80 tisíc občanských sdružení, počínaje zahrádkáři, konče sportovními kluby. Je pravdou, že na doplnění názvu je stanovena lhůta tři roky, ale pro občanská sdružení zmíněné opatření znamená značné finanční i administrativní zatížení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP