(16.50 hodin)
(pokračuje Šustr)

Bude nutné pořídit spoustu věcí, dále budou občanská sdružení nucena to oznámit katastrálnímu úřadu, živnostenskému úřadu, atd. atd. atd. - trošku to zkrátím.

Přestože možnost tří let existuje, tak reaguje Ministerstvo vnitra okamžitě na každou změnu stanov, a ty se dějí neustále, a chce při změně stanov, i sebemenší, doplnit tuto věc. To by možná nevadilo, když by to bylo konečné. Ale v roce 2009 resp. 2010 vstoupí v platnost nový občanský zákoník, který občanská sdružení nahradí slovem spolek, a tedy opět všechno znova - nová razítka atd. Velmi bych prosil, kdybyste zareagovali na tuto věc a posunuli bychom to až na tu konečnou věc, kdy to bude spolek.

Ještě upozorňuji na to, že pokud tam bude o.s., tak je nebezpečí zaměňování s termínem obchodní společnost.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Šustrovi. Ptám se, protože nemám žádnou další přihlášku do podrobné rozpravy, jestli se někdo do ní hlásí. Není tomu tak. Končím také podrobnou rozpravu.

Nebyly předneseny žádné návrhy, o nichž by bylo možno v tuto chvíli hlasovat. Takže končím druhé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji panu zpravodaji panu poslanci Janu Klasovi.

 

Můžeme se věnovat dalšímu bodu schváleného programu. Tímto dalším bodem je bod číslo

 

4.
Vládní návrh zákona o změně některých zákonů v souvislosti
se stanovením kapitálových požadavků na banky, spořitelní a úvěrní družstva,
obchodníky s cennými papíry a na instituce elektronických peněz
/sněmovní tisk 94/ - druhé čtení

 

Prosím, aby z pověření vlády předložený návrh zákona uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych ve druhém čtení uvedl návrh zákona, který vláda předkládá ve snaze posílit bezpečnost klientů bank, spořitelen, úvěrních družstev, posílit stabilitu bankovního sektoru a stabilitu na finančních trzích.

Navrhovaná právní úprava se týká převážně kapitálových požadavků a řídícího a kontrolního systému. Přinesl zlepšení řízení rizik bankami, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a obchodníky s cennými papíry, a jejich příslušného pokrytí kapitálem.

Namísto dosavadního konceptu kapitálové přiměřenosti, který vyžadoval aplikaci stejného postupu všemi subjekty, navrhuje nový koncept tři rozdílné přístupy krytí kapitálového požadavku - základní, středně pokročilý a pokročilý. Navrhovaná úprava dále vytváří předpoklady pro hlubší spolupráci orgánů dohledu při provádění dohledu a kontroly nad institucemi, zejména pak při provádění dohledu na konsolidovaném základě. Návrh rovněž posiluje transparentnost trhu zejména tím, že rozšiřuje rozsah uveřejňování informací regulovanými institucemi. Kombinací všech tří pilířů navrhované úpravy pak dojde k posílení celkové stability na finančních trzích.

Rád bych poděkoval poslancům rozpočtového výboru za intenzivní rozpravu a podnětné návrhy, které s výjimkou jednoho akceptuji bez výhrad. Rozpor zůstává u pozměňovacího návrhu o povinném ověření řídícího a kontrolního systému družstevní záložny auditorem, nicméně i v tomto případě myslím, že jsme schopni nalézt znění, na kterém se všichni shodneme.

Já vám děkuji za pozornost a jsem připraven na pozměňující návrhy vzešlé z pléna.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za úvodní slovo. Oznámím, že návrh jsem v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru, usnesení tohoto výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 94/1 a slovo nyní patří zpravodaji rozpočtového výboru pan poslanci Josefu Smýkalovi. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Josef Smýkal: Děkuji za slovo, paní předsedající. Kolegyně a kolegové, seznámím vás s usnesením rozpočtového výboru ze 7. schůze 17. ledna 2007 k vládnímu návrhu zákona o změně některých zákonů v souvislosti se stanovením kapitálových požadavků na banky, spořitelní a úvěrní družstva, obchodníky s cennými papíry a na instituce elektronických peněz, s tím, že po úvodním slově náměstka ministra financí Šimáčka a zpravodajské zprávě poslance Smýkala a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby s vládním návrhem na vydání zákona o změně některých zákonů v souvislosti se stanovením kapitálového požadavku na banky, spořitelní a úvěrní družstva, obchodníky s cennými papíry a na instituce elektronických peněz vyslovila souhlas s těmito připomínkami.

Za prvé. V části druhé v článku III se za bod 19 vkládá bod 20, který zní: 20. V § 3 odst. 1 písm. h) se slova "v hotovosti" zrušují. Dosavadní body 20 až 78 se dále označují jako body 21 až 79.

Za druhé. V části druhé v článku III v bodě 33, bod 29. před přečíslováním se v § 8b odst. 1 písmena b) a c) zrušují. Dosavadní písmeno d) se označuje jako písmeno b).

Za třetí. V části druhé v článku III. v bodě 33, bod 29 před přečíslováním, se v § 8b odstavec 2 zrušuje. Dosavadní odstavce 3 a 4 se označují jako odstavce 2 a 3.

Za čtvrté. V části druhé v článku Iv se za bod 3. doplňují body 4. a 5., které znějí -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já vás nerada přerušuji pane kolego, jen vás chci upozornit - samozřejmě vám nemohu zabránit v tom, abyste nám usnesení přečetl, ale jelikož nám bylo rozdáno písemně, tak to není vaší povinností, záleží na vašem rozhodnutí samozřejmě.

 

Poslanec Josef Smýkal: V pořádku, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Takže já vám děkuji za uvedení tohoto usnesení rozpočtového výboru a otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy - oznamuji - nemám žádnou přihlášku. Zeptám se tedy na případnou přihlášku z místa. Prosím, slovo má pan kolega Rafaj? (Chce vystoupit v podrobné rozpravě.) Do obecné rozpravy prosím o přihlášku. Pokud jde o pozměňovací návrhy, pak až do podrobné rozpravy.

Zeptám se ještě jednou na přihlášku do obecné rozpravy. Není taková, končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Mám jednu písemnou přihlášku, a to od pana kolegy Davida Kafky, kterého prosím o slovo, a poté tedy registruji přihlášku pana poslance Rafaje. Pan poslanec David Kafka.

 

Poslanec David Kafka: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy a pánové, dovolte mi, abych vám učinil návrh ke sněmovnímu tisku 94 takzvaný přílepek. Přihlašuji se tímto k pozměňovacímu návrhu, který vám byl rozdán písemně do lavic.

Chtěl bych podat ještě krátké odůvodnění tohoto pozměňovacího návrhu, neboť se netýká materie, kterou sleduje tisk 94, ale týká se zákona o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti.

Ve všech loňských úpravách tohoto zákona, které byly v této Sněmovně a v Senátu, došlo k tomu, že v tomto zákoně chybí výslovné vymezení vyměřovacího základu pro toto pojistné u zaměstnavatelů, kteří mají samozřejmě i nadále povinnost toto pojistné platit. Tento nedostatek se tímto mým pozměňovacím návrhem napravuje. Aby nedošlo k výpadkům na odvodu na tomto pojistném, které je příjmem státního rozpočtu, a čas již velmi výrazně postoupil, tak z důvodu naléhavosti volím tuto formu řešení.

Text tohoto pozměňovacího návrhu je k dispozici vám všem na poslaneckých lavicích. Já vám děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP