(15.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Takže já říkám, jestli hodláte pokračovat v těchto siláckých výrocích, tak se bojím, jak chcete dělat zahraniční politiku, pokud by tato vláda měla dostat důvěru. Já vás žádám, abyste lépe vážili slova! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Zaorálkovi a o slovo se přihlásil místopředseda vlády Alexandr Vondra.

 

Místopředseda vlády ČR Alexandr Vondra: Pane předsedající dámy a pánové, já chci ubezpečit všechny, že svá slova vážím velice pečlivě. Nevím, zda tu debatu sleduje moje manželka nebo kancléřka Merkelová. Ale to, proti čemu já jsem se tu ohradil - my diskutujeme programové prohlášení této vlády na čtyři roky a myslím si, že není žádný důvod při formulování tohoto programového prohlášení přihlížet k osobním prioritám předsedy vlády jiné země, a to tady jednoznačně zaznělo. Podívejte se do záznamu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi vlády Alexandru Vondrovi a vystoupí paní poslankyně Zelenková. Připraví se pan poslanec Jiří Dolejš.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Zdá se, že mě už nikdo nevyžene. Děkuji, pane předsedající.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, já nebudu hovořit o problematickém přístupu k energetické politice ani o jednotné sazbě daně z příjmů fyzických osob, která z pohledu mezilidské solidarity je nepřijatelná. Nebudu mluvit ani o chystaných problematických krocích v oblasti zdravotnictví. Krátce bych se ale chtěla zastavit u pasáže věnované Evropské unii.

Zde ve vládním prohlášení jsou této problematice věnovány tři stránky ze 16stránkového prohlášení, tedy prostor značně velký. Jedno zásadní téma tam však postrádám. A já vás teď všechny ujišťuji, že jsem netušila, že to bude téma, které několik minut před mým vystoupením bude tak žhavé. Je to téma euroústavy.

I já si totiž myslím, že pro zemi, která se připravuje na předsednictví v EU, by nemělo toto téma zůstávat stranou, že země, která se chystá na předsednictví, by měla nalézt odvahu a chuť toto téma nějak ve svém programovém prohlášení formulovat. Zdá se, že naší vládě tato odvaha a tato chuť chyběla.

Nyní mi, kolegyně a kolegové, dovolte, abych se zaměřila na oblast školství. Nebylo to tak úplně jednoduché, zaměřit se na oblast školství, protože pasáž o školské politice nebyla v textu téměř k nalezení. Nakonec po určitém úsilí jsem objevila čtyři malé odstavečky obsahující nekonzistentní věty, věty vytržené z kontextu, mnohdy bezobsažné formulace. Chci věřit, že vláda ve skutečnosti bude ve svém reálném působení oblasti školství věnovat více významu, více energie, než jaký prostor, jaké umístění a jakou kvalitu zpracování mu přidělila ve svém vládním prohlášení.

Nyní se pokusím z těch několika sporadických vět něco vytěžit. Cituji: "Bezplatné základní a střední vzdělání ve standardním rozsahu zůstane zachováno." Já musím říct, že mně ta věta je podezřelá. První otázka, která se nabízí, zní: co to je, ten standardní rozsah a co by to byl ten případný nadstandard? Zdá se, že se zde otvírá možná prostor pro platby za cokoliv, a mohla by to být třeba hodina jazyků navíc, mohla by to být výuka v základní umělecké škole nepovinného předmětu. O tom můžeme jenom spekulovat, toho se můžeme jenom domýšlet.

Další věc, která dle mého názoru stojí za komentář, je věta, která říká, že vláda zajistí rovnost podpory vzdělání bez ohledu na druh školy nebo jejího zřizovatele. Já tomu rozumím tak, že vláda by chtěla dotovat stejně školy soukromé jako školy veřejné. Je potřeba říct, že soukromé školy dnes vybírají školné a dotovány jsou zhruba devadesáti procenty toho, co dostávají školy veřejné. Tím chci říct, že při zamýšlené rovné podpoře by naopak došlo k bezprecedentní nerovnosti, a já si dokonce troufnu říct diskriminaci škol veřejných. Školy veřejné totiž podléhají zcela jinému režimu, jsou zcela jinak kontrolovány; kontrola, která se věnuje veřejným školám je komplexnější a přísnější, a samozřejmě veřejné školy prostě nevybírají školné. Takže v podmínkách našeho školství se domnívám, že se jedná o myšlenku scestnou, o myšlenku chybnou a škodlivou.

Dále bych chtěla upozornit na konstatování, které říká, že vláda dokončí rámcové vzdělávací programy, a teprve v návaznosti na to teprve zavede státní maturity. Co fakticky znamená, paní kolegyně a páni kolegové, toto tvrzení? Znamená to, že patnáct let diskusí, deset let faktických příprav a stovky milionů korun vynaložených na přípravu reformy maturity bylo vynaloženo zbytečně, že se vše obrátí vniveč a že vše padá pod stůl. Pokud by reforma byla spuštěna až poté, co budou uvedeny v život rámcové vzdělávací programy, vychází nám to na rok 2016, plus minus jeden rok. V celém evropském prostoru už prakticky nejsou země, kde stát, který financuje školství, není schopen garantovat jeho kvalitu, tak jako to je u nás. Nejsou téměř vyspělé země, které nemají zpětnou vazbu o tom, zda peníze z daní občanů investované do školství jsou investovány správně. My v naší zemi nevíme, zda tyto peníze investujeme správně. Všechny země pochopily, že srovnatelnost a transparentnost maturitních vysvědčení z různých typů škol je základní a nutnou charakteristikou tohoto certifikátu. Dámy a pánové, nevím, jestli si autoři vládního prohlášení byli vědomi výše zmíněných časových relací, tj. toho roku 2016, nebo zda si toho vědomi nebyli. Také nevím, která z těchto dvou možností by byla ta horší.

A dovolte na závěr ještě jednu větu, která mě zaujala. Je to věta, že vláda bude podporovat další rozvoj základních škol v malých obcích. K tomu bych řekla jen tolik, že když se vládě podaří nějakou sofistikovanou a účinnou propopulační politikou zvýšit počty dětí na vesnicích, pak tento slib bude moci splnit. Jinak ovšem toto prohlášení spadá do kategorie zbožných přání, a mohu říct, i čirého populismu.

Takže shrnu na závěr: Předložený program v oblasti školství pro mě neposkytuje záruky, že se školství alespoň v některých jeho segmentech bude ubírat tam, kam by se dle mého názoru ubírat mělo. Vláda, která předložila tento program, ode mne v hlasování o důvěře hlas nedostane.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Zelenkové. Hovořit bude pan poslanec Jiří Dolejš a pak se o slovo přihlásil ministr financí Miroslav Kalousek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP