(15.00 hodin)
(pokračuje Gandalovič)

Za sebe mohu říci, tak jak čtete ve vládním prohlášení, že se jedná o jednu z priorit českého předsednictví. Nejsem velkým optimistou, že by se České republice podařilo v této věci udělat nějaký průlom. Naše předsednictví je stísněno mezi předsednictví dvou zemí, které mají na společnou zemědělskou politiku naprosto opačný názor, to znamená francouzské a švédské, a bude velmi obtížné pro Českou republiku přenést politiku z jednoho pohledu, to znamená francouzského, na pohled, který je skoro opačný. Nicméně si myslím, že v komunikaci s nově přistoupenými zeměmi může Česká republika vydefinovat docela pevnou pozici a takto ji prosazovat.

Ochrana prvovýrobců a producentů před řetězci je problém, na který - omlouvám se - neumím uspokojivě odpovědět, protože ten problém samozřejmě není v rukou vlády. Vláda, a já teď říkám naštěstí, nemá žádné nástroje, jak něco zakázat nebo přikázat řetězcům. Na druhé straně se vždycky snažíme podporovat, a je to také právě i v druhé ose EAFRD, vznik takzvaných řekněme družstev nebo jakýchkoliv odbytových subjektů, které by se vůči řetězcům staly silnějšími subjekty a mohly by lépe prosazovat zájmy našich prvovýrobců. Ve svém důsledku je to samozřejmě všechno řízeno zákony o hospodářské soutěži a další legislativou. To znamená - opakuji - vláda nemá fakticky žádné nástroje k tomu, aby mohla nějakým způsobem zlepšovat postavení prvovýrobců nebo producentů vůči řetězcům.

Počítám, že o bioenergiích bude v této Sněmovně velmi brzy poměrně složitá debata nad zákonem o ovzduší, kde budeme diskutovat systém povinného přimíchávání bioetanolu a metylesteru řepkového oleje do paliv. Doufám, že se této Sněmovně, samozřejmě v rámci toho, co nám umožní evropské směrnice, podaří schválit dobrý zákon, který vytvoří pro producenty biopaliv dobrý a stabilní trh.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře. Budeme pokračovat dále v rozpravě. Nyní vystoupí pan poslanec Hamáček a připraví se paní poslankyně Zelenková.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, pro programové prohlášení této vlády ruku zvednout nemohu a nemohu ji ani tolerovat. O mnohých důvodech, proč tak nemůžu učinit, a nikdo další ze sociální demokracie, již zde hovořili kolegové. Já bych své výhrady soustředil na oblast zahraniční politiky.

Považuji především za velmi smutné vysvědčení druhé vlády pana Topolánka, že ve svém programovém prohlášení zcela obchází základní a hlavní téma současné evropské politiky, a tím je obnovení debaty o dalším postupu ve věci Smlouvy zakládající ústavu pro Evropu. Jistě nikomu zde není tajemstvím, že právě obnovení této debaty je hlavní prioritou německého předsednictví a osobní prioritou německé kancléřky Merkelové. Programové prohlášení, které nám bylo rozdáno, přechází mlčením to, co v této jeho části mělo být určujícím, totiž s čím půjde česká vláda na nadcházející jednání o této otázce. Pokud vláda zamýšlí v tomto směru prosazovat postoje ODS, pak směřuje k vytlačování naší země na politický okraj Evropy, vytváří o ní a o české veřejnosti nepravdivý obraz jak v členských zemích Evropské unie, tak v evropské veřejnosti a médiích.

Dovolte mi malou odbočku. V dopolední diskusi mnozí kolegové z ODS odkazovali na podzimní jednání o vytvoření čtyřkoalice. Já jsem se toho jednání také účastnil v rámci kapitoly Evropské předsednictví a zahraniční politika a v debatě řekněme hlavní zahraničněpolitický expert ODS pan europoslanec Zahradil shrnul postoj ODS k Evropě zkratkou 3V. Na náš dotaz, co znamená 3V, nám bylo řečeno: vyčerpat, vysoudit a vystoupit. Já chápu, že to je jistá nadsázka, a nepodezírám Občanskou demokratickou stranu, že by připravovala vystoupení České republiky z Evropské unie, ale dává nám to jistý obraz o uvažování některých kolegů z Občanské demokratické strany.

To je i důvod, proč tentokrát já vyzývám vládu, aby respektovala výsledky voleb, a tedy fakt, že přes 1,7 mil. voličů se jasně vyjádřilo pro jiný koncept, pro koncept sociálně demokratického pohledu na Evropu, tedy pro projekt mírový, politický, projekt vycházející ze solidarity, ze zachování a modernizace sociálního státu, Evropy jako jednoho z klíčových hráčů dnešního a spíše i zítřejšího světa. Toto je právě podstatou ústavní smlouvy. Mohu vás proto ujistit, že pokud bude vláda takto postupovat, učiní sociální demokracie vše, co je v jejích silách, aby tento nepravdivý obraz o naší zemi a jejích občanech, vytvářený novou vládou, zvrátila, u nás doma, v Evropě i ve světě.

Dodávám jen, že mě už neudivuje, že po sedmi měsících jednání, ve dvou koaličních dohodách a dvou programových prohlášeních nebyla Občanská demokratická strana s to přijít s rozumnou politickou představou o obsahu našeho předsednictví v Evropské unii, s představou, která by byla česká a současně i evropská, nikoliv jen se soupisem úloh, které prostě budeme muset řešit tak nebo tak. Smutným faktem je to, že jediným hmatatelným výsledkem v této oblasti je, že vládní tajemník pro přípravu předsednictví, který nám všem byl představován jako nejstabilnější bod a symbol zachování kontinuity našich příprav, rezignoval na svou funkci týden poté, co do ní oficiálně nastoupil.

Rovněž chci poznamenat, že pojetí Evropy skoro výlučně jako penězovodu z Bruselu, a jak jsem již uvedl, hlavně absence jakékoliv zmínky o ústavní smlouvě jasně ukazuje velmi omezený vliv Strany zelených a strany lidové v této vládě. Já se zájmem očekávám, zda se téma budoucnosti Evropy objeví ještě ve vystoupení kolegů z KDU-ČSL a Strany zelených, abychom všichni věděli, jak na tom tyto strany jsou se svým proevropanstvím.

A poslední poznámka. Poté, co jsem zhlédl středeční tiskovou konferenci pana předsedy vlády, zastavil bych se na závěr u způsobu, jakým tato vláda zamýšlí dnes získat svou důvěru. Já bych připomenul větu, kterou pronesl rakouský císař František I. Adresoval ji ruskému carovi Alexandrovi, když u jeho slavnostní tabule spatřil zběhlého francouzského generála Jominiho. Císař František řekl: "Chápu, že vladaři musí čas od času spolupracovat se zrádci a dezertéry. Nechápu však, proč z nich činí své pobočníky." (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hamáčkovi. Prosím, aby se slova ujala paní poslankyně Zelenková a potom pan poslanec Jiří Dolejš. Ještě předtím vystoupí místopředseda vlády. Promiňte, paní poslankyně, místopředseda vlády Alexandr Vondra uplatňuje přednostní právo. Nemohu tomuto požadavku odolat.

 

Místopředseda vlády ČR Alexandr Vondra: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi stručně reagovat již na několikerou kritiku na margo naší evropské politiky, nebo evropské politiky této vlády. Několikrát tu zaznělo, že cílem této vlády má být kormidlovat tento stát na okraj evropského vývoje, nebo dokonce tu vícekrát zaznělo, jak z úst poslance Hamáčka, tak poslance Zaorálka, že bychom měli přihlédnout k osobním prioritám kancléřky Merkelové a záměrům německého předsednictví.

Já chci na úvod jasně říci, že program této vlády vychází z českých národních zájmů a záměrů v integrované Evropě, nikoliv na základě toho, co si přeje německá spolková vláda, nebo dokonce osobně kancléřka Merkelová, jakkoli se samozřejmě chystáme na velice živý a konstruktivní dialog, v prvé řadě už příští týden, během její páteční návštěvy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP