(14.10 hodin)
(pokračuje Vlček)

Nyní budeme postupovat podle našeho schváleného programu, tedy bodem

 

39.
Návrh na volbu předsedů stálých komisí Poslanecké sněmovny - pro kontrolu
činnosti Bezpečnostní informační služby, pro kontrolu použití operativní techniky
Policie České republiky, pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství,
pro sledování procesu zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé
Státní bezpečnosti a kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu

 

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise pan Petr Tluchoř. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane předsedo, jen se domnívám, sleduji-li správně program této schůze, že předtím měl být bod 37, to je volba členů dozorčí rady ČKA.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane předsedo, ano, máte pravdu, ale my jsme si to schválili v tomto pořadí, jak jsem to načetl. Takže budeme nyní projednávat bod 39.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Omlouvám se. Bod číslo 39 - volba předsedů stálých komisí Poslanecké sněmovny podle zvláštních předpisů.

Ve stanovené lhůtě byly volební komisi předloženy poslaneckými kluby tyto návrhy na předsedy jednotlivých komisí zřízených podle zvláštních předpisů: stálá komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti BIS - pan poslanec Jeroným Tejc, ČSSD; stálá komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství - pan poslanec Pavel Severa, KDU-ČSL; stálá komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti NBÚ - pan poslanec Jan Klas, ODS; stálá komise Poslanecké sněmovny pro sledování procesu zpřístupnění svazků vzniklých činností bývalé Státní bezpečnosti - pan poslanec Tomáš Kladívko, ODS.

Dovolte jen konstatování, že ve stanovené lhůtě neobdržela volební komise od poslaneckých klubů žádný návrh na předsedu stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky.

Jak již jsem uvedl v předcházejícím bodě - to jsem neuvedl, ale uvádím to teď, předsedové komisí Poslanecké sněmovny se volí většinovým způsobem a tajným hlasováním.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Otevírám rozpravu, do které zatím nemám žádné písemné přihlášky. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Nikoho nevidím, rozpravu končím a požádám vás, pane předsedo, o stanovení dalšího postupu.

 

Poslanec Petr Tluchoř: V rozpravě nebyly podány žádné návrhy. Nyní prosím, abyste přerušil projednávání tohoto bodu a otevřel další volební bod.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Přerušuji projednávání bodu 39. Přistoupíme k projednávání dalšího bodu, to je bod

 

40.
Návrh na volbu vedoucích stálých delegací Parlamentu
do meziparlamentních organizací

 

Prosím, aby se slova ujal pan předseda volební komise, pan předseda Petr Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, ve stanovené lhůtě byly volební komisi předloženy poslaneckými kluby tyto návrhy na vedoucí jednotlivých delegací: stálá delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy - pan poslanec Cyril Svoboda, KDU-ČSL; stálá delegace do Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě - pan poslanec Václav Exner, KSČM; stálá delegace do Parlamentního shromáždění NATO - pan poslanec Tomáš Dub, ODS; stálá delegace do Meziparlamentní unie - paní poslankyně Hana Šedivá, ČSSD; stálá delegace Středoevropské iniciativy - pan poslanec Václav Mencl, ODS.

Dovolte jen konstatování, že ve stanovené lhůtě neobdržela volební komise od poslaneckých klubů žádný návrh na vedoucího stálé delegace do Shromáždění Západoevropské unie.

Také vedoucí stálých delegací Parlamentu se volí většinovým způsobem a tajným hlasováním.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Než otevřu rozpravu, oznamuji, že pan ministr Říman má náhradní kartu č. 5.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se, jestli jsou přihlášky z místa. Nikoho nevidím, rozpravu končím a poprosím, pane předsedo, stanovte další postup.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Vzhledem k tomu, že nebyly v rozpravě podány žádné návrhy, prosím, abyste přerušil projednávání tohoto bodu a otevřel další volební bod.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, přerušuji bod číslo 40. Dále budeme pokračovat projednáváním bodu

 

37.
Návrh na volbu členů dozorčí rady České konsolidační agentury

 

Prosím, aby se slova ujal pan předseda volební komise, pan poslanec Petr Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, v dozorčí radě České konsolidační agentury jsou k dnešnímu dni neobsazena tři místa. Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů následující návrhy: Michal Doktor, ODS, Libor Ježek, ODS, Ladislav Libý, ODS, Marie Rusová, KSČM, a Antonín Sýkora, ČSSD. Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům.

Způsob volby zvláštní zákon nestanoví. Volební komise navrhuje volbu tajnou.

Nově zvoleným členům započne pětileté volební období dnem volby.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům a k návrhu na způsob volby.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Pane předsedo, prosím vás, nastiňte další postup.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. V rozpravě nebyly podány žádné návrhy, a proto vás prosím, pane předsedo, abyste dal hlasovat o návrhu volební komise na tajné hlasování.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano. Kdo souhlasí s tím, aby volba byla tajná, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku v hlasování pořadové číslo 138. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 138 z přítomných 179 poslanců pro návrh 167, proti nikdo. Konstatuji, že jsme schválili tajnou volbu.

 

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Protože Poslanecká sněmovna rozhodla o tajné volbě, prosím, pane předsedající, abyste i tento bod přerušil a otevřel další, myslím poslední volební bod.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP