(14.20 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, přerušuji bod 37 a budeme pokračovat bodem

 

41.
Návrh na volbu Veřejného ochránce práv a jeho zástupce

 

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise pan poslanec Petr Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, prezident republiky navrhl dva kandidáty na funkci veřejného ochránce práv, a to pana Johna Boka a pana Jiřího Witzanyho, dále pak dva kandidáty na funkci zástupce veřejného ochránce práv, a to pana Oldřicha Kužílka a pana Jana Litomiského. Senát rovněž navrhl dva kandidáty na funkci veřejného ochránce práv, a to pana Otakara Motejla a paní Jitku Seitlovou, a dva kandidáty na funkci zástupce veřejného ochránce práv, a to rovněž pana Jana Litomiského a paní Jitku Seitlovou. Bližší podrobnosti o kandidátech volební komise předala všem poslaneckým klubům.

Protože zástupci veřejného ochránce práv Anně Šabatové končí volební období až dnem 1. února 2007, nemůže na této schůzi Poslanecké sněmovny proběhnout volba zástupce veřejného ochránce práv. Tato volba s již předloženými kandidáty bude zařazena na schůzi Poslanecké sněmovny, jejíž zahájení je plánováno na den 30. ledna 2007.

Dnes se tedy jedná o volbu veřejného ochránce práv, kterému započne jeho šestileté období složením slibu do rukou předsedy Poslanecké sněmovny, a to do deseti dnů ode dne volby.

Zvláštní zákon způsob volby nestanoví. Volební komise navrhuje provést volbu tajným hlasováním.

Prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům a k návrhu na způsob volby.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádné písemné přihlášky. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Prosím, pokračujte, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Jelikož v rozpravě nebyly podány žádné návrhy, prosím, pane předsedo, abyste dal hlasovat o návrhu volební komise na tajný způsob hlasování.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, aby volba proběhla tajně, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku v hlasování pořadové číslo 139. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 139 z přítomných 181 poslanců pro návrh 167, proti nikdo. Konstatuji, že jsme schválili tajnou volbu.

 

Pane předsedo, pokračujte.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, děkuji. Protože Poslanecká sněmovna rozhodla o tajné volbě, prosím, pane předsedající, abyste přerušil projednávání i tohoto bodu a vyhlásil konání všech tajných voleb, které jsme právě zahájili. Na vydávání lístků navrhuji dobu 20 minut a na sčítání hlasů pak 30 minut. Končit bychom mohli ve 14.45 a sejít bychom se zde mohli v 15.15 hodin.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji. Přerušuji bod 37. Lístky se budou vydávat do 14.45 hodin. Schůzi přerušuji do 15.15 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 14.24 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP