(15.30 hodin)
(pokračuje Bendl)

Já vím, že debaty, které jsme absolvovali s panem ministrem Šimonovským své doby, nebyly debaty na téma Ministerstvo dopravy, které by si pozvalo na jednání oficiálně představitele krajů jako reálné vlastníky silnic druhé a třetí třídy, případně představitele obcí. Ta diskuse bohužel neproběhla a je to velkým dluhem bývalého ministerstva. To, doufám, zainteresovaní nepopřou. Že jsme o tom mluvili společně, je pravda. Pan ministr mi tehdy doporučoval, abychom ve Středočeském kraji navrhli vlastní systém mýtného, což tedy nepovažuji za nejlepší řešení. Také říkal, abychom dali zákazové značky do jednotlivých obcí, čímž bychom řekněme tu nákladní dopravu udrželi na těch komunikacích zpoplatněných. Mám to i černé na bílém a mohu to dopisem ministra Šimonovského doložit, že mi to navrhoval. Na to jenom upozorňuji. Nepovažuji to za šťastný návrh, který byl.

Můj projev nebyl předvolební, před volbami není, jenom dopočítáno to, co se v praxi bude dít a jak to reálně bude vypadat. Mrzí mě, pokud ten návrh dál neprojde, že se tak stane, nicméně problém tady zůstane, pokud ho odmítnete řešit nadále.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nemohu faktické poznámky pustit, protože rozprava byla již uzavřena.

A nyní prosím o závěrečné slovo pana zpravodaje. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Karel Sehoř: Pane předsedo, dámy a pánové, já už nebudu mít žádné závěrečné slovo v meritorním slova smyslu. Já jenom oznámím, že kromě předkladatele a zpravodaje vystoupilo sedm poslanců. Zazněly dva návrhy. Jeden návrh je na vrácení zákona k dopracování, druhý návrh je návrh na zamítnutí zákona.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře. Děkuji, pane zpravodaji.

 

Nyní budeme hlasovat, a v pořadí budeme hlasovat vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 112 z přítomných 182 pro návrh 82, proti návrhu 6. Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí. Odhlásím vás, poprosím vás o novou registraci. Ještě zazvoním.

 

Zahájím hlasování pořadové číslo 113, ve kterém rozhodneme o zamítnutí tohoto návrhu. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 113 z přítomných 157 poslanců pro návrh 118, proti návrhu 6. Konstatuji, že tento návrh byl zamítnut.

 

Děkuji panu hejtmanovi, děkuji panu zpravodaji.

 

Budeme pokračovat bodem 56, kterým je

 

56.
Vládní návrh působení sil a prostředků Armády České republiky
v zahraničních operacích v roce 2007
/sněmovní tisk 71/

 

V pátek 1. prosince vám byl na lavice rozdán doplňující materiál k tomuto vládnímu návrhu. Prosím, aby se ujal slova pan ministr obrany. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr obrany ČR Jiří Šedivý Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovoluji si vám předložit k zvážení a projednání Návrh působení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích v roce 2007. Důvodem je za prvé nutnost prodloužit a potvrdit mandát pro působení těch sil, které jsou již nasazeny do několika operací a kterým tento mandát vyprší dnem 31. prosince 2006. Zároveň druhým důvodem je potřeba získat nový mandát pro případné nasazení Armády České republiky v Silách rychlé reakce NATO.

Předkládaný materiál, jehož cílem je zajistit efektivní účast České republiky v zahraničních operacích v roce 2007, řeší komplexně zapojení těchto sil a prostředků do mezinárodních operací, a to v oblasti Balkán a Blízkého a Středního východu. Materiál je v souladu se zájmy zahraniční politiky České republiky a závazky vyplývajícími z členství České republiky v mezinárodních organizacích. Parlamentu České republiky navrhujeme schválit prodloužení působení sil a prostředků Armády České republiky v operacích vedených organizací Severoatlantické smlouvy v Kosovu a v Afghánistánu a v operaci pod vedením Evropské unie v Bosně a Hercegovině. V rámci mnohonárodních opatření je dále navrhováno schválit prodloužení působení kontingentu Armády České republiky v Iráku. Zapojení České republiky do všech těchto operací v zahraničí je v souladu s příslušnými rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. A dále v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN číslo 1701 navrhujeme ke stabilizaci situace v jižním Libanonu vyčlenit specialisty Armády České republiky pro případné nasazení do mise OSN UNIFIL. V materiálu se dále navrhuje vyčlenit síly a prostředky Armády České republiky do Sil rychlé reakce NATO, které mohou být v případě potřeby rychle a účinně nasazeny k zajištění mezinárodního míru a bezpečnosti ve světě. Materiál také informuje o připravenosti České republiky vojensky přispět do systému pohotovostního ujednání Organizace Spojených národů.

Náklady související s pokračováním působení v operacích, do kterých byla Armáda České republiky dosud aktivně zapojena, budou plně hrazeny z rozpočtu resortu Ministerstva obrany. Náklady, které budou spojeny s případným nasazením vyčleněných sil a prostředků Armády České republiky v rámci Sil rychlé reakce NATO, budou zajištěny mimo rozpočet resortu obrany, pokud ovšem vláda rozhodne o jejich nasazení. O tomto usnesení bude vláda neprodleně informovat obě komory Parlamentu České republiky.

Takže abych shrnul. Jedná se o materiál, který vychází za prvé z našich závazků v mezinárodních organizacích, zejména Atlantické alianci, Evropské unii, Organizaci spojených národů, Za druhé vychází z kontinuity české zahraniční a bezpečnostní politiky, a za třetí bych chtěl zdůraznit, že všechny tyto operace, do kterých hodláme vyslat naše vojáky, jsou podloženy řádným mandátem Rady bezpečnosti Organizace spojených národů.

Pane předsedo, dámy a pánové, žádám vás o projednání předloženého materiálu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Prosím, posaďte se ke stolku navrhovatelů.

Vládní návrh projednal výbor pro obranu, iniciativně návrh projednal také zahraniční výbor. Usnesení výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 71/1 a 71/2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro obranu pan poslanec Seďa. Pane poslanče, máte slovo.

A oznamuji - pan ministr Říman má náhradní kartu číslo 59.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením číslo 17 výboru pro obranu z 6. schůze ze dne 28. listopadu tohoto roku k vládnímu návrhu působení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích v roce 2007, sněmovnímu tisku 71.

Po odůvodnění náměstka ministra obrany Martina Bartáka, zpravodajské zprávě poslance Antonína Sedi a po rozpravě výbor pro obranu

I. doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s prodloužením působení sil a prostředků Armády České republiky v operacích organizace Severoatlantické smlouvy a Evropské unie na Balkáně v celkovém počtu do 730 osob na dobu od 1. ledna do 31. prosince 2007.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP