(Jednání pokračovalo v 9.59 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Takže paní a pánové, čas určený pro jednání klubu vypršel, takže nám nic nebrání v tom, abychom pokračovali v projednávání bodu číslo

 

31.
Návrh poslance Radko Martínka na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném
a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 40/ - třetí čtení

 

Já prosím, aby pan poslanec Martínek se posadil, stejně tak jako pan poslanec Bičík, který je zpravodajem. Pozměňovací návrhy máme uvedeny ve sněmovním tisku 40/3.

Otevírám rozpravu, do které se přihlásil jako první pan poslanec Zbyněk Novotný. Hlásí se pan poslanec Hojda.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s úpravami, které se týkají mého pozměňovacího návrhu, který je uveden v tisku 40/3 v části III pod písmeny B1 a B2.

Nejprve vás ale požádám o kladné stanovisko k částečnému zpětvzetí pozměňovacího návrhu. V předloženém pozměňovacím návrhu, uvedeném v tisku 40/3 pod písmenem B1 bod 2. beru zpět tu část návrhu - druhou část věty, která začíná slovy "Jsou-li k jeho". Takže věta první bude znít: "Veřejná vysoká škola má nárok na příspěvek podle odst. 2 písm. a)."

A nyní ty slíbené legislativně technické úpravy k tisku 40/3.

Za prvé, v písmenu B1 v bodu 2. se slovo "první" zrušuje. Správně má úvodní část bodu druhého znít "V § 18 odst. 3 věta první zní".

Za druhé, v písm. B1 v bodu 3. se zrušují slova "se věta první zrušuje". Správně má úvodní část bodu 3. znít "v § 18 odst. 3 ve větě druhé se za slovo".

Za třetí - znovu B1 v bodu 5. V § 18a odst. 2 věta druhá se mezi slovo "poskytnout" a slova "nebo podle" vkládá čárka.

Za čtvrté, v písmenu B1 v bodu 5. v § 18a odst. 4 věta první se mezi slovo "dosaženo" a slova "a podle" vkládá čárka.

Za páté, v písmenu B1 v bodu 5 v § 18a jsou odkazy na dvě poznámky pod čarou - 9b a 9c, které jsem uvedl v úvodní části tohoto bodu, ale nenačetl jsem je ve vlastním textu § 18a odst. 2. V textu tisku č. 40/3 ale uvedeny jsou.

Za šesté, v písmenu B2 v § 81 odst. 2 ve větě první místo slova "včetně" má být slovo "nebo".

Za sedmé, v písmenu B2 v § 81 odst. 2 věta 2. se mezi slovo "zaplatilo" a slova "má nárok" vkládá čárka.

A konečně za osmé, v písmenu B2 v článku Přechodná ustanovení se slova "v platném znění" nahrazují slovy "ve znění zákona". Zde bude následně doplněno číslo této projednávané novely školského zákona.

Děkuji vám

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Novotnému. Dále se hlásí pan poslanec Hojda, pak pan poslanec Šplíchal.

 

Poslanec Pavel Hojda: Dámy a pánové, nejprve bych se vyjádřil k tomu, co přednesl předřečník přede mnou. Nedomnívám se, že jsou to legislativně technické úpravy. Těch úprav bylo poměrně velké množství a já bych chtěl, aby se Poslanecká sněmovna vyjádřila k tomu, zdali o tom bude jednat jako o legislativně technických úpravách.

A nyní dovolte, abych se vyjádřil k pozměňovacímu návrhu, který ve druhém čtení přednesl poslanec Vojíř, a týká se zákona o pohonných hmotách.

V první části pozměňovacího návrhu je, aby byla vypuštěna druhá věta v § 4 odst. 1 zákona, a nemuseli tak provozovatelé čerpacích stanic hlásit stanovené údaje Ministerstvu průmyslu a obchodu za každou čerpací stanici zvlášť, ale pouze souhrnně. Odůvodnil tento návrh snížením administrativní zátěže pro podnikatele v této oblasti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP