(9.30 hodin)

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, za prvé konstatuji, že zase není přítomen ani předseda, ani místopředseda vlády na jednání, a za druhé mi dovolte, abych navrhl zamítnutí žádosti o souhlas s ratifikací Smlouvy mezi vládou České republiky a Organizací spojených národů o zapůjčení vězeňského personálu Mezinárodnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii v prvém čtení.

Domnívám se, že i když má jít jen o čtyři dozorce za o něco málo více než 7,6 mil. korun, kteří mají posílit mezinárodní prestiž České republiky, že toto zdůvodnění i vynaložené náklady jsou velmi problémové. Tribunál pro bývalou Jugoslávii se ukázal jako tribunál zcela jednostranný. Odmítl např. projednat zločiny útočících stran při bombardování Jugoslávie a obsazení jejího území.

Není mi také jasné, jak předkládací zprávu k tomuto materiálu mohl současný předseda vlády Mirek Topolánek coby předseda vlády podepsat dokonce už 2. listopadu 2005. To zřejmě jde o nějaký omyl.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Hlásí se někdo dále do rozpravy? Pokud ne, rozpravu končím.

Je prostor pro závěrečná slova, pane ministře, pokud chcete reagovat na to, co zaznělo z úst pana poslance Exnera. Není tomu tak. Pan poslanec Exner nedal žádný návrh? Dal - na zamítnutí.

 

Budeme postupovat obvyklým způsobem, to znamená, že rozhodneme o návrhu na zamítnutí projednávání tohoto tisku v hlasování pořadové číslo 80.

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Exnera na zamítnutí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 155 poslanců, pro bylo 24, proti 79. Tento návrh nebyl přijat.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh?

Pokud ne, rozhodneme o tomto návrhu v hlasování pořadové číslo 81, které jsem zahájil. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 154 poslanců, pro bylo 113, proti nikdo. Návrh jsme přikázali k projednání zahraničnímu výboru.

 

A já mohu ukončit projednávání bodu číslo 30. Dávám slovo panu poslanci Smýkalovi.

 

Poslanec Josef Smýkal: Vážený pane předsedající, dovolte mi, abych jménem klubu sociální demokracie požádal o dvacetiminutovou přestávku a zároveň požádal své kolegy do Státních aktů.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dvacet minut, to znamená v 9.55 se sejdeme a budeme projednávat bod číslo 31. Upozorňuji, že byste všichni měli mít ve své poště dopis od rektora Karlovy univerzity, který se vztahuje právě k projednávané záležitosti. Takže prosím, podívejte se do schránek.

 

(Jednání přerušeno v 9.34 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP